„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 6. maijs
Pirmdiena
Didzis, Gaidis
+5.1 °C
apmācies

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs pirmajā reģionālajā vizītē apmeklēja Latgali

Jeļena Bobkova

Jaunais Latvijas Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs 21. jūlijā devās pirmajā reģionālajā vizītē. Un daudziem šī viņa izvēle bija pārsteigums. Valsts vadītājs nebrauca uz dzimto Jūrmalu vai citu tuvējo pilsētu vai novadu, bet devās uz Latgali, uz Krāslavas novadu.

Edgars Rinkēvičs stājās jaunajā amatā 8. jūlijā, dodot zvērestu uzticīgi kalpot savai valstij un tās iedzīvotājiem. Un pēc divām nedēļām viņš devās braucienā pa Latviju. Savai pirmajai reģionālajai vizītei prezidents izvēlējās Krāslavas novadu, izraisot daudz jautājumu Latvijas iedzīvotāju vidū. Edgars Rinkēvičs paskaidroja savu izvēli: “Tā ir apzināta izvēle. Un man tam ir divi iemesli. Pirmkārt, es gribēju parādīt, ka Latgale ir ļoti svarīga mūsu valsts, mūsu Latvijas sastāvdaļa. Un, dodoties uz Krāslavas novadu, es parādīju, ka Latgale man kā prezidentam ir ļoti svarīga. Otrs iemesls ir tas, ka pavisam nesen Krāslava nosvinēja savu simtgadi kopš pilsētas statusa piešķiršanas. Un savā ziņā, manuprāt, Krāslava iemieso Latgali. Šeit mierīgi dzīvo dažādu tautību cilvēki, dažādu ticību pārstāvji. Skaista pilsēta ar bagātu vēsturi, ar labestīgiem un atsaucīgiem cilvēkiem.”

Ieradies Krāslavā, prezidents pirmām kārtām devās uz vietējo novada pašvaldību, kur tikās ar domes priekšsēdētāju Gunāru Upenieku un citiem deputātiem. Pēc tam viesi ar novada vadītāju priekšgalā apmeklēja vienu no pilsētas populārākajām vietām -- Krāslavas grāfu Plāteru pils kompleksu. Nedaudz pastaigājies pa gleznaino parku, Valsts prezidents apmeklēja Krāslavas Vēstures un mākslas muzeju, kas atrodas pašā parka centrā, restaurētā 18. gadsimtā celtā ēkā. Prezidentam, kurš savulaik absolvējis Latvijas Universitāti, kur vairākus gadus studējis vēsturi, šī Krāslavas apskates objekta apmeklējums izvērtās ļoti interesants. Šeit izstādīti vairāk nekā 20 000 dažādu eksponātu, kas saistīti ar pilsētas un visa novada vēsturi no seniem laikiem līdz mūsdienām, tostarp arheoloģisko izrakumu atradumi, 18.--19. gadsimta grāmatas, gleznas, dažādu laikmetu vietējo iedzīvotāju apģērba priekšmeti un daudz kas cits. Šeit ir arī vietējās slimnīcas vēsturei veltīta izstāde, šī ārstniecības iestādes dibināta pirms vairāk nekā simts gadiem.

Pēc muzeja apmeklējuma Edgars Rinkēvičs pils kompleksa teritorijā tikās ar vietējiem zemniekiem un uzņēmējiem, kā arī ar izglītības jomas speciālistiem. Tikšanās laikā tika pārrunātas ne tikai novadam, bet visam Latgales reģionam svarīgas tēmas. Vietējie iedzīvotāji izteica godājamajam viesim savas problēmas un vēlmes. Pastāstīja arī par dažbrīd absurdām situācijām. Piemēram, uzņēmumam, kas darbojas Dagdā, viena no Latvijas bankām atteica kredītu, atteikumu pamatojot ar to, ka firma atrodas Latgalē. Un šajā gadījumā ministriem ir jāiesaistās, lai šo problēmu atrisinātu. Valsts prezidents ir pārliecināts, ka šādi braucieni ir nepieciešami tieši tāpēc, lai zinātu un saprastu, kā patiesībā dzīvo novadi.

Pēc neliela pārtraukuma valsts vadītājs turpināja iepazīšanos ar Krāslavu, apmeklējot vairākus vietējos uzņēmumus, tostarp datortehnikas un biroja tehnikas apkalpošanas un servisa uzņēmumu SIA "DCC Baltics", kā arī šūšanas uzņēmumu "IV Plus" un "Nemo", kas darbojas ne tikai Latvijā, bet arī pārdod savu produkciju citās valstīs.

