„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 5. maijs
Svētdiena
Ģederts, Ģirts
+19.6 °C
apmācies

Spīdvejists Francis Gusts pagaidām vēl nav formā

Igors Romanovs

Aizvadītās nedēļas beigās Polijā norisinājās visai interesantas sacīkstes, kurās piedalījās arī Latvijas pārstāvji, piemēram, juniors Francis Gusts, kurš pēc traumas nesen atgriezies spīdveja sacensību apritē. Tiesa, viņa atgriešanos nevar saukt par veiksmīgu, jo pagaidām sacīkšu braucējam nekas neiet pēc plāna.

23. jūnijā Gožovā (Polija) norisinājās junioru pasaules čempionāta otrais posms. Pirmo posmu Gustam nācās izlaist savainojuma dēļ, bet otrajā bija jāgūst punkti. Diemžēl iecerēto neizdevās īstenot. Tiesa, jāatzīmē, ka arī šo sacensību norise bija zem jautājuma zīmes, jo šajā dienā Gožovā vairākas stundas ļoti stipri lija, appludinot trasi. Noteiktajā laikā starts netika dots -- rīkotāji nolēma sacensības uzsākt nedaudz vēlāk. Visu šo laiku trasē ritēja saspringts darbs, strādāja gan cilvēki, gan tehnika, lai sacensības nebūtu jāpārceļ uz rezerves datumu, proti, uz svētdienu.

Rezultātā viņu centieni vainagojās panākumiem. Trase tika sagatavota tā, lai sportisti varētu uzsākt cīņu. Protams, tā piedzīvoja būtiskas izmaiņas salīdzinājumā ar to, kāda bija treniņu laikā. Ne visi dalībnieki spēja pielāgoties jaunajiem apstākļiem un ne visi braucēji bija apmierināti ar celiņu kvalitāti.

Šoreiz sportistiem bija jācīnās ne tikai ar sāncenšiem, bet arī ar trasi. Jau pirmajā braucienā dānim Emīlam Brēmam brīnumainā kārtā izdevās izvairīties no kritiena. Savukārt Daugavpils kluba leģionāram Gustavam Grānam nepaveicās. Viņš slidenajā trasē nespēja savaldīt savu tehniku ​​un nokrita. Diezgan ilgu laiku sportists gulēja trekā, tomēr piecēlās un patstāvīgi to pameta. Viņš turpināja dalību, taču neveiksmīgi, jo piecos braucienos neizcīnīja nevienu punktu, lai gan pirms šī posma viņam bija labas izredzes pacīnīties par medaļām. Pēc pirmā „Grand Prix” posma G. Grāns ieņēma sesto vietu.

Francis Gusts pirmajā braucienā izcīnīja tikai vienu punktu. Sākotnēji Latvijas juniors brauca otrajā pozīcijā, taču tuvāk finišam Filips Helstrēms-Bengs viņu apdzina. Tiesa, otrajā sērijā rīdzinieks reabilitējās un izcīnīja uzvaru, lai gan Bledorns nemitīgi “karājās astē”.

Jāatzīmē, ka sliktā stāvoklī bija ne tikai trase. Tehnisku problēmu dēļ tika „norauts” 10. brauciena starts. Rezultātā tika noteikts atkārtots brauciens, kuru pēcāk apturēja sacensību tiesnesis. Trasē valdīja pilnīgs juceklis, taču beigās tiesnesis ieskaitīja rezultātu, un Francim tas nozīmēja 0 punktu. Līdzīgs rezultāts viņam bija arī 16. braucienā, kurā sportisti finišēja šādā secībā: Kīnans Rū, Anže Grmeks, Bartolomejs Kovaļskis un Francis Gusts.

Protams, vēl varēja mēģināt cīnīties, īpaši tāpēc, ka punkti ir ļoti svarīgi ne tikai vienā posmā, taču sacensību finālsērijā Gusts atkal nebija starp favorītiem. Viņš finišēja trešais, aiz Damiana Rataičaka un Matiasa Polestada.

