„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. aprīlis
Svētdiena
Gundega, Terēze
+14.0 °C
daļēji mākoņains

Latgales Industriālais tehnikums turpina savu attīstību

Publicitātes bildes

Latgales Industriālais tehnikums ir piemērs daudzām citām profesionālās izglītības iestādēm. Papildu tam, ka šeit tiek pilnveidotas dažādas izglītības programmas, kas atbilst visiem Eiropas standartiem, tiek modernizētas darbnīcas un mācību telpas, izglītības iestādes vadība lielu uzmanību pievērš sportam. Un 22. septembrī, pēc sešiem ar pusi gadiem kopš projekta īstenošanas sākuma, durvis vēra mūsdienīga un plaša sporta zāle, kurā tehnikuma audzēkņi varēs pilnveidot savas prasmes basketbolā, volejbolā un citos sporta veidos.

Šī vērienīgā sporta zāles un slēgtā poligona praktisko apmācību darbnīcu būvniecības projekta realizācija tika uzsākta 2017. gada janvārī. Kopš tā laika ir pagājuši 6,5 gadi, un šo gadu laikā iztērēti 6,5 miljoni eiro. Taču visas šīs projekta ietvaros uzceltās ēkas bija katra centa vērtas.

Šajos gados uzbūvēta slēgtā poligona praktisko apmācību darbnīcu ēka ar kopējo platību 1654 kvadrātmetri praktisko apmācību darbnīcām prioritāro izglītības programmu "Būvdarbi", “Būvniecība”, “Autotransports” un “Metālapstrāde” īstenošanai. Projekta ietvaros darbnīcas aprīkotas ar jaunām modernām iekārtām.

Savukārt sporta kompleksā ir zāle 1030 kvadrātmetru platībā nodarbībām dažādos sporta veidos, kā arī sacensību rīkošanai, ģērbtuves un dušas komandām, skolotāju un treneru telpas. Paredzēts laukums handbolam, volejbolam, basketbolam, florbolam un telpu futbolam. Izbūvētas tribīnes ar 150 vietām.

“Labs students ir vesels students, kurš nodarbojas ar sportu un prot sevi parādīt sporta jomā. Šis komplekss izmaksāja 6,5 ​​miljonus eiro. Un, runājot par sporta zāles celtniecību, mums ļoti palīdzēja Saeima, parlamenta deputāti, kuri izdarīja visu iespējamo, lai mēs varētu pabeigt šo projektu. Tas mums dod milzīgu izrāvienu attīstībai, mēs tagad esam Latgales tehnikums, kas palīdz apgūt tās profesijas, kas nepieciešamas ne tikai mūsu reģionā, bet visā Latvijā. Un šodien vēlos pateikties saviem darbiniekiem, kolēģiem, kā arī partneriem par milzīgo darbu, ko mēs visi esam paveikuši šajos sešos ar pusi gados. Pie šī projekta strādāja īstu profesionāļu komanda,” Latgales Industriālā tehnikuma direktore Ināra Ostrovska teica laikrakstam „Latgales Laiks”.

Par atklāto objektu ar lepnumu runāja nu jau Saeimas deputāte, Latgales Industriālā tehnikuma sporta organizatore Alīna Gendele: „Šī zāle patiešām ir viena no modernākajām Latvijā. Tās platība ir 1030 kvadrātmetri, kā arī gana ietilpīgas skatītāju tribīnes. Šeit var rīkot dažādas sacensības. Latgales Industriālā tehnikuma jaunajā sporta zālē var trenēties sešos sporta veidos: volejbolā, basketbolā, handbolā, telpu futbolā, badmintonā, florbolā. Tagad kardināli mainās gan pasniedzēju darba apstākļi, gan jauniešu izglītības un sporta process. Un es ļoti ceru, ka mūsu audzēkņi novērtēs un ar lielu entuziasmu sāks nodarboties ar sportu. Latgales Industriālais tehnikums jau izsenis ir slavens ar saviem sportiskajiem sasniegumiem. Taču es vēlos, lai sports būtu daļa ne tikai mūsu sportistu, bet arī visu studentu dzīves, jo tieši sports padara mūs stiprākus un veselīgākus.”

Ināra Ostrovska pastāstīja, ka sporta zāles būvniecībā milzīgu palīdzību sniedza Latvijas Saeima, un šajā gadījumā pateicības vārdus pelnījusi arī Saeimas Latgales apakškomisija, kuru vada deputāts no Latgales Edmunds Teirumnieks, kurš bija goda viesis jaunā objekta svinīgajā atklāšanā.

“Es pārstāvu Latgali, un man personīgi ļoti svarīga ir dzimtā reģiona interešu aizstāvība un tā turpmākā attīstība. To darīt, uzlabojot izglītības sistēmu, ir viena no pareizajām pieejām. Šodien mēs saprotam, ka, runājot par palīdzību jauniešiem, par jaunās paaudzes nodarbināšanu, ir jādomā par izglītības kvalitāti, ko viņi iegūst izglītības iestādēs. Šajā gadījumā ir jārunā ne tikai par zināšanām, bet arī par fizisko attīstību. Un šis jaunais sporta komplekss sniegs iespējas fiziskai attīstībai. Objekts, kuru šodien atklājam, ir lieliska dāvana pilsētai un visai Latgalei. Un man ir grūti nosaukt citu izglītības iestādi, kas aktīvi strādātu pie vietējo problēmu risināšanas arī ar parlamenta starpniecību, un es ceru, ka tas turpināsies. Un vēl viens pozitīvs mūsu sadarbības piemērs ir tehnikuma izglītības programmas īstenošanas vieta "Višķi", kuru kopīgiem spēkiem ar Saeimas Latgales apakškomisiju izdevies saglabāt,” emocijās dalījās E. Teirumnieks.

