„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+16.8 °C
skaidrs laiks

Mājas kafejnīcu dienas Sēlijas salās

Miervaldis Brodovs

Lai arī Sēlija atsevišķas vēsturiskās zemes likumīgo statusu ieguva tikai pagājušgad, šogad kā vienots galamērķis jau trešo gadu piedalījāmies Vislatvijas akcijā “Mājas kafejnīcu dienas”. Akciju kā teritorijas popularizēšanas pasākumu organizē Lauku tūrisma asociācija “Lauku ceļotājs”, un otro gadu „Mājas kafejnīcu dienas” atbalsta arī LIAA (Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra).

 

Mājas kafejnīcu dienu” ideja un tradīcija nāk no Igaunijas, un “Lauku ceļotājs”, pārņemot kaimiņvalsts labo praksi, ar katru gadu paplašina Mājas kafejnīcu kustību pie mums, katrā galamērķī piesaistot organizēšanā vienu vietējo koordinatoru un rūpējoties par pasākuma reklāmas un mārketinga pasākumiem valsts līmenī. Tāpat, pateicoties “Lauku ceļotāja” darbam, Mājas kafejnīcām uz šīm divām dienām katru gadu atbildīgie dienesti – Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) un Valsts ieņēmumu dienests (VID), ir iedevis “brīvdienas”, tādēļ savu mājas kafejnīcu vienreiz gadā var atvērt ikviens, kam pietiek drosmes un vēlēšanās.

Šogad pasākums Latvijā ilga no 14. jūlija līdz 17. septembrim, tātad, gandrīz visu mūsu vasaru. 42 galamērķi visā Latvijā! Milzīgs, visaptverošs pasākums, kurā stāsts nav tikai par ēdienu. Neba velti katru gadu “Lauku ceļotājs” rīko mācību ciklu Mājas kafejnīcu dalībniekiem, kurās tiek runāts par viesu uzņemšanu un teritorijas labo slavu plašākā izpratnē, par savas kafejnīcas vizuālo un saturisko noformējumu, dalībniekiem ļoti koncentrēti un profesionāli tiek pasniegti gan viesmīlības, gan pasākumu rīkošanas, gan pārtikas drošības pamatkursi. Tāpat šajās mācībās tiek skaidrots, kādēļ tieši PVD un VID šim pasākumam ir iedevuši “brīvdienas”, kā saimniekiem pasargāt pašiem sevi un savus viesus, kā neuzkāpt uz tiem grābekļiem, uz kuriem jau citi paspējuši apdauzīt degunu, kāda attieksme nepieciešama, lai jūsu Mājas kafejnīca jums nesagādātu vilšanos, ik gadu ir iespēja uzklausīt kādu pieredzes stāstu, uzdot jautājumus PVD profesionāļiem un pārliecināties, ka mītiem par “zvērīgajām prasībām” pamazām būtu laiks izzust. Taču kopumā šīs mācības ir par lauku tūrismu, vai jūs esat jau pieredzējis tūrisma uzņēmējs, vai cilvēks, kurš tikai interesējas un šaubās, vai viņam to vajag.

Galamērķī “Sēlijas salas” šogad „Mājas kafejnīcu dienas” notika 9. un 10. septembrī. Šis laiks, septembra otrā nedēļas nogale, mums jau ierasts, un trīs gadu pieredze apliecināja pareizo izvēli arī šogad. Paspējām gan baraviku mežā nogriezt, gan ķirbi izaudzēt, gan pankūkās sarīvēt lielākos kartupeļus. Paspējām palaist bērnus skolā un pārdzīvot neprātīgo vasaras kultūras pasākumu ņirboņu. Pārskrēja lielie viesuļi, aprima karstums, graudi sabira klētīs, zvaigznes sabira melnās agro nakšu debesīs, Sēlijā pienāca viens no gada skaistākajiem brīžiem – ieelpa pirms rudens.

Kopienu sadarbības tīkls “Sēlijas salas” šogad koordinēja 28 mājas kafejnīcas visā Sēlijas vēsturiskajā zemē, no Jaunjelgavas pievārtes Birzgales pagastā un Ērberģes Mazzalves pagastā līdz pat Kaplavai. No sirds pateicamies ikvienam dalībniekam, kas godam izturēja līdz galam! Pēc mūsu rīcībā esošajām ziņām, šajās divās dienās „Sēlijas salās” ēduši ap 2700 cilvēki, vietējie un tālāki viesi. Vai tas ir daudz vai maz? Teikšu – daudz. Pirms dažiem gadiem šāds tūristu apmeklējums divās dienās mums šķistu kaut kas izdomāts un pilnīgi nesasniedzams. Baltie ceļi putēja vien, ciemiņi brauca, priecājās par aizvien “neatklāto Sēliju”, redzēja mūsu skaistās ainavas, sakoptās, ziedos slīgstošās lauku sētas, ezerus un mežus. Taču lielākais gandarījums ir par to, ka viesi iepazina mūsu pašu pašu lielāko dārgumu – cilvēkus, kuri atvēra apmeklējumam savas mājas, mazos ciemus un pilsētiņas, sadarbojās, kopīgi šmorējot un vārot, lai celtu godā vietu, kurā dzīvo.

Ar lielu pārliecību varam teikt, ka šāda akcija mums visiem nepieciešama arī turpmāk, tā ir liela daļa no Sēlijas labās slavas veidošanas darba. Iespējams, nākošgad ieviesīsim kādas izmaiņas, konsultējoties ar mūsu pieredzējušajiem Mājas kafejnīcu saimniekiem, bet tagad pamatīgi jāpārdomā un jāizanalizē šī gada rezultāti. Preventīvā pieteikšanās akcijai nākamajā gadā tiks izsludināta aprīlī, tādēļ lūdzu ikvienu, kurš vēl šogad šaubījās, pieteikties, lai vasaras pirmās puses laikā piedalītos mācībās un saprastu – metīsieties avantūrā vai vēl nē. Mājas kafejnīca tiešām ir smags darbs un liela atbildība -- ne tikai pret saviem apmeklētājiem, bet arī pret kaimiņiem, ciemu, novadu un visu Sēliju. Toties arī gandarījums par izdošanos ir liels.

Paldies visām 28 Mājas kafejnīcām „Sēlijas salās”! Novēlam jums vēl paspēt izbaudīt mums uzdāvināto vēlo vasaru, atgūt un uzkrāt spēkus, iegūt jaunus iespaidus un draudzību. Tiksimies jau drīz!

Daina Alužāne, akcijas “Mājas kafejnīcu dienas” koordinatore Sēlijā