„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+9.8 °C
skaidrs laiks

Dagdā būs skatāmi Normunda Beržinska „Latvijas dārgumi”

Publicitātes bildes

18. augustā pl. 16.00 Dagdas Kultūras centrā tiks atklāta Normunda Beržinska privātās kolekcijas izstāde „Latvijas dārgumi”, kas iepazīstina ar Latvijas vēsturi un latviešu radītajām kultūras vērtībām, „Latgales Laiku” informēja Krāslavas novada pašvaldībā.

Izstādē būs apskatāma daļa Normunda Beržinska privātās saktu kolekcijas, kuras aizsākums ir meklējams 2011. gadā, kad tika iegādāta kolekcijas pirmā sakta. Šajā izstādē ir apskatāmas Latvijas teritorijā veidotās rotas -- saktas, kas izgatavotas laika posmā no 17. līdz 21. gadsimtam.

„Parādot šīs latvju tautas skaistās rotas, vēlējos radīt varenu, mūžam jaunu iedvesmas avotu Latvijas iedzīvotājiem, ciemiņiem, ekskursantiem un visiem citiem interesentiem,” atklāj kolekcionārs un izstādes autors Normunds Beržinskis, kura īpašumā patlaban ir teju 1000 dažādas Latvijā radītas saktas.

Arī izstādes stendu noformējums ir paša kolekcionāra roku darbs -- pats ir gan rakstījis, gan zīmējis. „Iesākumā aprakstīju pašas saktas, bet, kad saktu krājums kļuva lielāks, secināju, ka pats savos vārdos atkārtojos. Tā nonācu pie domas, ka ir jāstāsta stāsti, kas saistīti ar seno latviešu rotu,” atklāj Normunds Beržinskis.

Atklājot izstādi, notiks arī meistarklase, kurā būs iespēja kopā ar kolekcijas īpašnieku Normundu Beržinski iziet vēstures takas ekspozīcijā un uzzināt vairāk par izstādes tapšanu.

Lai atraktīvā veidā iepazīstinātu dažādu vietējo kopienu pārstāvjus ar latviešu tautas vērtībām, tradīcijām un vēsturi, izstādi aicināti apmeklēt vietējo skolu audzēkņi, kopienu pārstāvji, kā arī ikviens cits interesents.


Izstāde „Latvijas dārgumi” Dagdā tiek organizēta projekta „Vienoti nākotnei” ietvaros, ko īsteno biedrība „Sadarbības platforma” sadarbībā ar „British Council” pārstāvniecību Latvijā un būs skatāma līdz 30. septembrim.

Komentāri

21.08.2023 20:05
Leduspuke
Paldies kolekcionaram musu kulturas un makskas vertibas ir jasaglabaa.jo ta ir musu latviskaa identitate.