„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 1. maijs
Trešdiena
Ziedonis
+11.1 °C
apmācies

Higiēnas preces zīdainim – 5 svarīgākās lietas

Apmaksāta informācija

Mazulim piedzimstot, pirmajos dzīves mēnešos vecākiem ir divas galvenās rūpes – mazuļa barošana un higiēna. Jaundzimušā āda ir daudz jutīgāka un maigāka nekā pieaugušam cilvēkam, tālab jau no pirmajām dzīves dienām svarīgi lietot uzticamas un jaundzimušā ādai piemērotas higiēnas preces un līdzekļus. Zinātāji pateiks, ka sākumā svarīgi iegādāties pašu nepieciešamāko, lai vēlāk, atkarībā no vajadzības vai ieteikumiem, higiēnas preču klāstu organiski papildinātu.

Kādām higiēnas precēm noteikti jābūt jaundzimušā pūriņā?

1. Autiņbiksītes

Noteikti nevajadzētu uzreiz iegādāties lielu daudzumu viena zīmola autiņbiksīšu, jo var gadīties, ka autiņbiksītes, kas ideāli der vienam jaundzimušam, nebūs piemērotas citam mazulim. Testam labāk uzreiz ņemt zināmāko zīmolu – Pampers, Huggies, Libero, Moony, autiņbiksītes, kas der no 3 - 6 kg smagiem mazuļiem, jo jaundzimušie strauji aug un mazo izmēru autiņbiksītes ļoti drīz var izrādīties liekas. Izmēģiniet vairākas un salīdziniet, līdz izšķiraties par vienu konkrētu zīmolu.

  • Pampers Premium Care: Šīs sērijas autiņbiksītes ir paredzētas gan dienas, gan nakts lietošanai;
  • Pampers New Baby: vienīgās autiņbiksītes ar papildus miega slāni sausam naktsmieram;
  • Huggies Elite Soft: uzlabota šķidruma absorbcija; iekšējais slānis ir mīkstāks un ar uzlabotu formu; krāsu indikators parāda, kad ir pienācis laiks nomainīt autiņu;
  • Moony Airfit: Šīs ir plānas un elpojošas autiņbiksītes, kas sniedz labu aizsardzību un ventilāciju mazuļa ādai;
  • Libero Newborn: Šīs ir autiņbiksītes jaundzimušajiem ar īpašu formu un mīkstu jostiņu, kas piemērojas zīdaiņa ķermenim un nodrošina ērtu fiksāciju.

2. Mitrās salvetes un vienreizlietojamie paladziņi

Mainot autiņbiksītes, nevajadzētu vienmēr izmantot mitrās salvetes. Daudz veselīgāk mazuļa ādai un praktiskāk uzturēt autiņbiksīšu zonu tīru, apmazgājot to zem tekoša ūdens. Tāpat atvēliet laiku gaisa peldēm uz vienreizlietojamiem paladziņim bez autiņbiksītēm, kas ir laba ādas iekaisumu profilakse.

3. Ādas kopšanas līdzekļi

Mūsdienās arī maziem bērniem kosmētikas izvēles klāsts ir ļoti plašs, tomēr ne visi produkti ir vienādi piemēroti. Jāatceras, ka jutīgā zīdaiņa āda vēl var atšķirties atkarībā no tā, vai bērns ir priekšlaicīgi dzimis vai pārnēsāts, tomēr visos gadījumos noteikti jāizraugās produkcija bez krāsvielām, smaržvielām un parabēniem – ķīmiskiem kosmētikas konservantiem. Ādas kopšanai ieteicams bērnu ādai paredzēts mitrinošs krēms.

4. Vannošanas līdzekļi un piederumi

Vannas termometrs ir ļoti svarīgs piederums vannas procedūras veikšanai, jo bērna vannošanas ūdens nedrīkst būt ne par aukstu, ne par karstu - optimāla ūdens temperatūra ir 37 grādi. Vannas procedūrai nevajadzētu būt garai – līdz 5 minūtēm mazulim patīkamā ūdens temperatūrā, kuras laikā jāizvairas lietot ļoti putojošus līdzekļus, kas var kairināt un sausināt ādu. Ieteicams lietot pieniņus, dušas želejas vai ziepes, kas nesausina, bet bagātina ādu ar vajadzīgajiem lipīdiem. Zīdaiņa vecumā vannas putas noteikti nedrīkst izmantot, jo tās kairina un sausina ādu. Pēc vannas bērniņa ādu uzmanīgi nosusina ar dvieli, īpaši rūpīgi izslaukot ādas krociņas.

5. Deguna aspirators

Jaundzimušais elpo gandrīz tikai caur degunu līdz pat vairāku mēnešu vecumam, tādēļ deguna sekrēta atsūcējs jeb aspirators ir svarīga higiēnas prece. Vislabāk iegādāties aspiratoru ar regulējamu atsūkšanas jaudu, ko var pielāgot bērna vajadzībām – ja deguntiņš ir tekošs, var ieslēgt mazāku jaudu, bet ja pilns ar biezu sekrētu, tad lielāku. Šo ierīci var izmantot no bērna piedzimšanas līdz brīdim, kad viņš iemācās degunu izšņaukt pastāvīgi.

Ja bērna pūriņā iekļausiet šīs 5 preču grupas, tad varat būt droši, ka pirmam laikam Jūsu mazulis ir apgādāts ar nepieciešamām higiēnas lietām. Noderīgu informāciju par autiņbiksītēm varat iegūt šeit.