„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 4. maijs
Sestdiena
Vijolīte, Viola, Vizbulīte
+19.5 °C
daļēji mākoņains

Francis Gusts Pasaules čempionātu spīdvejā junioriem noslēdz desmitajā vietā

Publicitātes bildes

Vojensā, Dānijā, notika divas aizraujošas šīs sezonas spīdveja sacīkstes. Piektdien, 15. septembrī, noslēdzošo posmu aizvadīja Pasaules čempionāta spīdvejā junioriem dalībnieki, kurā startēja arī Latvijas sacīkšu braucējs Francis Gusts. Savukārt sestdien Dānijas trasē tikās planētas spēcīgākie spīdvejisti, kuri piedalījās pasaules seriāla priekšpēdējā posmā.

Francis Gusts atkal bez problēmām kvalificējās finālam. Jāpiebilst, ka viņš jau sākotnēji bija viens no favorītiem, kurš pretendēja uz medaļām. Taču Francim atkal pilnvērtīgi cīnīties liedza savainojumi. Viņš nevarēja piedalīties pirmajā posmā, tādējādi zaudējot iespēju tikt labāko trijniekā. Noslēdzošajā posmā Latvijas sportists sākumā bija viens no līderiem, bet pēc tam sekoja trīs neveiksmīgi braucieni, kuros F. Gusts guva tikai vienu punktu. Tomēr ar 7 punktiem viņam izdevās kvalificēties pusfinālam. Latvijas pārstāvis uzvarēja braucienā par tiesībām startēt finālā, apsteidzot Damjanu Ratajčaku, Bartolomeju Kovaļski un Filipu Hestremu-Bengsu. Jāatzīmē, ka startā uzvarēja Kovaļskis, viņš pēc trīs braucienu sērijām bija sacensību līderis. Taču pusfinālā daudzo kļūdu dēļ jaunais poļu talants finišēja tikai trešais un nespēja iekļūt šī posma finālā.

Noslēguma braucienā Gustam bija visas iespējas izcīnīt medaļu. Taču šoreiz viņš kļūdījās. Šajā braucienā F. Gusta sāncenši bija Damjans Ratajčaks, Kaspers Henriksons un Viljams Dreijers. Francim brauciens neizdevās jau no paša sākuma un viņš finiša tikai ceturtais. Uzvaru izcīnīja poļu sacīkšu braucējs Ratajčaks.

Trīs sacensību posmos šogad titulu un zelta medaļu ar kausu izcīnīja Mateušs Čerņaks, otrajā vietā Damjans Ratajčaks, trešais -- Bartolomejs Kovaļskis. Visi trīs ir Polijas pārstāvji. Mūsu Francis Gusts, kopā izcīnot 20 punktus, ierindojās desmitajā vietā.

Nākamajā dienā Vojensā sacentās „Grand Prix” pasaules seriāla dalībnieki. Polijas pārstāvji jau bija gandrīz gatavi tam, ka šoreiz Bartošs Zmarzliks pasaules čempiona titulu izcīnīs pirms termiņa, taču šādi secinājumi bija pārsteidzīgi. Pasaules seriāla līderis tika diskvalificēts pēc kvalifikācijas sacensībām par nepareiza kombinezona izmantošanu -- proti, jābūt kombinezonam ar GP un FIM logo un valsts karogu, tās centrā -- sponsora -- uzņēmuma „Infinite Reality” logotips, bet Zmarzlikam tāda nebija un bija tikai "ORLEN" reklāma. Papildu diskvalifikācijai Zmarzlikam tika piemērots 600 eiro naudas sods.

"Lai gan jau pagājušas vairākas stundas, es joprojām esmu šokēts un neizsakāmi dusmīgs par notikušo. Kā jūs, droši vien, zināt, es tiku diskvalificēts un nevarēju piedalīties vakardienas „Grand Prix” izcīņā Vojensā, jo kļūdījos -- izmantoju nepareizo kombinezonu, kurā piedalījos treniņā. Šī pirmā neiedomājamā kļūda manā dzīvē bija tā, ka valkāju savu personīgo kombinezonu, uz kura nebija čempionāta sponsora logo,” emocijās dalījās B. Zmarzliks.

Viņa vietā šajās sacīkstēs piedalījās dānis Leons Madsens, kurš savu iespēju garām nelaida. Rezultātā tieši viņš šajā posmā ieņēma pirmo vietu, apsteidzot planētas vadošos spīdvejistus. Fredriks Lindgrēns bija otrais, bet Džeks Holders -- trešais. Ar labu rezultātu šoreiz nevar lepoties Andžejs Ļebedevs, kurš nomainīja traumēto Tomasu Andersu. Latvijas komandas līderis izcīnīja vien trīs punktus un ieņēma 15. vietu.

Atlicis pasaules seriāla noslēdzošais posms, kas 30. septembrī notiks Toruņā (Polija). Tad arī uzzināsim jaunā pasaules čempiona vārdu. Pašlaik uz šo titulu ir divi pretendenti: Bartošs Zmarzliks, kuram 138 punkti, un Fredriks Lindgrēns -- 132 punkti.