„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+8.5 °C
skaidrs laiks

Daugavpilī varēja izjust un izbaudīt Latgali

Ivars Soikāns

Aizvadītās nedēļas nogalē, 29. jūlijā, Daugavpilī, Vienības laukumā, jau trešo reizi norisinājās Latgales viesmīlības, kultūras un tradīciju festivāls “Gostūs Latgolā”, kurā varēja izjust, izbaudīt un atklāt Latgali.

Pasākumā ikviens interesents varēja sekot līdzi Daugavpils nacionālo biedrību saimnieču kulinārajām meistarklasēm, uzzināt vairāk par dažādu Latgalē dzīvojošo tautību virtuvi, kā arī nobaudīt nacionālos ēdienus.

Uzrunājot klātesošos, Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Aleksejs Vasiļjevs uzsvēra, ka Latgales iedzīvotāji vienmēr ir bijuši slaveni ar savu viesmīlību, un šodien pasākuma dalībnieki var par to pārliecināties. Viņš pateicās pilsētas nacionālo kultūras biedrību pārstāvjiem par dalību festivālā, bet pilsētas viesiem vēlēja atgriezties Daugavpilī vēl un vēl.

Daugavpils Latviešu biedrības vadītāja Līvija Jankovska, paužot prieku par iespēju uzņemt viesus Daugavpilī, atgādināja, ka svētki Latgalē izsenis tikuši svinēti pie bagātīgi klāta galda un Daugavpilī arī tagad ir daudz saimnieču, kuras prot gatavot garšīgus tradīcijām atbilstošus ēdienus.

Vairums tūristu, kas ierodas Daugavpilī, atzīst, ka viņiem ir vēlme ne vien atrast piemērotas naktsmājas un aplūkot vietējos apskates objektus, bet arī nogaršot tradicionālos ēdienus. Diemžēl ēstuvju, kur to būtu iespējams izdarīt, Daugavpilī nemaz nav tik daudz,” secināja Jankovska.

Latviešu biedrības saimnieces piedāvāja iespēju iemācīties gatavot speķa pīrādziņus, kā arī cienāja ar pelēkajiem zirņiem ar speķi, eļļā vārītām rozītēm, ceptām kanēļmaizītēm, pīrādziņiem ar speķi un jāņogu kompotu.

No latvietēm neatpalika arī Daugavpils krievu, poļu, baltkrievu, lietuviešu un ebreju nacionālo kultūras biedrību saimnieces, kuras gatavoja un cienāja ar savai tautai raksturīgiem nacionāliem ēdieniem, tādējādi dodot klātesošajiem iespēja izbaudīt, izjust un atklāt Latgali.

Pasākuma gaitā Vienības laukumā darbojās arī Latgales mājražotāju tirdziņš, piepūšamās atrakcijas bērniem, bija iespēja piedalīties amatnieku radošajās darbnīcās -- veidot atklātnes ebru tehnikā, māla glāzītes un spiedogus, meldru pinumus un izmēģināt savas spējas kokgriešanā, baudīt muzikālos priekšnesumus, kapelas "Augusti" uzstāšanos, kā arī iesaistīties dažādās citās aktivitātēs. Pl. 17.00 Vienības laukumā pulcējās Latgales motociklisti, kas pēc tam devās braucienā cauri pilsētai līdz Stropu ezera promenādei, kur norisinājās sporta un jaunatnes festivāls “Artišoks”.