„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 4. maijs
Sestdiena
Vijolīte, Viola, Vizbulīte
+15.7 °C
nedaudz mākoņains

Junioru bronza un spraiga cīņa Gņeznā

Publicitātes bildes

Trīs dienas Daugavpils spīdveja līdzjutēju uzmanību saistīja aizraujošas sacensības. Divas no tām norisinājās Biķernieku (Rīga) trasē, kur notika junioru komandu pasaules čempionāta fināls un „Grand Prix” Latvijas posms.

11. augustā galvaspilsētas trasē tikās Lielbritānijas, Vācijas, Polijas, Dānijas, Čehijas, Austrālijas un Latvijas komanda. Mūsu komandu pārstāvēja Francis Gusts, Ričards Ansviesulis un Ernests Matjušonoks, kurš šajās sacensībās nestartēja nevienā braucienā.

Pirmais brauciens Latvijas sportistiem bija neveiksmīgs -- tika piedzīvots zaudējums ar rezultātu 2:7 Polijas spīdvejistiem, kuri bija sacensību galvenie favorīti. Jāatzīmē, ka šajās sacensībās punkti tiek piešķirti citādāk nekā daudzās citās spīdveja sacīkstēs. Par pirmo vietu sportists saņem četrus punktus, par otro – trīs un par trešo – divus. Pēdējais paliek bez punktiem.

Sekoja pāris lieliski braucieni. Otrajā braucienā Latvija sacentās ar Vāciju, un Gusts bija pirmais, Ansviesulis ierindojās trešajā pozīcijā -- treka saimnieki uzvarēja ar rezultātu 6:3. Trešajā braucienā Latvijas spīdvejisti cīnījās ar Lielbritāniju -- šoreiz latvieši finišēja pirmajās divās vietās un izcīnīja septiņus punktus -- 7:2. Savukārt austrālieši pārspēja Latvijas pārstāvjus, ierindojoties otrajā un trešajā vietā. Pirmais bija Gusts, Ansviesulis -- ceturtais. Sacensības ar čehiem noslēdzās ar tādu pašu rezultātu.

Savā pēdējā braucienā latvieši sacentās ar Dāniju, un pirmajā līkumā kritienu piedzīvoja Ansviesulis, bez kura brauciens pēc tam tika atkārtots. Otrajā mēģinājumā Gusts ātri izvirzījās vadībā un nosargāja pirmo vietu, izcīnot četrus punktus, kas kopvērtējumā ar 27 punktiem ļāva apsteigt Austrāliju, pakāpties uz trešo vietu un nodrošināt godalgas.

Pēc pamatsacensībām pirmās vietas ieguvēja Polija ar 39 punktiem uzreiz nodrošināja vietu finālā. Savukārt Latvija un Dānija, kurai bija 31 punkts, vēl vienā braucienā cīnījās par atlikušajām divām vietām finālā. Ansviesulis visu braucienu bija līderis un finišēja pirmajā vietā, taču Gusts bija ceturtais, ar ko nepietika, lai iekļūtu finālā. Finālā diezgan paredzami uzvarēja un par pasaules čempioniem kļuva poļi.

Nākamajā dienā šajā pašā trasē notika „Grand Prix” Latvijas posms. Latviju ar "wild card" pārstāvēja Andžejs Ļebedevs. Savukārt Džeka Holdera savainojuma dēļ viņa vietā Rīgas trasē devās latvietis Gusts. Šīs sacensības izvērtās ļoti nervozas un kritieniem bagātas. Jau otrais brauciens bija liktenīgs vienam no šī gada „Grand Prix” pastāvīgajiem dalībniekiem dānim Andersam Tomsenam. Viņš aizķēra Austrālijas sportista Džeisona Doila motocikla aizmugurējo riteni, ietriecās mīkstajā bortā un pārlidoja tam pāri. Tribīnes sastinga šausmās. Pie sacīkšu braucēja steidzās viņa palīgi un mediķi. Kā pastāstīja Dānijas komandas pārstāvis, savulaik slavenais spīdvejists Nikijs Pedersens, pēc kritiena Tomsens varēja kustināt rokas un kājas, bet bija guvis galvas smadzeņu satricinājumu. Sacīkstes turpinājās, taču bez Andersa līdzdalības, kuru pārmaiņus nomainīja Ansviesulis un Matjušonoks.

Šajā posmā uzvarēja polis Bartošs Zmarzliks. Otrais bija „Lokomotīves” bijušais leģionārs zviedrs Fredriks Lindgrēns, bet trešais -- slovāks Martins Vaculiks. Labāko rezultātu Latvijas komandā sasniedza Andžejs Ļebedevs, kurš ar septiņiem punktiem ieņēma vienpadsmito pozīciju.

Svētdien visa mūsu spīdveja līdzjutēju uzmanība bija pievērsta Polijas Gņeznai, kur norisinājās slikto laikapstākļu dēļ pārceltās Polijas otrās līgas sacīkstes ar Daugavpils komandas piedalīšanos. Šīs sacensības bija izšķirošās cīņā par ceļazīmi uz izslēgšanas spēlēm, un, diemžēl, „Lokomotīve” piedzīvoja zaudējumu, lai gan demonstrēja spraigu un aizraujošu cīņu.

Katastrofālākais bija sacensību vidus. Pēc deviņiem braucieniem „Lokomotīve” zaudēja 12 punktus, pēcāk sekoja svarīgas uzvaras. 10. brauciens noslēdzās ar rezultātu 4:2 daugavpiliešu labā, 11. braucienā mūsu duets izcīnīja pārliecinošu uzvaru ar 5:1. 12. brauciens noslēdzās ar tādu pašu rezultātu. Taču 13. braucienā Latvijas pārstāvji zaudēja ar rezultātu 1:5. Un tomēr iespējas bija, jo priekšā vēl divi braucieni. Taču šoreiz veiksme bija Gņeznas komandas pusē. Sacensību rezultāts 50:40 mājinieku labā.

Tādējādi Polijas līgā šosezon mūsu komandai atlikušas vienas sacīkstes. Tās notiks Daugavpils trekā 27. augustā. Viesos ieradīsies Ravičas klubs.