„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 4. maijs
Sestdiena
Vijolīte, Viola, Vizbulīte
+18.2 °C
apmācies

Daugavpils pašvaldība parakstīja sadarbības līgumu un… zaudēja basketbola spēlē

Publicitātes bildes

Festivāla "Artišoks" laikā Daugavpilī notika līdz šim nebijusi spēle. Vietējās pašvaldības pārstāvji: mērs Andrejs Elksniņš un deputāti Pēteris Dzalbe, Mihails Lavrenovs un Igors Aleksejevs (Latvijas Basketbola savienības (LBS) padomes loceklis) aizvadīja draudzības spēli ar LBS un „VEF Rīga” komandas pārstāvjiem. Ar šo spēli tika nostiprināts parakstītais sadarbības līgums.

Pāris stundas pirms šī mača, kas norisinājās Lielā Stropu ezera krastā, Kultūras pilī Daugavpils bērni un vecāki tikās ar Latvijas Basketbola savienības prezidentu Raimondu Vējoni, LBS ģenerālsekretāru Kasparu Ciprusu, Latvijas Basketbola līgas direktoru Kristapu Janičenoku un „VEF Rīga” prezidentu Gati Jahoviču. Uz šo pasākumu ieradās diezgan daudz cilvēku. Daudzus interesēja basketbola attīstība Daugavpilī, jo savulaik, pirms gandrīz divdesmit gadiem, mums bija gan sieviešu, gan vīriešu komanda, kas spēlēja Latvijas čempionātā, tagad augstā līmenī spēlē tikai sieviešu komanda, kuru ilgus gadus vadījuši izcili treneri -- Irina un Nikolajs Romaņenko. Kopš pagājušās sezonas treneru korpusu pastiprinājis viens no labākajiem Latvijas izlases treneriem -- Guntis Endzels. Taču, kā pastāstīja LBS padomes loceklis Igors Aleksejevs, jaunajā sezonā, tiesa, pagaidām tikai reģionālajā līgā, pēc ilgāka pārtraukuma spēlēs arī Daugavpils vīriešu komanda.

“Man šī tikšanās ir pirmais nopietnais rezultāts mana vairāk nekā trīs gadu darba laikā. Viss sākās 2020. gada sākumā, kad Raimonds Vējonis, kurš nesen bija stājies LBS prezidenta amatā, man piedāvāja kļūt par Latvijas Basketbola savienības padomes locekli un uzņemties atbildību par šī sporta veida attīstību Latgalē. Tas notika pašsaprotamu iemeslu dēļ -- esmu daugavpilietis un tieši šeit bērnībā iemetu basketbola grozā savu pirmo bumbu. Pirmos soļus basketbola atdzimšanas jomā Latgalē nolēmu spert savā dzimtajā pilsētā. Godīgi atzīstu, ka vēlme attīstīt basketbolu Daugavpilī man nebūt nebija pēdējais arguments, kad vēlāk nolēmu kandidēt pašvaldību vēlēšanās,” sacīja Igors Aleksejevs.

Šo gandrīz trīsarpus gadu laikā Igors ir paguvis daudz paveikt Latvijas otrās lielākās pilsētas basketbola attīstības labā. Iesākumā tika sakārtota visa basketbola infrastruktūra, pateicoties tam jau 2021. gadā, neskatoties uz pandēmiju un ierobežojumiem, Daugavpils varēja uzņemt pirmās starptautiskā līmeņa spēles, kuras tika aizvadītas Starptautiskā Basketbola federācijas (FIBA) ietvaros. (Piemēram, U19 pasaules čempionāts basketbolā.) Pašvaldība iegādājās pilsētai divus laukumus 3x3 basketbolam, kas pēc Latvijas izlases spožā panākuma Olimpiskajās spēlēs tagad Latvijā strauji attīstās.

Panākumi ir arī sieviešu basketbolā. Latvijas spēcīgāko komandu četriniekā pirmo reizi iekļuva Daugavpils sieviešu komanda. Igors Aleksejevs uzaicināja uz Daugavpili Latvijas jaunatnes izlases treneri Gunti Endzeli, kurš mūsu sportistu sagatavošanu ir pacēlis visaugstākajā līmenī. Un tieši līdz ar Gunta atnākšanu kļuva skaidrs, ka basketbolu Daugavpilī gaida liela nākotne. Un tas ir pats svarīgākais – tagad var apgalvot, ka mūsu pilsētā ir izveidots pilns basketbolista karjeras cikls. Šim nolūkam zvaigžņu basketbola desants arī ieradās Daugavpilī -- tika parakstīts līgums par basketbola tālāko attīstību, kas dos jaunu impulsu.

“Sākot trenēties septiņu gadu vecumā, bērns uzreiz nokļūst pieredzējušu treneru rokās, kurus uzrauga Latvijas izlases treneris un viņa palīgi. Sistēma ir izstrādāta un pārbaudīta gadu gaitā: no 7 līdz 10 gadiem galvenais uzsvars tiek likts uz vispārējo fizisko attīstību, no 10 līdz 13 gadiem -- uz spēles taktiku un vispārējo stratēģiju, bet no 13 gadiem jaunie basketbolisti sāk gūt nenovērtējams pieredzi. Gandrīz jebkurš vecākās grupas spēlētājs var tikt iekļauts Latvijas izlasē vai nonākt kāda Latvijas un Eiropas basketbola kluba redzeslokā. Vietējiem basketbolistiem vairs nav jādomā, kādās sacensībās “paspīdēt”, lai piesaistītu sev uzmanību, jo viņi jau no bērnības atrodas “čempionu ražošanas sistēmā”.

Būtisks ir arī tas, ka, līdztekus ciešajai sadarbībai ar LBS, tagad Daugavpilī regulāri darbosies Latvijas izcilākā basketbola kluba -- desmitkārtējā valsts čempiona „VEF Rīga” skauti. Šis ir vienīgais Latvijas klubs, kas pašlaik spēlē Eiropas kausos,” teica Igors Aleksejevs.

I. Aleksejevs atzīmēja, ka visi šie jauninājumi attiecas ne tikai uz daugavpiliešiem, bet arī visas Latgales bērniem, kuri var nodarboties ar basketbolu pie mums. Un, varbūt, tieši mūsu reģionā izaugs jaunais Kristaps Porziņģis.

Tās pašas dienas vakarā LBS un „VEF Rīga” pārstāvji aizvadīja spēli ar pilsētas domes deputātiem. Mačs noslēdzās ar daugavpiliešu zaudējumu -- 18:45. Tomēr šis iznākums nevienu īpaši neapbēdināja. Galvenais, ka abas komandas labi pavadīja brīvo laiku, sarīkojot izklaidi arī pāris simtiem skatītāju.