„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 9. maijs
Ceturtdiena
Einārs, Ervīns, Klāvs
+0.6 °C
apmācies

Ziņģu lustes Eglainē

Miervaldis Brodovs

Vai jūs zināt, kas ir ziņģe? Vārdnīcā to atrāda kā tulkotu, lokalizētu vai pēc svešiem paraugiem darinātu (parasti vieglu, sentimentālu) dziesmu, kas tautā nereti ir folklorizējusies. Vēl tagad Kurzemē par ziņģēm sauc garās tautasdziesmas, tādā nozīmē šo vārdu lietoja Kr. Barons, E. Melngailis un L. Bērziņš.

Nav izdevies atrast vārdnīcu, kurā vārds „ziņģe” būtu minēts kā jaundarinājums, bet ir vairākas liecības, ka tas jau bijis pazīstams un lietots tautā pirms Vecā Stendera. Tāpēc, izmantojot iespēju atrast skaidrojumu tam, kāpēc ziņģes tautā ir tik mīlētas un populāras, aicinām apmeklēt “Ziņģu lustes Eglainē”, lai saprastu, ka, lai arī Stendera dzeja bieži vērtēta un kritizēta līdzīgi kā ziņģes kopumā, tomēr grūti atbildēt uz jautājumu, kas noteica šo dziesmu saglabāšanos un vitalitāti tautā. Vai tas ir tuvums tautas dzejas izteiksmei, tautas domāšanai? Tāpēc šajā “Ziņģu festivālā” ar dažādu tautu folkloru un dziesmām mēģināsim noskaidrot to paliekošu vērtību, kas nosēžas tautas atmiņā.

Un tā, 27. augustā, mūsu novadnieka dzimšanas dienā, būsim kopā, lai saprastu, ka ikvienas tautas dziedāta tautas dziesma ir fenomens. Šajā pēcpusdienā savas tautas dziesmas skandēs Latgales un Sēlijas folkloras kolektīvi, kuriem piebiedrosies vācu, poļu, baltkrievu, ebreju, lietuviešu nacionālo kultūras biedrību folkloras kolektīvi -- visi tie, kas veicināja Vecā Stendera un Marijas Tīzenhauzenas-Pšezdzeckas pasaules uztveri. Zīmīgi, ka līdz ar šo “Bildu ābices” pamatlicēja 309. dzimšanas dienu šajā dienā atcerēsimies arī Eglaines skolas 85 gadu jubileju. Tiksimies ar daudziem tās skolotājiem un atcerēsimies absolventus.

Tātad -- ierakstiet savā kalendārā 2023. gada 27. augustu -- Stendera dzimšanas dienas svinības Lašu mācītājmuižā. Bet pirms tam -- atceres dievkalpojums Lašu baznīcā, kuru vadīs Daugavpils diecēzes bīskaps Einārs Alpe.

Celsim saulītē tautas ziņģes un mācīsimies tās dziedāt kopā.

Uz tikšanos Eglainē!