„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+18.3 °C
daži mākoņi

“Mākslas garša” Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā

Ivars Soikāns

Piektdien, 4. augustā, plkst. 15.00 Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja izstāžu zālē tika atklāta gleznotāju apvienības “V.I.V.A.” dalībnieču – Vēsmas Ušpeles, Ilzes Griezānes, Vijas Stupānes un Agras Ritiņas gleznu izstāde “Mākslas garša”.

Apvienībā “V.I.V.A.” kopš 2006. gada darbojas četras Latgales gleznotājas – Vēsma Ušpele, Ilze Griezāne, Vija Stupāne un Agra Ritiņa. Nosaukums veidots no viņu vārdu pirmajiem burtiem, taču tulkojumā no latīņu valodas tas nozīmē “Lai dzīvo!”, kas lieliski raksturo radošā kvarteta mākslinieciskās darbības rezultātu.


Vēsma Ušpele strādā glezniecībā, keramikā, restaurācijas darbos Aglonas bazilikā un citos Latgales dievnamos. Ir Latgales kultūras balvas “Boņuks” autore un izgatavotāja. Ilze Griezāne ir Līvānu Stikla un amatniecības centra vadītāja, aktīvi iesaistās vizuālas mākslas aktivitātēs Latgalē. Vija Stupāne ir gleznotāja, piedalās restaurācijas darbos un vizuālās mākslas aktivitātēs Latgalē. Savukārt Agra Ritiņa ir gleznošanas un zīmēšanas pasniedzēja Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolā. Mākslinieces  ir piedalījušās vairāk nekā 38 izstādes Latvijā un ārzemēs.


Gleznotāju radošā sadarbība aizsākās 2006. gadā, tiekoties kopīgā plenērā podnieku darbnīcā Kaunatas pagasta “Akminīšos”. Kopš tā laika Vēsma, Ilze, Vija un Agra ir piedalījušās daudzās izstādēs un plenēros gan Latvijā, gan ārpus tās, nesot vēstījumu par Latgales burvību, atvērtību un radošo garu.


Gleznotāju mērķis ir atklāt Latvijas ainavas daudzveidību, aktualizēt un popularizēt Latvijas ainavas glezniecības tradīcijas. Katru gadu apvienības gleznotāju darbus var skatīt Latgales reģiona mākslinieku izstādēs Latgales Kultūrvēstures muzejā Rēzeknē un Marka Rotko Mākslas centrā Daugavpilī, Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā darbu izstādēs un citās gleznotāju kopīgajās izstādēs Latvijā.


Gleznotāju apvienība aktīvi iesaistās arī citās vizuālās mākslas aktivitātēs Latgalē. Tikpat aktīvi notiek dalība plenēros, katru gadu piedaloties 2-3 plenēros Latvijā un ārzemēs. Gleznotājas ir pārstāvējušas Latgali plenēros Latvijā, Lietuvā, Somijā, Portugālē un Turcijā. Gleznotāju darbi pārliecina par Latgales radošo personību varēšanu, par potenciālu, kuru glabā mūsu vidū strādājošās mākslinieces, par pozitīvo pasaules skatījumu.


Izstādes atklāšanā mākslinieces atzina, ka nosaukums “Mākslas garša” izstādei dots tāpēc, ka māksla var būt arī garšīga, arī krāsa var būt garšīga. Zinātnieki ir aprēķinājuši cik lūpu krāsas vīrietis apēd dzīves laikā. Lai arī mākslinieces krāsu neēd, tas, ka krāsas toņi var būt garšīgs, ir neapstrīdams.

Mēs visas četras dzīvojam ar gleznošanu, braucam kopā uz plenēriem, veidojam kopīgas izstādes, izstādāmies arī atsevišķi – katrai no mums ir arī personālizstādes, bet viss tas kopā ir mūsu dzīvesveids. Gleznošana mums ir kā saldais ēdiens, jo tas rezultāts ir skaists, tā ir mākslas garša,” atzīst mākslinieces Ilze Griezāne un Vija Stupāne.

Savukārt Agra Ritiņa atzīst, ka dzīves ikdienā viņai patīk palutināt sevi pie molberta, pabūt kopā pašai ar sevi savās domās, saskatīt, ieraudzīt to, ko mums daba sniedz, uzgleznot to tā, ka tu pats sajūti, ka notvertais mirklis ir atspoguļots. Un, ja vēl to ierauga arī citi, tad ir sajūta, ka tā ir vislielākā dāvana gleznotājam.    


Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja direktores vietniece Valentīna Slavkovska atzina, ka šī izstāde ārkārtīgi piestāv vasarai, tā ir tik koša un krāsām bagāta, pateicās māksliniecēm par to, ka viņas izvēlējušās muzeju par izstāžu vietu savām gleznām, kā arī aicināja visus interesentus izbaudīt “V.I.V.A.” mākslu.


Apvienības “V.I.V.A.” izstāde “Mākslas garša” Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā būs apskatāma līdz 5. novembrim.