„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 6. maijs
Pirmdiena
Didzis, Gaidis
+5.6 °C
apmācies

Aromātisks lavandu dārzs Sventē – vienīgā vieta Eiropā, kur satikt “zosis lavandās”

Tepat Augšdaugavas novadā, Sventes pagastā, pa ceļam uz Sventes ezeru, pavīd krāšņi ziedi, rūpīgi kopts lavandu dārzs un omulīga mājiņa. Nav iespējams pabraukt garām, gribas ieskatīties, kas tad tur slēpjas.

Smaidīgā lavandu dārza saimniece Signija Zizlāne pavada ciemiņus un jau sagaida nākamos. Omulīgā lavandu lauka īpašniece ikvienu viesi uzņem ar atvērtu sirdi un īpašu viesmīlību.

Atbildot uz jautājumiem, kā tad īsti sākās lavandu stāsts un kāpēc tika izvēlēta tieši šī vieta, Signija pastāstīja, ka viņa ir no Balviem, bet jau daudzus gadus dzīvo Daugavpilī. “Viss sākās ar traģisku notikumu. Pirms diviem ar pusi gadiem nomira mans vīrs. Tas bija pēkšņi, meitas dzimšanas dienā. Mēs klājām galdu, man piezvanīja un pateica, ka viņš ir miris. Gads bija ļoti smags. Es nezināju, kur bija mans bērns, kur bija mani suņi. Pēc kāda laika, karstā jūlija naktī, sēdēju uz grīdas un skatījos skaistas fotogrāfijas ar lavandu laukiem, it visur lavandas… Man gribējās izvēdināt galvu, bet nebija īstais brīdis braukt kaut kur tālu. Nodomāju, kāpēc pie mums, tuvumā, nav šāda lavandu lauka? Kaut kas jau ir, bet gribējās vietu, kur skaisti nofotografēties un uztaisīt “instagramīgas” bildes. Tā nu pamazām sāku interesēties par stādiņiem…”

Gada laikā paveikts iespaidīgs darbs. Košs lavandu lauks, omulīga koka mājiņa, kurā šobrīd notiek remonts. Signijai ir ļoti daudz ideju. Viņa stāsta, ka mājiņā plāno dzīvot pati, bet viesiem būs pieejams pirmais stāvs ar labierīcībām un, iespējams, tiks ierīkots kamīns, pie kura arī varēs nofotografēties.

Viesiem šobrīd pieejama foto zona Stikla namiņā, kur izkārtoti dažādi interesanti interjera elementi un priekšmeti.

-- Kāpēc visapkārt ir tik daudz dažādu zaķu?

-- Man ļoti patīk zaķīši (Signija rāda arī savus auskarus zaķīšu formā). Nākotnē plānoju arī pati kaut ko interesantu veidot. Es negribu parastos lavandas maisiņus. Gribu pamēģināt šūt aromātiskas mantiņas zaķīšu formā. Zaķīšus vēlos šūt no lina, kas ir “eko” audums. Es negribu būt kā visi, man ļoti patīk būt citādākai. Varu palielīties, ka pie mums ir vienīgā vieta Latvijā un Eiropā, kur ir “zosis lavandās”. Tas ir pārbaudīts, ticiet man! Mana meita skaisti glezno, gribētu pārdot arī mazas glezniņas. Esmu pabeigusi sveču un ziepju izgatavošanas meistarklases. Gribu to pamēģināt nākamgad. Ja izdosies, ļoti vēlos tepat, laukā, piedāvāt cilvēkiem kafiju. Jo daudzi atbrauc un lūdz man kafiju.

-- Kāpēc nolēmāt iegādāties zemi šeit, Sventē?

-- Man sākotnēji piedāvāja zemi Naujenē, bet es atteicos, jo šeit ir apglabāts mans vīrs. Es dzīvoju Daugavpilī, un man šeit ir tuvāk. Es aizeju pie viņa uz kapiem parunāties, arī pasūdzēties. Pat atklāšanas dienā es saņēmu tādu kā zīmi, iedomājos par savu vīru un mākoņos parādījās liela, balta sirds. Es pat iesaucos un rādīju meita -- skaties, sirds! Sapratu, ka tā ir zīme. Viss būs labi, nevajag baidīties, vajag strādāt. Protams, ir riski, mēs esam atkarīgi no mātes dabas, tāpēc es visu laiku lūdzos dabai un pasaku paldies!

Nākamgad saimniece plāno iestādīt vēl vairāk dažādu puķu, skaistas, krāšņas petūnijas, lai cilvēkiem, kuri šurp atbrauks, paliktu skaistas fotogrāfijas un patīkamas atmiņas.

Pašlaik Signijas saimniecībā ir arī sešas vistas un kukaiņu mājiņa, kā arī neliels dārziņš. Šeit būs interesanti visiem, gan pieaugušajiem, gan bērniem. Skaisti dabas skati, patīkamas emocijas un īsts enerģijas lādiņš garantēts!



Visu informāciju par Lavandu dārzu Sventē var saņemt „Instagram” profilā: sventes_lavandas