„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 5. maijs
Svētdiena
Ģederts, Ģirts
+19.4 °C
apmācies

Konvents palīdzēs atrisināt bezdarba problēmu

Publicitātes bildes

Daugavpils Tehnoloģiju un tūrisma tehnikums izveidots pavisam nesen, nedaudz vairāk kā pirms gada. Tas apvienoja divas profesionālās izglītības iestādes, kas iepriekš darbojās Daugavpilī. Un pēc gada beidzot ir izdevies izveidot izglītības iestādes konventu, kurā ir gan uzņēmēji, gan divu pašvaldību -- Daugavpils pilsētas un Augšdaugavas novada -- pārstāvji.

2022. gada 1. jūlijā Tirdzniecības skolas un Daugavpils tehnikuma apvienošanas rezultātā tika izveidots Tehnoloģiju un tūrisma tehnikums. Pēc gada izglītības iestādē izveidots konvents, kura mērķis bija palīdzēt izglītības iestādes attīstībā. Augšdaugavas novada domi šajā organizācijā pārstāv Aleksejs Mackevičs, bet Daugavpils pilsētas domi – Igors Aleksejevs, kurš tika iecelts par konventa vadītāju, bet novada pārstāvis kļuva par viņa vietnieku. Pēc pirmās sēdes priekšsēdētājs skaidri definēja struktūras un tehnikuma turpmāko darbu.

“Jau ne reizi vien esmu teicis, ka bezdarba problēma ir jārisina, sadarbojoties uzņēmējiem, kas nodrošina darbu, un izglītības iestādēm, kas gatavo speciālistus. Tāpēc ar prieku atsaucos Daugavpils Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma direktores Ārijas Ļaksas aicinājumam kļūt par konventa biedru, kurā ir dažādu uzņēmējdarbības jomu speciālisti, pasniedzēji un pašvaldību pārstāvji. Man bija īpašs pagodinājums tikt ievēlētam konventa priekšsēdētāja amatā, kura vēlēšanas notika nesenajā pirmajā sanāksmē. Visi saprot, ka mums tiešām ir daudz darba. Galvenais mērķis ir apvienot mūsu novada uzņēmēju vajadzības un tehnikuma sagatavoto speciālistu piedāvājumus.

Pašlaik Izglītības un zinātnes ministrija, piešķirot kvotas mācībām atsevišķās profesijās, vadās pēc vidējiem datiem valstī. Mēs vēlamies šo procesu padarīt kvalitatīvāku, mērķētu uz konkrētu reģionu un tā specifiskajām vajadzībām. Tāpēc viens no pirmajiem konventa uzdevumiem ir izanalizēt, kuras profesijas reģionā ir vispieprasītākās. Protams, šim nolūkam ir jāiet pie uzņēmējiem un jārunā par to, kāds speciālists viņiem ir nepieciešams un ko viņi varēs nodrošināt ar darbu, pieaicināt uzņēmumos strādājošos speciālistus, lai iemācītu studentiem nepieciešamās prasmes un iepazīstinātu viņus ar mūsdienu tehnoloģijām. Progress nestāv uz vietas, un tas, kas bija aktuāls pirms 10 gadiem, tagad var būt nederīgs.

Mums ir jābūt gataviem pašiem formulēt savu pasūtījumu varas iestādēm, proti, Izglītības un zinātnes ministrijai, kas pieņem likumus. Un šim nolūkam mums pašiem ir jāsaprot, ko tieši mēs vēlamies, kas ir vajadzīgs mūsu tirgum un ko tirgus no mums vēlas. Mūs gaida sarežģīts un rūpīgs darbs, taču rezultāts var būt ļoti labs. Vismaz es tam veltīšu maksimāli daudz pūļu,” laikrakstam „Latgales Laiks” sacīja Igors Aleksejevs.

Līdz nākamajai konventa sanāksmei tiks apkopota nepieciešamā informācija un pārdomāti turpmākie soļi mērķa sasniegšanai.