„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 6. maijs
Pirmdiena
Didzis, Gaidis
+5.5 °C
apmācies

Augšdaugavas novadam piešķir vairāk nekā pusmiljonu eiro

Jeļena Bobkova

Ceturtdien, 13. jūlijā, kārtējā Ministru kabineta sēdē nolemts Augšdaugavas novada domei piešķirt vairāk nekā pusmiljonu eiro. Šo naudu ministri solīja pavasara palu seku likvidēšanai. Kādiem darbiem tiks izlietoti piešķirtie līdzekļi, laikrakstam "Latgales Laiks" pastāstīja Augšdaugavas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Vitālijs Aizbalts.

„Augšdaugavas novads šogad nopietni cieta pavasara plūdos, jo ūdens jau sen nebija pacēlies līdz tādam līmenim. Tā rezultātā tika appludinātas plašas teritorijas. Pateicoties labi saskaņotam pašvaldības speciālistu, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un Zemessardzes darbam, mums izdevās sniegt nepieciešamo palīdzību applūstošo teritoriju iedzīvotājiem, taču pašvaldības ceļus no ūdens izglābt nebija iespējams. Tie ir pamatīgi cietuši sešos pagastos. Kā bijām vienojušies, maija beigās nosūtījām Vides un reģionālās attīstības ministrijai finansējuma pieprasījumu ar nepieciešamo dokumentāciju, kurā tika sniegta visa informācija par plūdu nodarītajiem postījumiem pašvaldības īpašumiem. Rezultātā no valsts budžeta mums tika piešķirti 523 318 eiro. Visi šie līdzekļi, saskaņā ar mūsu iesniegumu, tiks iztērēti plūdu visvairāk skarto ceļu posmu remontam sešos novada pagastos. Šobrīd tiek gatavots iepirkums. Saskaņā ar Latvijas likumiem, mums no valsts budžeta ir atvēlēti 70% no kopējās summas. Atlikušie 30% tiks ņemti no pašvaldības ceļu fonda līdzekļiem,” sacīja V. Aizbalts.

Atgādinām, ka šogad ūdens Daugavā pacēlās gandrīz līdz 2013. gada atzīmei, kad applūda plašas teritorijas Latgalē, tostarp tobrīd Ilūkstes un Daugavpils novadā. Šoreiz pietrūka pāris centimetru, lai sasniegtu tādu pašu līmeni. Turklāt ūdens līmenis pazeminājās visai lēni. Kad speciālisti maijā gatavoja ministrijai visu nepieciešamo dokumentāciju, ūdens vēl nebija pilnībā atbrīvojis vienu no ceļa posmiem bijušajā Ilūkstes novadā. Novada padome nosūtīja Ministru kabinetam lūgumu izsludināt ārkārtējo stāvokli Augšdaugavas teritorijā, taču tas tika atteikts. Savukārt pašvaldībai tika solīts atlīdzināt zaudējumus 70% apmērā no kopējām izmaksām. Tas tika izdarīts pagājušajā ceturtdienā.