„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 3. maijs
Piektdiena
Gints, Uvis
+16.0 °C
skaidrs laiks

Mitrājā blakus Latgales zoodārzam top izziņas Purva taka

Ivars Soikāns

Esplanādes purvājā turpinās jauna tūrisma un dabas objekta izveide, pateicoties kuram daugavpilieši un pilsētas viesi varēs izzināt purva daudzveidību, iepazīt putnus, kā arī baudīt neparastu dabas nostūri gandrīz pašā pilsētas centrā, „Latgales Laiku” informēja Daugavpils valstspilsētas pašvaldībā.

Projekta „Tūrisma un dabas izziņas objekta „Latgales purvāja biodaudzveidība” būvniecība Esplanādes purvājā” ietvaros jau veikta purvāja attīrīšana. Lai saglabātu lielo ķīru kolonijām atbilstošu ligzdošanas vietu, izveidots ūdens laukums. Pašlaik tiek izbūvētas koka laipas, skatu platformas un slēpņi dzīvnieku un purvāja vērošanai. Tuvākajā laikā plānots ierīkot labiekārtotas atpūtas vietas ar soliņiem, atkritumu urnām un informācijas stendiem.

Esplanādes purvājā tiks izveidoti divi unikāli, izzinoši un aizraujoši pastaigu maršruti – “Ornitologu taka”, kur apmeklētāji varēs vērot putnus un uzzināt vairāk par šajā purvā mītošajām putnu sugām, un “Herpetologu” taka, kur apmeklētāji varēs ieraudzīt un iepazīt te mītošos rāpuļus un abiniekus.

Rūpējoties par Esplanādes puvāja apmeklētāju drošību un efektīvāku teritorijas uzraudzību, tiks izbūvēta arī purva takas apgaismojuma  un videonovērošanas sistēma. Būvdarbus objektā veic uzņēmums SIA „Lagron”, būvuzraudzību nodrošina SIA „Fortum”, bet autoruzraudzību - SIA „BM-Projekts”.

Darbu veikšana šajā teritorijā no 1. marta līdz 1. augustam ir atļauta tikai pēc saskaņošanas ar ornitoloģijas ekspertu. Tāpēc līdz 1. augustam būvdarbi tika turpināti vien noteiktās zonās, lai nekādā veidā netraucētu lielo ķīru un citu Latvijā aizsargājamu putnu sugu ligzdošanu. Savukārt saistībā ar putnu gripas uzliesmojumu būvdarbiem Esplanādes purvāja teritorijā bija noteikts tehnoloģiskais pārtraukums no 8. maija līdz 28. jūnijam.

Neskatoties uz Esplanādes purvāja teritorijas un tajā atļauto būvdarbu veikšanas specifiku, darbi rit atbilstoši plānam un projekts tiks pabeigts līdz šī gada 15. novembrim. Savukārt, sākot no nākamā gada pavasari, daugavpilieši un pilsētas viesi varēs baudīt vēl vienu tūrisma objektu un iepazīt dabas daudzveidību gandrīz pašā Daugavpils pilsētas centrā.

Projekta mērķis ir izveidot kvalitatīvu tūrisma un dabas izziņas infrastruktūru Esplanādes purvājā, atjaunot purva ekosistēmas, tādējādi nodrošinot ilgtspējīga tūrisma pakalpojumu pieejamību un sekmējot pilsētas teritorijas un vietējo kopienu vajadzības pēc ilgtspējīgas, veselīgas ekosistēmas pieejamības pilsētvidē.

Investīciju projektu „Tūrisma un dabas izziņas objekta „Latgales purvāja biodaudzveidība” būvniecība Esplanādes purvājā”. Daugavpils valstspilsētas pašvaldība īsteno sadarbībā ar Valsts reģionālās attīstības aģentūru. Tā kopējas  izmaksas ir 1 317 680 eiro, no kuriem valsts budžeta finansējums  ir 973 899 eiro.

Pētnieki purvājā ir konstatējuši 241 dzīvnieku un augu sugu, tajā skaitā 22 īpaši aizsargājamās vai citādi no dabas aizsardzības viedokļa nozīmīgas sugas un septiņas Latvijā īpaši aizsargājamas putnu sugas. Pēc sugu daudzveidības Esplanādes mitrājs, kas ir unikāls ar to, ka atrodas pilsētas centrā, pārspēj pat daudzus dabas liegumus.

Iepriekš Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas 2014 – 2020 projektā “Pilsētvides mitrāju pārvaldība Latvijas-Lietuvas pārrobežu reģionā/ Urb-Area”, ko Daugavpils pilsētas dome īstenoja sadarbībā ar Anīkšču reģiona pašvaldības administrāciju, zoodārza pagalmā, kas ir kļuvis arī par ieejas zonu topošajā mitrāja parkā, izbūvēts jauns piebraucamais ceļš, uzstādīts velostatīvs, ierīkoti celiņi, atjaunots nožogojums, veikta apzaļumošana un citi labiekārtošanas darbi.

Latgales zoodārzs jau sen ir kļuvis par vienu no populārākajiem Daugavpils tūrisma objektiem.