„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 6. maijs
Pirmdiena
Didzis, Gaidis
+4.3 °C
apmācies

Saules skolas audzēkņu diplomdarbi -- pārsteidzoši, sirsnīgi un neparasti

Jeļena Bobkova

Šķiet, ka mūsdienās cilvēkus ar kaut ko pārsteigt ir nereāli. Ko tik mēs neesam redzējuši? Taču izrādās, ka Saules skolas audzēkņu spēkos ir arī šī misija – pārsteigt un iepriecināt. Tieši šīs emocijas piedzīvoju, apmeklējot viņu diplomdarbu aizstāvēšanu.

Kopumā Saules skolā deviņās dažādās programmās izglītību iegūst 200 audzēkņi. Šoreiz komisijai savus darbus prezentēja sešu programmu audzēkņi: interjera dizains, koka izstrādājumu dizains, tekstilizstrādājumu dizains, apģērba dizains (mode), reklāmas dizains un multimediju dizains.

Ļoti iespaidoja meiteņu darbi, kuras absolvē multimediju dizaina programmu -- viņas sagatavoja katra savu filmu. Dažu minūšu laikā autores sniedza skaidru priekšstatu par notiekošo, tostarp visas varoņu emocijas un pārdzīvojumus. Ļoti dziļu iespaidu atstāja filma par puisi, kurš nokļuva psihiatriskajā slimnīcā un tur satika savu mīlestību, viņiem pat bija sapnis doties turnejā, kur viņa dejos un viņš spēlēs klavieres. Taču vairāku apstākļu, tostarp cilvēku vienaldzības, dēļ šie sapņiem ne tikai nebija lemts piepildīties, bet arī šis pāris nevarēja būt kopā. Un šajās pāris minūtēs (tieši tik ilga filma), tās autore ne tikai parādīja visas šīs darbības, bet arī demonstrēja emociju gūzmu: dusmas, vilšanos, prieku, mīlestību, izmisumu, sapņu sabrukumu. Ar savu uzdevumu lieliski tika galā gan aktieri, gan mūziķi, kuri ar mūzikas palīdzību lika izdzīvot visu emociju virpuli. Līdz asarām…

Ne mazāk interesanta bija koka izstrādājumu dizaineru diplomdarbu aizstāvēšana. Tika demonstrēti trīs darbi: atpūtas krēsls ar zvilni, koka lampu abažūri un ļoti oriģināli krēsli. Manuprāt, daudzi iedzīvotāji vēlētos papildināt sava mājokļa interjeru ar tamlīdzīgiem izstrādājumiem. Tie ir praktiski, oriģināli -- īsta mājas vai biroja rota, kas spēj radīt jauku gaisotni. Tajā pašā laikā daži puiši nenoliedza, ka izmantojuši jau lietotus dēļus, dodot tiem otru dzīvi.

Tikpat pārsteidzoša un aizraujoša bija modes skate, kurā savus darbus demonstrēja pieci audzēkņi. Jau pirmie modeļi pārsteidza skatītājus. Viena no audzēknēm nolēma pievērsties futūristiskiem tēliem, veidojot modeļus arī pēc astronautu skafandru parauga. Un tēli patika ne tikai komisijai, bet arī skatītājiem. Daudz uzslavu izpelnījās rokmūzikas ansambļa autore, kura savā darbā apvienoja rozā glamūru, kā arī rokerisku pārdrošību un protestu. Bija arī citi, tikpat iespaidīgi darbi, kas saņēma augstu komisijas vērtējumu, kurā darbojās Latvijas Mākslas akadēmijas vadošie speciālisti. Turklāt, tāpat kā koka izstrādājumu dizaineri, daudziem lietotiem audumiem tika dota otrā, trešā vai pat ceturtā dzīve.

“Katrs students ļoti ilgi un rūpīgi strādāja pie sava diplomdarba, padziļināti pētīja problēmu, pēc tam izpildīja kvalifikācijas darbu, risinot šo problēmu. Īpašu uzmanību ir pelnījusi multimediju dizaina programma, un šodien divas studentes rādīja komisijai savas filmas, kas tapušas augstā līmenī, pat augstākā par diplomdarbam izvirzītajām prasībām. Un es no sirds vēlos, lai Elīna un Anastasija turpinātu šos savus projektus. Mani iepriecināja mūsu interjera dizaineru darbi, kuri izstrādāja konkrētu ēku rekonstrukcijas projektus, proti, pagaidām vēl neizmantotajai ēkai Stacijas ielā 129 . Šim objektam ir izstrādāti divi projekti. Viena studente ierosināja tur atvērt deju studiju, bet otra nolēma tur izveidot skeitparku. Kopumā visi audzēkņi tiešām nopietni strādāja, lai šodien prezentētu savus projektus,” laikrakstam „Latgales Laiks” pastāstīja Saules skolas direktore Inguna Kokina.

Skate, diplomdarbu demonstrēšana nebija masu pasākums, taču līdz jūlija beigām ikviens varēs iepazīties ar skolēnu darbiem, kas tiks izstādīti Saules skolas telpās. Audzēkņus sagatavoja pieredzējuši speciālisti, skolotāji, kuri jau sen sevi apliecinājuši kā talantīgi mākslinieki, amatnieki, dizaineri, modes dizaineri.

Inguna Kokina aicina visus devītās klases absolventus turpināt mācības Daugavpils Saules skolā, kur var iegūt ne tikai vidējo izglītību un specialitāti, bet arī rast iespēju savu radošo ideju īstenošanai.