„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 3. maijs
Piektdiena
Gints, Uvis
+12.1 °C
nedaudz mākoņains

Caurums bez dibena – sūkņu stacija Kraujā kā lamatas bērniem

Andrejs Nikolajevs

Šovasar sociālo tīklu lietotāji vairākkārt dalījušies ar fotogrāfijām, kurās redzama bijusī sūkņu stacija Kraujā, un uzsvēruši, cik bīstams šis objekts ir gan pieaugušajiem, gan bērniem. Pirms diviem mēnešiem šī ēka nonāca juridiskas personas īpašumā. Taču pagaidām arī jaunais īpašnieks, acīmredzot, nedomā par drošību.

Sešdesmitajos gados celtajā un jau pamestajā stacijā nav grūti nokļūt gan pa ceļu gar Daugavu (nav ne vārtu, ne žoga), gan pa taciņām no kraujas. Pirmo iespēju periodiski izmanto makšķernieki, atstājot dažādus atkritumus. Savukārt otro izmanto gan vietējie iedzīvotāji, gan bērni, jo īpaši Sociālā atbalsta un aprūpes centra „Avots” audzēkņi. Avīzes "Latgales Laiks" reportieris sastapa vienu no viņiem tieši ēkā.

Pēc “vietējā stalkera” teiktā, neskatoties uz acīmredzamajām briesmām, traģiski gadījumi stacijā nav bijuši. Tajā pašā laikā pat bērni apzinās, cik bēdīgi var beigties šī objekta apmeklējums. Ēkas iekšpusē atrodas liels, apmēram 5--6 metrus dziļš rezervuārs bez trosēm vai kāpnēm sānos un ūdeni iekšā. Tas nozīmē, ka izglābšanās iespējas tiem, kas iekrituši šajās lamatās, ir minimālas. It īpaši, ja piedzīvojumu meklētājs atnācis viens.

Taču adrenalīns un piedzīvojumu gars vilina pusaudžus un bērnus uz sūkņu staciju, par ko liecina arī svaigi grafiti uz sienām. Ko iesākt?

Šo jautājumu žurnālisti nesen uzdeva Naujenes pagasta pārvaldes vadītājai Inārai Miglānei, kura norādīja, ka jaunais īpašnieks jau saņēmis brīdinājuma vēstuli -- ja viņš ignorēs prasību ierobežot piekļuvi bīstamajai vietai, sekos administratīvie sodi. Atliek vien cerēt uz jaunā saimnieka apzinīgumu un piedzīvojumu meklētāju saprātu, kuri, starp citu, staigā pa privātīpašumiem kā pa savu dārzu.