„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 5. maijs
Svētdiena
Ģederts, Ģirts
+19.6 °C
apmācies

Augšdaugavas novadā atklāj velomaršrutu un izdod bukletu

Publicitātes bildes

Īstenojot Lauku atbalsta dienesta atbalstītu projektu “Velo infrastruktūras un tūrisma informācijas pieejamības pilnveidošana Augšdaugavas novadā”, augusta beigās Augšdaugavas novadā tika atklāts velomaršruts Nr. 791 “Vidussēlijas mazais loks” un jau tuvākajās dienās tiks izdots informatīvs buklets par velomaršrutiem.

Kā “Latgales Laikam” pastāstīja Augšdaugavas novada pašvaldības iestādes “TAKA” vadītājs Rolands Gradkovskis, minētās aktivitātes noslēdz sava veida ciklu, kura gaitā ir nomarķēti velomaršruti, viens no tiem arī atklāts, uzstādīti informatīvie stendi un izdots buklets.

Velomaršruta Nr. 791 “Vidussēlijas mazais loks” atklāšanas pasākumā augusta beigās piedalījās aptuveni 50 aktīvās atpūtas piekritēji no Daugavpils, Ilūkstes, Rīgas un Siguldas. Pasākums ļāva tā dalībniekiem izbaudīt ne tikai sportisku piedzīvojumu, bet arī iepazīt Sēliju un tās kultūru.

Vidussēlijas mazais loks” ir izzinošs velomaršruts, kas ietver sevī Dvietes palienes un Pilskalnes Siguldiņas dabas parka, floras, faunas, ģeoloģiskās un kultūras vērtības, Bebrenes un Eglaines vēstures stāstus, Ilūkstes, mazpilsētas romantiku. Maršruts iet garām vairākām viesu mājām, viesnīcām, muižām (Bebrenes, Dvietes), vairākām privātkolekciju vietām un muzejiem. Viena no lielākajām maršruta vērtībām ir Dvietes palienes un Pilskalnes Siguldiņas dabas parka flora un fauna, kas sevī slēpj vairākus dabas liegumus, brīnišķīgus skatus, meža zvērus, kas sastopami salīdzinoši lielā skaitā, ar lielu varbūtību tos satikt velomaršruta gaitā, tai skaitā savvaļas zirgus.

Velomaršruta kopējais garums ir 53 kilometri. Ceļa segums no Šēderes līdz Dvietei ir asfalts aptuveni 18 kilometri, pārējie ir grants ceļi. Četrus kilometrus pa P72 trasi ir vidēja autotransporta intensitāte, pārējos velomaršruta posmos -- maza. Grants seguma ceļu kvalitāte var būt mainīga atkarībā no laika apstākļiem un ceļu uzturēšanas intensitātes.

Ainaviski, vizuāli un informatīvi maršruts ir ļoti daudzveidīgs. To izbraucot, iespējams tuvāk iepazīt dabas parka floru un faunu, kultūrvēsturisko mantojumu, populārākos tūrisma objektus un vietējo iedzīvotāju ikdienas dzīvi.

Rūpējoties par velobraucēju ērtību, velomaršrutu maršrutu tīklā ir pilnveidoti ar autonomām apkopes stacijām, kur ir pieejams kronšteins velosipēda novietošanai, nepieciešamais instrumentu komplekts remontam un gaisa pumpis. Šādas stacijas ir uzstādītas Ilūkstes centrā, kā arī Medumos un Naujenē pie muzeja.

Īstenojot Lauku atbalsta dienesta atbalstītu projektu “Veloinfrastruktūras un tūrisma informācijas pieejamības pilnveidošana Augšdaugavas novadā”, Augšdaugavas novadā ir nomarķēts arī velomaršruts Nr. 7 jeb “Latvijas upju velomaršruts”.

Tas ved gar Daugavas kreiso krastu cauri Ilūkstei, Dvietei un Dunavai, līdz Ķegumam, bet tad pāri Daugavai, gar Rīgu uz Ziemeļiem Salacgrīvas virzienā. Šī maršruta nomarķētā posma atklāšana varētu notikt nākamgad.

Tāpat projekta ietvaros, kur tas bija nepieciešams, ir veikta Tūrisma informācijas punktu labiekārtošana. Visvairāk aktivitāšu ir īstenots Subatē, kur tūrismu informācijas punkta infrastruktūra līdz šim bija vismazāk sakārtota. Tas saņēmis gan jaunu galdu un krēslu, gan arī stendu suvenīriem. Pēc vajadzības iekārtoti arī citi tūrismu informācijas punkti. Pamatā tie saņēmuši suvenīru un bukletu stendus, metāla skapjus, kā arī citu nepieciešamo aprīkojumu.

Projekta gaitā izvietoti arī 50 mazie bukletu stendi tūrisma pakalpojumu sniegšanas vietās.

Tūrisma informācijas centros uzstādītie stendi ir salīdzinoši lielāki, lai tajos varētu ietilpināt vairāk informācijas, Tādi ir izvietoti Ilūkstē, Pilskalnē, Bebrenē un Subatē, Vecsalienā un Naujenē. Vairāki desmiti bukletu stendu ir izvietoti viesu mājās Augšdaugavas novadā. Tie ir līdzīgi pēc dizaina, bet nedaudz mazāki. Dažās viesu mājas, kas pakalpojumus sniedz pamatā brīvā dabā, izvēlējušās bukletu stendus, kas ir aizsargāti pret laika apstākļiem. Šie stendi ir nedaudz dārgāki, taču tajos bukleti atrodas aiztaisāmās kastītēs un ir pasargāti no nelabvēlīgiem laika apstākļiem.

Projekta mērķis ir pilnveidojot tūrisma infrastruktūru un palielinot informācijas pieejamību tūristiem, nokomplektēt tūrisma informācijas punktus un tūrisma pakalpojumu sniegšanas vietas ar inventāru informācijas pieejamības palielināšanai par tūrisma iespējām novadā un tā apkārtnē, kā arī papildināt velomaršrutu tīklu, lai tas būtu vienmērīgi izvietots pa visu novadu, un pilnveidot velomaršrutus ar autonomām apkopes stacijām.

Projekta “Veloinfrastruktūras un tūrisma informācijas pieejamības pilnveidošana Augšdaugavas novadā” attiecināmās izmaksas ir 45 389 eiro, tajā skaitā publiskais finansējums -- 40 850 eiro, ko atbalsta saņēmējam būs tiesības saņemt, īstenojot projektu atbilstoši atbalsta saņemšanas nosacījumiem.