„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 4. maijs
Sestdiena
Vijolīte, Viola, Vizbulīte
+11.4 °C
skaidrs laiks

Meduma ezers: attīstība turpinās

Foto no V.Aizbalta privātā arhīva

Cik lieliski ir pamosties rītausmā, uzvārīt sev kafiju vai tēju un apsēsties ar iecienītā dzēriena krūzi un grāmatu kāda gleznaina Latgales ezera krastā! Un šāda iespēja katru dienu ir Medumu pagasta iedzīvotājiem, kuru mājas atrodas vietējā ezera krastā. Viens no šiem laimīgajiem ir Augšdaugavas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Vitālijs Aizbalts.

Medumu ciems atrodas netālu no Latvijas un Lietuvas robežas. Diezgan bieži, neskatoties uz attālumu, šeit ierodas viesi no Daugavpils un citām Latvijas, kā arī kaimiņvalsts Lietuvas pilsētām un novadiem. Un tam ir vairāki iemesli. Pirmkārt, šeit ir pietiekami daudz tūrisma objektu, kurus varat apskatīt. Otrkārt, gleznaina ainava. Un, treškārt, šeit atrodas viens no skaistākajiem Latgales ezeriem – Meduma ezers, kur, pateicoties pašvaldības pūlēm, ir iekārtota gan atpūtas zona, gan ierīkoti dažādi sporta laukumi.

Saskaņā ar oficiālo informāciju, tas ir līčains, ainavisks ezers, tā platība ir vairāk nekā 2,5 kvadrātkilometri. Ezera vidējais dziļums ir 6,9 m, maksimālais dziļums -- 25,3 m.

Ezers iekļauts Augšzemes aizsargājamajā ainavu apvidū un dabas parkā “Medumu ezeraine”. Ezerā atrodas četras salas, kas ietilpst Meduma ezera salu botāniskajā liegumā.

Starp citu, tiem, kas nezināja -- Medumi ir slavenās latviešu basketbolistes Uļjanas Semjonovas dzimtais ciems. Un vēl daži interesanti fakti. Pirmo reizi vēstures avotos Medumi minēti 1701. gadā. Līdz 1917. gadam, kad notika Oktobra revolūcija, Medumi tika uzskatīti par kūrorta zonu. Cilvēki šeit ieradās atpūsties no visas Krievijas impērijas. 1905. gadā slavenais bērnu grāmatu autors Kornejs Čukovskis ciemā slēpās no policijas. Šeit ir viesojies arī Oto fon Bismarks un mākslinieks Emīls Vīzels.

2000. gada 23. jūnijā par šejienieti kļuva arī pašreizējais Augšdaugavas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Vitālijs Aizbalts. “Es atbraucu no Bauskas un ar ģimeni aktīvi meklēju māju ar zemi, kur apmesties, obligāts nosacījums bija ezera tuvums, jo gribējām dzīvot ūdenstilpes krastā. Variantu bija maz. Un es jau gandrīz biju piekritis iegādāties nekustamo īpašumu Krāslavā, kad pēkšņi radās iespēja tepat Medumos. Aizbraukuši turp, mēs ar sievu nolēmām, ka dzīvosim šajā gleznainajā vietā,” pastāstīja Vitālijs Aizbalts.

Viņš atzīst, ka toreiz būve izskatījās visai bēdīgi. “Tur bija padomju laiku ēka. Tas bija vigvams, kurā atradās piena kombināta pirts. Protams, tā absolūti nebija piemērota tam, lai izmantotu kā pamatu mājokļa celtniecībai. Būvnieki visu nojauca, uzcēla jaunu un stipru māju, nepieciešamās saimniecības ēkas. Un 2000. gada 23. jūnijā mēs saņēmām no celtniekiem mūsu jaunās mājas atslēgas. Kopš tā laika dzīvojam šeit un nekad neesam nožēlojuši savu izvēli,” atzīst Vitālijs.

Šī vieta patiešām ir kļuvusi par mājām, kur gribas atgriezties, atpūsties no ikdienas rūpēm un problēmām. Strādājot vispirms Saeimā, pēc tam ministrijā un uzņēmumā „Rīgas ūdens”, Vitālijs vienmēr brīvdienās brauca uz mājām Meduma ezera krastā, kur krāja spēkus jaunai smagai darba nedēļai. Ūdens vienmēr nomierina, un, ja tuvumā ir tāds skaistums kā Meduma ezera apkārtnē, nemaz negribas pamest šo vietu.

