„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 5. maijs
Svētdiena
Ģederts, Ģirts
+15.2 °C
apmācies

Daugavpiliešu entuziasms „pielipa” Zarasiem

Natalija Dorovskiha

1. jūlijā Zarasos (Lietuva) notika auto pasākums "Vasaras salidojums ar „Ride Republic" ("Vasaros chill'as su "Ride Republic"), kuru organizēja vietējā entuziastu komanda "Ride Republic" sadarbībā ar asociāciju "Kiek kitaip" un Zarasu pašvaldību, kā arī ar Daugavpils komandas „Rolling Team” atbalstu. Lai piedalītos šajā pasākumā, uz Lietuvu devās arī Daugavpils auto mīļotāji -- daži, lai piedalītos auto izstādē, un daži kā viesi un skatītāji, tomēr gan vieni, gan otri lieliski pavadīja laiku.

Zarasi viesus sagaidīja ar spožu sauli un vēsu vēju, taču kopumā laikapstākļi brīvdabas pasākumam bija labvēlīgi. Autošovs notika Zarasu ezera Lielās salas estrādē.

Šī pasākuma idejas autors Egidijs Kobiakovs no „Ride Republic” pastāstīja „Latgales Laikam”, ka viss pasākums tika saplānots divās nedēļās: “Mums nebija daudz laika, bet mūsu komandai bija liela motivācija. Komandā ir 9 cilvēki, un katram ir sava loma un uzdevumi.” Runājot par cerībām un to, vai tās attaisnojās, Egidijs teica, ka viņi to noteikti nebija gaidījuši, jo domāja, ka būs mazāk cilvēku, mazāk automašīnu (izstādē piedalījās vairāk nekā 40 automašīnas). “Pēc tam, kad bijām apskatījuši automašīnu izstādi pilsētas svētkos Daugavpilī, pēc tam Jonavā (Lietuva), arī nolēmām kaut ko pamēģināt, jo pie mums, Zarasos, nekas tāds nekad nav bijis. Taču mēs nevarējām organizēt šādu pasākumu kā privātpersonas, tāpēc sadarbojāmies ar biedrību “Kiek kitaip”, bija jāvienojas ar Zarasu pašvaldību par teritoriju, kur to rīkot. Necerējām, ka mūsu pasākuma rīkošanai tiks atvēlēta šī vieta Lielajā salā, bet pašvaldība labprāt izrādīja pretimnākšanu. Viss būtu bijis daudz sarežģītāk, ja nebūtu Daugavpils draugu, īpaši komandas „Rolling Team” atbalsta, kuriem jau ir pieredze šādu pasākumu organizēšanā. Viņi labprāt dalījās ar mums savās zināšanās, ko un kā darīt, kā arī sagatavoja kausus, ko šodien pasniegsim uzvarētājiem nominācijās.”

Auto salidojums Zarasos bija iecerēts ne tikai kā dažādu automobiļu “ar rozīnīti” izstāde, organizatori rīkoja konkursus, kuru uzvarētājiem pasniedza balvas.

Piemēram, izplūdes gāzu konkurss, audiosistēmu un auto vilces sacensības, savukārt konkursā „Limbo” par zemāko auto bija jāizbrauc zem stieņa, kas ar katru posmu tika nolaists arvien zemāk. Automašīna "Mazda MX5 Miata" no Daugavpils pārvarēja 120 cm līmeni ar divām meitenēm uz motora pārsega, lai atsperojums zem cilvēku svara kaut nedaudz ieliektos, taču 115 cm līmeni neizdevās pieveikt pat ar trim “smagumiem”. Rezultātā par šo sacensību uzvarētāju kļuva "Honda CRX Del Sol" no Lietuvas.

Organizatori centās izdomāt pēc iespējas vairāk dažādu oriģinālu nomināciju, uzdevumu un konkursu, lai būtu interesanti visiem pasākuma dalībniekiem un viesiem. Piemēram, nominācijā “Visunikālākais auto” uzvarēja rīdzinieka Daniela Nauceviča automašīna „Toyota Celica”, kas pilnībā izgatavota no oglekļa šķiedras, savukārt nominācijā par labāko japāņu auto projektu “Zelta virzuli” saņēma automašīna “Mitsubishi Eclipse” no Daugavpils, kas izgatavota kā filmas “Ātrs un bez žēlastības” mašīnas kopija. Tās īpašnieks Pāvels Krivošejevs atzīmēja, ka, neskatoties uz to, ka „Ride Republic” komanda pasākumu rīko pirmo reizi, viss izdevies lieliski.

“Ļoti laba norises vieta -- pašā Zarasu kūrorta zonas centrā, tāpēc autovadītājiem, kuru automašīnas piedalījās izstādē, varēja papusdienot kafejnīcā vai pastaigāties gar Zarasu ezeru. Tas ir svarīgi, jo, kad automašīna tiek izstādīta (tās parasti ir 4--5 stundas un ilgāk), vadītājs nevar aizbraukt.