Pēc piecām braucienu sērijām pusfinālā iekļuva Kacpers Henriksons, Mateušs Čerņaks, Damians Rataičaks, Bartolomejs Kovaļskis, Filips Helstrēms-Bengs, Emīls Brēms, Kīnans Rū un Noriks Bledorns. Pēc diviem pusfināliem no astoņiem tika atlasīti tikai četri ātrākie un veiksmīgākie -- Čerņaks, Hendriksson, Rū un Brēms. Un visbeidzot skatītāji sagaidīja posma svarīgāko braucienu – finālu, kurā uzvarēja poļu spīdvejists Mateušs Čerņaks.

Pēc diviem posmiem pirmais trijnieks izskatās šādi: Mateušs Čerņaks (40 punkti), Bartolomejs Kovaļskis (30 punkti) un Kīnans Rū (30 punkti). Gustavs Grāns pēc neveiksmes Gožovā ieņem tikai 10. vietu, viņam 12 punkti. Savukārt Francis Gusts, kurš izlaida pirmo posmu, ar sešiem punktiem ir 15. vietā. Trešais un noslēdzošais junioru čempionāta posms tiks aizvadīts Vojensā (Dānija) 15. septembrī. Tad arī kļūs zināms jaunais čempions.

Cīņa turpinās arī pasaules čempionātā pieaugušajiem. Sestdien Gožovas trasē sacentās pieredzējušāki un meistarīgāki konkurenti. Šo sacīkšu posmu tiesāja Aleksandrs Ļatosinskis no Ukrainas. Šoreiz laikapstākļi sacensību norisei netraucēja, un noteiktajā laikā sportisti devās trasē. Diemžēl šajās prestižajās sacensībās nepiedalās neviens Latvijas spīdvejists. Toties startē bijušais Daugavpils komandas leģionārs zviedrs Fredriks Lindgrēns, par kuru fano daudzi mūsu līdzjutēji. Šoreiz viņš startēja diezgan veiksmīgi. Piecos braucienos zviedru spīdvejists izcīnīja desmit punktus, nodrošinot vietu pusfinālā. Un pusfināla braucienā viņš pārspēja visus savus sāncenšus – Leonu Madsenu, Robertu Lambertu un Taju Vofindenu. Finālbrauciens viņam nebija tik veiksmīgs, taču F. Lindgrēns ieņēma vietu uz goda pjedestāla, izcīnot bronzas medaļu. Zelts -- pašreizējam pasaules čempionam Bartošam Zmarzlikam, bet sudrabs -- dānim Leonam Madsenam.

B. Zmarzliks šosezon uzrāda izcilu rezultātu. Viņš ir līderis pēc pieciem posmiem -- 90 punkti. Otro pozīciju šobrīd ieņem austrālietis Džeks Holders (69 punkti), bet trešo -- Fredriks Lindgrēns (68 punkti). Nākamais „Grand Prix” pasaules sērijas posms tiks aizvadīts 15. jūlijā Malilā. Jāatzīmē, ka viens no posmiem 12. augustā norisināsies Rīgā.

Svētdien Polijas līgās tika aizvadītas kalendārās sacīkstes, kurās piedalījās arī Latvijas sportisti. Krosnas komandu pārstāv Latvijas izlases līderis Andžejs Ļebedevs. Šoreiz cīņā ar Vroclavas klubu „Vilki” savā trasē tika pieveikti ar rezultātu 40:50. Ļebedevs guva septiņus punktus. Vroclavas komandas sastāvā startēja "Lokomotīves" bijušais leģionārs Artjoms Laguta, kuram jau sen ir Polijas pase. Viņš šajās sacīkstēs izcīnīja deviņus punktus.

Pirmajā līgā sacentās Francis Gusts, kurš jaunajā sezonā pārstāv Ostruvas komandu. Šoreiz viņam bija jāsacenšas ar savu pagājušā gada klubu „InvestHousePlus PSŻ-u Poznań”. Taču Francim neveicās arī šajās sacīkstēs. Mūsu sportists četros braucienos izcīnīja tikai divus punktus. Viņa komanda izbraukumā zaudēja ar rezultātu 44:46.

Savukārt šajā nedēļas nogalē, 2. jūlijā, kārtējās sacensības notiks Daugavpils trekā -- "Lokomotīve" uzņems Tarnuvas komandu. Izbraukumā mūsējie šo komandu pārspēja ar rezultātu 47:43. Sacīkšu sākums pulksten 16.00.