„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 3. maijs
Piektdiena
Gints, Uvis
+16.1 °C
daži mākoņi

Tūkstošiem ticīgo Aglonā svinēja Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkus

Ivars Soikāns

15. augustā Aglonas bazilikā noslēdzās tradicionālie Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētki. Uz svētku galveno misi bija ieradušies tūkstošiem ticīgo no dažādām Latvijas vietām un ārvalstīm. Svētceļnieku pulkā bija dažāda vecuma cilvēki -- gan bērni, gan vecāka gadagājuma ļaudis, gan tādi, kuriem, lai nokļūtu bazilikas laukumā, bija nepiecienāma līdzcilvēku palīdzība.

Šoreiz lūgšanās lielāka vērība tika pievērsta mieram, vides aizsardzībai, saticībai, savstarpējai sapratnei, cieņai citam pret citu un citām aktuālām tēmām.
Svētku galveno dievkalpojumu pie pāvesta altāra, piedaloties bīskapiem un priesteriem, vadīja pāvesta sūtnis Baltijas valstīs arhibīskaps Petars Antuns Rajičs.

"Dievmātes debesīs uzņemšanā svinam mūsu visu kopējo došanos uz dzīvību. Mēs esam cilvēce, kas ir pakļauta ciešanām, bet vienmēr ceļojoša. Esam ievainota, krituša cilvēce, bet tomēr dodamies uz priekšu. Esam cilvēce, kas labi zina nodevību, bet kas nekad nepadodas, ar vienādu dedzību mīlot gan debesis, gan zemi," vēstīja arhibīskaps.


Edgars
Rinkēvičs: Latvija ar savu ekumenisma tradīciju ir paraugs daudzām valstīm

Atsaucoties Romas Katoļu baznīcas Latvijā Rēzeknes--Aglonas diecēzes bīskapa Jāņa Buļa aicinājumam, Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkus apmeklēja arī Latvijas Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs un Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns, bijušais prezidents Egils Levits un Raimonds Vējonis ar kundzi, vairāki Saeimas deputāti, kā arī Latgales pašvaldību vadītāji. 

Savā uzrunā Valsts prezidents pateicās par iespēju tikties Aglonā Latgalei un visai Latvijai tik nozīmīgā dienā un sveica klātesošos Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkos, kas ir valstiski un starptautiski nozīmīgs notikums.

Esmu priecīgs un gandarīts, ka varu būt kopā ar jums katru šajos svētkos -- valsts un pašvaldību amatpersonām, dažādu konfesiju garīdzniekiem, sabiedriskajiem darbiniekiem un Latvijas sabiedrību. Neskatoties uz apstākli, ka Latvija ir daudznacionāla un dažādu konfesiju valsts, tomēr ar savu ekumenisma tradīciju un dažādu konfesiju mierīgu līdzāspastāvēšanu Latvija ir paraugs daudzām citām valstīm pasaulē,” tikšanās laikā ar valsts un pašvaldību amatpersonām, dažādu konfesiju garīdzniekiem un organizāciju pārstāvjiem pauda Edgars Rinkēvičs.

Valsts prezidents Aglonā tikās arī ar Latvijas Bīskapu konferences pārstāvjiem, kuras gaitā notika viedokļu apmaiņa par Latvijas un Svētā Krēsla divpusējo dialogu. Viņš arī uzklausīja Latvijas katoļu bīskapus par aktuāliem jautājumiem valsts un Katoliskās Baznīcas attiecībās.


Jānis
Bulis aicina aizlūgt par tautas uzplaukumu un valsts attīstību

Uzrunājot klātesošos, Rēzeknes--Aglonas diecēzes bīskaps Jānis Bulis pateicās visiem, kas dažādā veidā ir rūpējušies par svētku norisi un nodrošināšanu, visiem, kas tajos piedalījās un lūdzās, kā arī aicināja aizlūgt par tautas uzplaukumu un valsts attīstību.

Kā zinām, valdība ir kritusi, un vajag lūgties, lai tiktu ievēlēta jauna valdība, kas sekmētu tautas uzplaukumu, ekonomikas attīstību un tikumību valstī. Lūdzieties šajā nodomā šajā nedēļā, kamēr tiks ievēlēta valdība! Saglabājiet dievbijību sevī! To, ko esat smēluši šajās piecās dienās Aglonā, nesiet uz mājām, paturiet mājās, nesiet to bērniem,” teica Jānis Bulis.

Bīskaps novēlējā, lai katrs cenšas dzīvot godīgi, Dieva žēlastībā. Viņš uzsvēra, ka tas būs iespējams, ja uzturēsim kontaktu ar Dievu, ja godināsim Dievmāti un svētos, kā arī paši centīsimies dzīvot dievbijīgi.

Tradicionālie Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētki šogad norisinājās no 11. līdz 15. augustam. Svētku programma šogad līdzīga citām reizēm ar veltījuma dienām slimniekiem, ģimenēm, Svētā Meinarda svinībām.