Savulaik milzīgas pūles, lai glābtu izglītības programmas īstenošanas vietu "Višķi", t.i., bijušo Višķu tehnikumu, pielika bijusī Saeimas deputāte, Latgales apakškomisijas locekle Janīna Kursīte. Daudzus gadus viņa cīnījās par šīs izglītības iestādes saglabāšanu, un, kopīgiem spēkiem ar Ināru Ostrovsku, tas tika panākts. Arī Janīna Kursīte bija sporta kompleksa atklāšanas ceremonijas goda viešņa.

“Šodienas notikums ir vēl viens pierādījums tam, ka Ināra Ostrovska ir īstajā vietā. Viņa ne tikai cenšas, viņa patiešām attīsta tehnikumu, pieliek milzu pūles, lai tiktu pilnveidotas programmas, tehnikuma materiāli tehniskā un sporta bāze. Tas viss liecina, ka audzēkņi ir tehnikuma personāla un vadības prioritāte. Un man ir liels prieks, ka Daugavpilī attīstās ne tikai galvenā filiāle, Ināra Ostrovska sadarbībā ar Augšdaugavas novada domi attīsta arī izglītības programmas īstenošanas vietu "Višķi". Tagad tur arī tiek īstenoti projekti, un arī tur tiek sagatavoti augsti kvalificēti lauksaimniecības nozares speciālisti. Cepuri nost to priekšā, kas tik daudz dara mūsu jaunatnes labā,” pārdomās ar mums dalījās J. Kursīte.

Par Latgales Industriālā tehnikuma attīstību, kā arī turpmāko sadarbību svinīgajā pasākumā runāja arī Augšdaugavas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Vitālijs Aizbalts. “Esmu patiesi priecīgs šodien būt šeit, atklāt šo moderno sporta kompleksu. Vērienīgais projekts, kuru finansēja valsts, ir pabeigts, un tagad visus spēkus un finanses var veltīt izglītības programmas īstenošanas vietai "Višķi". Mēs jau esam iesnieguši divus projektus, un būs trešais. Un mēs ļoti ceram uz valdības atbalstu. Daugavpilī beidzas, bet Višķos viss tikai sākas.”

Daudzējādā ziņā tehnikuma attīstība ir atkarīga arī no Konventa, kurā ir gan pašvaldību pārstāvji, gan uzņēmēji. Latgales Industriālā tehnikuma Konventu jau ilgus gadus vada Jānis Lāčplēsis, kurš ir arī Latgales speciālās ekonomiskās zonas Uzraudzības komisijas priekšsēdētājs.

“Darbs pie šīs teritorijas attīstības bija tik intensīvs, ka nodalīt vienu projektu no otra jau kļūst neiespējami. Es labi atceros, kā šeit izskatījās, kad šī iestāde bija 38. pilsētas profesionāli tehniskā skola. Ja šeit viss paliktu tajā pašā līmenī, mēs runātu par izglītības iestādes slēgšanu. Paldies Inārai Ostrovskai, viņas kolektīvam, kas to dara un turpinās darīt. Jo viņi neapstājas. Šodien pabeidz vienu projektu un tūlīt pat sāk citu, Višķos. Tas patiesi ir darbs nākotnei, darbs ar jauniešiem cilvēku un pilsētas labā. Es kā Speciālās ekonomiskās zonas pārstāvis zinu, ka uzņēmējiem ļoti nepieciešami speciālisti, kurus gatavo Latgales Industriālajā tehnikumā, un lai viņi būtu kvalitatīvi sagatavoti. Un ir patīkami uzklausīt tehnikuma direktorei adresēto vietējo uzņēmēju teikto, ka viņa dzird uzņēmējus, šī ir tā izglītības iestāde Latgalē, kas ir atvērta dialogam ar uzņēmējiem,” Latgales Industriālā tehnikuma darbu komentēja J. Lāčplēsis.

Atklāšanas ceremonijā par veiksmīgu sadarbību un ieguldīto darbu slēgtā poligona praktisko apmācību darbnīcu un sporta zāles būvniecībā tika pasniegtas pateicības būvniecības procesā iesaistītajām pusēm. Pēc tam visi svētku dalībnieki devās uz mācību poligonu, kur viesiem bija iespēja apmeklēt transportlīdzekļu krāsotāju, lokmetinātāju TIG, ģeotehniķu un ēku būvtehniķu praktisko apmācību darbnīcas.

Kā jau ne reizi vien bija teikusi Ināra Ostrovska, attīstību nedrīkst bremzēt, tā ir jāturpina. Un šodien viņa kopā ar savu profesionāļu komandu ir gatava jauniem izaicinājumiem, lai turpinātu Latgales Industriālā tehnikuma attīstību.