„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+14.8 °C
skaidrs laiks

Krāslavas novadā digitalizē kapsētas

Ivars Soikāns

Ar Lauku atbalsta dienesta atbalstu Krāslavas novada pašvaldība ir īstenojusi projektu, kura gaitā digitalizētas Dagdas, Andrupenes un Andzeļu kapsētas, “Latgales Laiku” informēja Krāslavas novada pašvaldībā.

Projekta gaitā “Kapsētu digitalizācija Krāslavas novadā” Dagdas, Andrupenes un Andzeļu kapsētās tika uzmērīta teritorija, piefiksējot katru apbedījuma vietu un uzrakstus uz pieminekļiem. Digitalizētas tika arī esošās kapsētu grāmatas un arhīvu dokumenti, tādā veidā apkopojot visu informāciju vienā sistēmā ar detalizētu karti.

Dati būs pieejami jebkuram iedzīvotājam, līdz ar to gan iedzīvotāji, gan dzimtu pētnieki no Latvijas un ārvalstīm var iesaistīties senu apbedījumu, apbedījumu bez pieminekļiem atpazīšanā un informācijas papildināšanā.

Kapsētu digitalizācija atvieglos arī to apsaimniekošanu, jo visi dati, kas līdz šim glabājās kapu grāmatās, turpmāk būs pieejami elektroniski. Šajā sistēmā kapsētu pārvaldnieki varēs reģistrēt jaunas apbedījumu vietas, informēt par kapu svētkiem, svecīšu vakariem u. c. Datu bāzē būs informācija arī par nekoptajām un brīvajām vietām kapsētā, kā arī statistikas dati par gada laikā veiktajām apbedīšanām.

Projekta rezultātā Krāslavas novada pašvaldība un novada iedzīvotāji ir ieguvuši sakārtotu un elektroniskā versijā par kapsētām apkopotu datubāzi ar apglabāto personu vārdiem, viņu kapu atrašanās vietām, dokumentiem. Skenēti uzglabāsies arī iesniegtie apbedījumu un citi dokumenti, bet laika gaitā ir iespēja pievienot informāciju, ko paši iedzīvotāji vēlēsies un varēs iesniegt.

Projekta mērķis bija sakārtot kapsētu uzskaites sistēmu Krāslavas novadā, nodrošinot tās saglabāšanu mūsdienīgā, ērtā, iedzīvotājiem ātri pieejamā un apstrādājamā veidā, kas atvieglotu darbu kapu pārvaldībā un datubāzes informācijas papildināšanā.

Kapu digitalizēšanas pakalpojumu sniedza SIA “Cemety”. Projekta “Kapsētu digitalizācija Krāslavas novadā” kopējās izmaksas ir 9100 eiro, no kuriem 8190 eiro (90%) -- ELFLA finansējums un 910 eiro (10%) -- Krāslavas novada pašvaldības līdzfinansējums.