Vitālijs ir kaislīgs makšķernieks, tomēr viņš ķer zivis tikai vasarā. Atzīstas, ka ziemā makšķerēšana viņam nesagādā nekādu gandarījumu, jo ir pārāk auksts. “Kad es šeit nopirku zemi, ezers bija privātīpašums. Mēs izveidojām biedrību un sākām izsniegt licences makšķerēšanai šajā ūdenstilpē. Rūpīgi sekojām, lai tiktu ievēroti visi noteikumi. Nopirkām motorlaivu un regulāri izbraucam pa ezeru, meklējot maluzvejniekus. Jāpiebilst, ka jau pirmajā vasarā mūsu garāža bija pilna ar dažādiem tīkliem un citiem rīkiem, ko maluzvejnieki izmanto savā nelegālajā rūpalā. Līdz ar to maluzvejnieku palika mazāk, bet zivju kļuva arvien vairāk un vairāk,” pastāstīja V. Aizbalts.

Meduma ezerā dzīvo visdažādākās zivis – akmeņgrauži, asari, līdakas, līņi, platgalves, plauži, pliči, raudas, ruduļi, sudrabkarūsas, ķīši, karūsas, repši, vēdzeles, vīķes, zuši. Vitālijs ir noķēris gan 5 kilogramus smagu līdaku, gan vairāk nekā kilogramu smagu asari.

Pašlaik ūdenstilpe ir pašvaldības teritorija, kas aktīvi nodarbojas ar tās uzlabošanu. Šeit ir ierīkota ļoti ērta pludmale ar visu nepieciešamo infrastruktūru, uz kurieni sauļoties un peldēties labprāt brauc arī viesi no kaimiņvalsts Lietuvas. Vienu no viešņām satikām Meduma ezera krastā. Ingrīda kopā ar diviem dēliem (pieci un deviņi gadi) bija šurp atbraukusi no Zarasu rajona. “Protams, pie mums, Zarasos, ir savs brīnišķīgs ezers ar lielisku pludmali, ir pontons un, pateicoties mūsu pašvaldībai, ir pieejamas dažādas izklaides bērniem un pieaugušajiem. Bet gribas arī kaut ko jaunu. Šī nav pirmā reize, kad kopā ar bērniem braucu uz Meduma ezeru. Šeit ir jauki un mierīgi, cilvēku nav tik daudz kā pie mums, un ūdens ir tik tīrs,” viešņa dalījās iespaidos.

Ezera krastā iekārtojušies arī privātuzņēmēji, kas atpūtniekiem piedāvā visdažādākos pakalpojumus, tostarp pirti, naktsmītnes, džakuzi un pat laivas un dažādus peldlīdzekļus, lai varētu pavizināties pa ezeru un apskatīt tā apkārtni.

Pavisam nesen, pirms pāris mēnešiem, netālu no ezera tika atklāts jauns muzejs, kas veltīts Pirmajam pasaules karam. Tieši šeit, Medumos un Zarasos, notika vissmagākās kaujas. Te atradās gan Krievijas impērijas, gan vācu armijas bunkuri. Dažus militāros objektus izdevās atjaunot, tostarp pateicoties arī Eiropas Savienības finansējumam, un tagad šurp brauc tūristi, kurus interesē vēsture, īpaši militārā. Un, protams, karstās vasaras dienās daudzi izmanto arī iespēju atvēsināties ezera ūdeņos, un makšķerēšanas cienītāji neliedz sev makšķerēšanas prieku. Tiesa, vispirms viņi iegādājas licenci – vienai dienai, mēnesim vai visam gadam. Licences izsniedz biedrība “Meduma ezers” (tālr. 29416122, e-pasts: medumu_ezers@inbox.lv). Licenci var iegādāties arī elektroniski.

Pateicoties sadarbībai ar Zivju fondu, zivju krājumi ezerā regulāri tiek papildināti, ielaižot tajā dažādu zivju mazuļus. Piemēram, šogad ezeros ielaisti 26 000 zandartu mazuļu.

Vitālijs Aizbalts atzīmēja, ka pašvaldība plāno arī turpmāk attīstīt gan ezeru, gan tā infrastruktūru, rīkojoties ļoti saudzīgi, lai nenodarītu kaitējumu ūdenstilpei un tās iemītniekiem.

Augšdaugavas novada domes priekšsēdētāja vietnieks, Medumu pagasta iedzīvotājs aicina visus Latgales iedzīvotājus atpūsties Meduma ezera krastā. Taču viņš arī aicina saudzēt dabu, pienācīgi uzvesties, savākt atkritumus, neizmantot tīklus un citus maluzvejniecības "trikus", neaizmirst iegādāties licenci.

Lai visiem jauka atpūta!