„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 6. maijs
Pirmdiena
Didzis, Gaidis
+4.2 °C
apmācies

Izglītības un zinātnes ministrijai -- divnieks

Publicitātes bildes

21. jūnijā 9. klašu skolēniem Latvijas skolās bija jāsaņem centralizēto eksāmenu sertifikāti. Šie dokumenti nepieciešami gan atestāta saņemšanai, gan lai turpmāk varētu iestāties vidusskolā vai profesionālajā izglītības iestādē. Taču noteiktajā dienā sertifikāti nebija pieejami.

Kāds ir iemesls? Kā izrādījās, bija radusies tehniska kļūme. Šogad sertifikāti ir pieejami tikai elektroniskā veidā: caur vietni latvija.lv vai caur skolas datu bāzi. Taču 21. jūnijā neviena no šīm sistēmām nedarbojās. Vakarpusē dažus rezultātus varēja redzēt izglītības iestāžu speciālisti, taču par to pareizību neviens nevarēja galvot.

“Tā kā mēs jau esam informēti, ka sistēmā ir kļūdas, piemēram, rezultāti ir nepareizi, nav pārliecības, ka dati ir patiesi. Mums atlika tikai gaidīt un cerēt, ka drīzumā visas kļūdas tiks novērstas un sistēma sāks normāli darboties,» laikrakstam «Latgales Laiks» teica Augšdaugavas novada domes deputāts un Biķernieku pamatskolas direktors Aleksejs Mackevičs.

Galīgais rezultāts skolēniem visos eksāmenos tiek aprēķināts procentos. Lai eksāmens tiktu uzskatīts par nokārtotu un pēc gada nebūtu jākārto atkārtoti, skolēnam jāiegūst vismaz 10%. Taču, kā atzīmē skolotāji, dažos eksāmenos rezultāti var būt negatīvi, jo sastādītāji nav ņēmuši vērā vairākus svarīgus punktus. Kopumā Izglītības un zinātnes ministrijas un Izglītības satura centra speciālisti netika galā ne ar eksāmenu kārtošanas procesa organizēšanu, ne ar sertifikātu izsniegšanu. Un šajā gadījumā Latvijas skolotāji, arī Aleksejs Mackevičs, ir gatavi šīm iestādēm ielikt tikai vienu atzīmi -- treknu divnieku.

Komentāri

03.07.2023 13:44
Ja
Tas tapec ka musu valsti vada paligskolnieki un divnieku karali