„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 4. maijs
Sestdiena
Vijolīte, Viola, Vizbulīte
+17.1 °C
daļēji mākoņains

Kalkūnu jaunieši „nolika uz lāpstiņām” deputātus

Jeļena Bobkova

Komanda "Kalkūni", kuru pārstāvēja Augšdaugavas novada jaunieši, un "Deputāti", kurā spēlēja pašvaldības amatpersonas, vakara gaitā divreiz devās volejbola laukumā. Un abas reizes jaunība ņēma virsroku pār pieredzi.

Šogad Augšdaugavas novada domes Jaunatnes nodaļa rīkoja virkni pasākumu jaunajai paaudzei, kuros jaunie ciemu iedzīvotāji varēja pārliecināties, ka politiķi ir tādi paši cilvēki kā visi citi. Un draudzības turnīrs volejbolā, kas šajā trešdienā norisinājās Demenes pagasta Kumbuļu ciemā, bija daļa no šo pasākumu sērijas. Šoreiz deputātiem tika piedāvāts tikties ar jauniešiem nevis birojā vai aktu zālē, bet gan volejbola laukumā, lai ne tikai jautri pavadītu laiku, bet arī uzspēlētu vienu no populārākajām sporta spēlēm pasaulē.

“Jau esam sākuši strādāt pie jaunatnes politikas veidošanas nākamajam periodam, proti, no 2025. gada. Un šajā procesā gribējās iesaistīt arī deputātus, lai parādītu novada jaunajai paaudzei, ka viņi ne tikai sēž savos kabinetos un kaut ko lemj visu vietā, bet ir tādi paši parasti cilvēki, ar kuriem var parunāties, apspriest savus plānus un problēmas. Mums ir bijusi vesela virkne pasākumu. Un šoreiz nolēmām šo tikšanos sarīkot volejbola laukumā, turklāt speciāli izvēlējāmies Kumbuļu ciemu, kur kaut kas reti notiek. Tādējādi mēs gan sapulcējām vietējos iedzīvotājus uz interesantu pasākumu, gan sarīkojām amatpersonu un jaunās paaudzes neformālu komunikāciju,” laikrakstam „Latgales Laiks” pastāstīja pasākuma organizatore, Augšdaugavas novada Jaunatnes nodaļas projektu koordinatore Milāna Loča.

Šoreiz draudzības turnīrā piedalījās četras komandas, tostarp "Deputāti". Visas komandas aizvadīja vienu savstarpēju maču, lai noskaidrotu finālistus. Pēc koeficienta un gūto punktu skaita finālam kvalificējās "Deputāti" un "Kalkūni".

Finālspēle kaislību un emociju ziņā neatpalika no starptautisku čempionātu mačiem. Bija gan strīdi ar tiesnesi, gan cīņa laukumā, gan milzīgs līdzjutēju atbalsts. Rezultātā ar 15:13 uzvarēja jaunieši, bet pēc tam savu kausu atdeva amatpersonu komandas kapteinim Aleksandram Sibircevam -- skolas direktoram, kurā mācās lielākā daļa komandas spēlētāju. Bet tas ir tikai sākums tamlīdzīgu pasākumu sērijai. Jau nākamnedēļ deputāti un jaunieši dosies uz Višķiem, kur aizvadīs 3x3 basketbola spēles. Un pēc vēl vienas nedēļas būs jādodas uz futbola laukumu Ilūkstē. Organizatoriem vēl ir daudz ideju. Pilnīgi iespējams, ka arī deputātiem būs jāpiedalās arī hokeja mačā, taču vēl ir jāpagaida ziema.

Aivar Rasčevskis, Augšdaugavas novada domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks: “Vēlos pateikties organizatoriem par lielisko atpūtu. Jaunieši ir teikuši savu vārdu, un tas ir labi, jo, lai cik banāli izklausās, tas ir fakts, ka jaunatne ir mūsu nākotne. Un mēs kā deputāti to atbalstām. Starp citu, šie jaunieši nākotnē var mūs aizstāt un kļūt par novada domes deputātiem, kuri turpinās attīstīt savu dzimto pusi.”

Aleksejs Mackevičs, Augšdaugavas novada domes deputāts: "Es uzskatu, ka mēs tik tiešām lietderīgi pavadījām šo vakaru. Ikviens, kas šodien šeit bija klāt, izbaudīja neaizmirstamas emocijas. Šis ir piemērs jauniešiem, kā pavadīt brīvo laiku. Un es kā skolas direktors esmu gandarīts, ka mani skolēni piedalījās šajā pasākumā un no sirds priecājos par viņu uzvaru. Manuprāt, tā ir lieliska ideja -- rīkot šādus pasākumus, kuros mums, deputātiem, ir iespēja neformāli komunicēt ar iedzīvotājiem un, pirmām kārtām, ar mūsu novada jauniešiem.”

Vitālijs Aizbalts, Augšdaugavas novada domes priekšsēdētāja vietnieks: “Man ir visbrīnišķīgākās emocijas un iespaidi. Man ir liels prieks, ka šodien uzvarēja jaunieši, bet mēs tiešām centāmies un cīnījāmies par uzvaru. Un, tāpat kā Latvijas basketbolisti šodien (trešdien) Vācijai zaudēja tikai divus punktus, tā mēs finālā divus punktus zaudējām komandai „Kalkūni”. Galvenais šajā pasākumā ir tas, ka brīvo laiku pavadījām kopā. Vēlos pateikt milzīgu paldies organizatoriem, jauniešiem un kolēģiem, kuri šodien piedalījās šajā turnīrā. Tā mēs kļūstam tuvāki cits citam. Un tas ir galvenais."

Pēteris Dzalbe, Augšdaugavas novada domes izpilddirektors: “Es vārda tiešā nozīmē nonācu “no kuģa uz balli”. Šodien biju Rīgā, kur tikos ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru. Un, neskatoties uz garo ceļu, atbraucu šurp, lai parādītu, ka politiķis ir tikai cilvēks. Šis ir laiks, kad varam lieliski pavadīt vakaru kopā ar jauniešiem. Šodien atcerējos savu jaunību, kad skolā spēlēju arī volejbolu. Varbūt šoreiz ne viss izdevās, bet esmu pateicīgs organizatoriem par patiesi lielisku projektu, kas apvieno politiķus un jauniešus, un tādējādi jaunā paaudze saprot, ka politiķis nav kaut kāda neaizsniedzama virsotne. Un, iespējams, nākotnē kāds no šiem jauniešiem pievērsīsies politikai un attīstīs savu pagastu un savu novadu.”