Nedaudz vairāk laika Edgars Rinkēvičs pavadīja zemnieku saimniecībā "Kurmīši" Ūdrīšu pagastā. Šeit jau kopš 1994. gada Geibu ģimene savās zemes platībās audzē vairāk nekā četrdesmit dažādu augu sugas, no kuriem gatavo dažādas tējas pārdošanai. Jau kādu laiku pircējiem piedāvājamo preču klāsts papildināts ar ziedēm, kas veidotas uz medus bāzes, kurām pievienoti dažādi augi, kā arī vaska svecēm, eļļām, hidrolātiem un citiem bioloģiskiem produktiem. Prezidents tika cienāts ar vairāku šķirņu tējām un vietējiem konditorejas izstrādājumiem, kā arī rabarberu saldējumu, ko gatavo saimniece. Baudot tēju, saimniecības īpašnieks Ivars Geiba ar lepnumu stāstīja par savas uzņēmējdarbības panākumiem. Uzņēmums izdzīvoja pat smagajos Covid-19 laikos. Vecākais dēls izveidoja interneta veikalu, pateicoties kuram veselīgie un garšīgie zemnieku saimniecības „Kurmīši” produkti tika pārdoti visā pasaulē. Protams, arī bez grūtībām neiztikt. Piemēram, šīs vasaras laikapstākļu ietekmē ievērojami samazinājās augu ražu. Neskatoties uz regulāru laistīšanu, sausums tomēr ietekmēja augus. Vizītes noslēgumā Ivars Geiba pateicās Edgaram Rinkēvičam par uzmanību, pasniedzot dāvanā saimniecībā ražotās produkcijas komplektu. Savukārt prezidents pateicās viesmīlīgajam namatēvam.

Pēdējais šīs dienas pasākums bija tikšanās ar krāslaviešiem, kas notika vietējā Kultūras namā. Vispirms Krāslavas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Gunārs Upenieks iepazīstināja prezidentu ar iedzīvotāju iesūtītajiem jautājumiem. Tie skāra gan izglītību, gan sociālo jomu, un tad sarunā iesaistījās klātesošie. Pensionārus interesēja pensiju pieaugums un medicīnas pakalpojumi, kas gados vecākiem cilvēkiem, kuri pieraduši taupīt, nav īpaši pieejami. Citi bija nobažījušies par drošību, jo novads robežojas ar Krieviju, kas iebrukusi neatkarīgajā Ukrainā, bet cita kaimiņvalsts – Baltkrievija – šo pilna mēroga karu visādi atbalsta. Tika skarta vēl viena sāpīga tēma -- skolēni, kuri nav nokārtojuši centralizētos eksāmenus un palikuši uz otru gadu. Ir priekšlikums, kuru jau pauduši vairāku pašvaldību pārstāvji --izsniegt šiem jauniešiem atestātus (runa ir par pāris tūkstošiem Latvijas skolēnu), lai viņi varētu turpināt izglītību, taču ne vidusskolā, bet profesionālās izglītības iestādē, piemēram, tehnikumā.

Valsts prezidents visus uzklausīja un solīja veicināt problēmu risināšanu. Edgars Rinkēvičs uzsvēra, ka viņam nepatīk dot tukšus solījumus, turklāt jāņem vērā, ka Latvija ir parlamentāra, nevis prezidentāla republika. Taču viņš izdarīs visu, kas ir viņa spēkos. E. Rinkēvičs arī pieliks pūles, lai nākamajos Eiropas Savienības budžeta plānošanas ciklos Latgalei būtu noteikts īpašs austrumu pierobežas statuss.

Šī bija pirmā E. Rinkēviča reģionālā vizīte, esot jaunajā amatā. Pēc prezidenta teiktā, viņš iecerējis apmeklēt katru Latvijas reģionu. Jau nākamajā piektdienā viņš dosies uz Kuldīgu.

Laikraksta "Latgales Laiks" 28. jūlijā numurā piedāvājam ekskluzīvu interviju ar Latvijas Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču, kuru viņš sniedza vizītes laikā. Tajā E. Rinkēvičs stāsta gan par savu darbu Ārlietu ministrijā, gan par attieksmi pret krieviem.