„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 3. maijs
Piektdiena
Gints, Uvis
+13.5 °C
daži mākoņi

Daugavpils nakts patversme gatava darbam ziemā

Ivars Soikāns

Daugavpils pilsētas pašvaldības iestādes „Sociālais dienests” nakts patversme gatava darbam ziemas apstākļos. Tās darba laiks ir no pl. 18.00 līdz 8.00. Ja naktī gaisa temperatūra būs zemāka par 0º C, nakts patversme darbosies 24 stundas diennaktī.

Daugavpils Sociālajā dienestā „Latgales Laiku” informēja, ka no šī gada 1. janvāra līdz septembra beigām Daugavpils nakts patversmes sociālos pakalpojumus saņēma 84 klienti. Viņu vecums svārstās no 40 līdz 60 gadiem, pārsvarā tie ir vīrieši. Septembrī sociālos pakalpojumus nakts patversmē saņēma 14 klienti.

Daugavpils nakts patversmē ir 16 gultasvietas sievietēm un tikpat gultasvietas vīriešiem, kā arī astoņas vietas izolatorā un 20 sēdvietas. Nepieciešamības gadījumā nakts patversme var uzņemt arī lielāku klientu skaitu.

Daugavpils nakts patversmes klienti var saņemt naktsmītni, vakariņas, brokastis, personiskās higiēnas iespējas, sociālo rehabilitāciju, sociālā darbinieka konsultācijas. Bezmaksas pakalpojumus Daugavpils nakts patversmē var saņemt pilngadīgas personas bez noteiktas dzīvesvietas vai krīzes situācijā nonākušās personas, kuru iepriekšējā dzīvesvieta bijusi deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā.

Patversmē/nakts patversmē Šaurajā ielā 23 darbojas arī sociālā rehabilitācijas programma „Karsts ēdiens -- veselīga vide.” Programmas ietvaros klienti ir nodrošināti ar bezmaksas karstu ēdienu -- 400 gramiem zupas un 100 gramiem maizes, sociālā darbinieka vai sociālo rehabilitētāju konsultāciju, nepieciešamības gadījumā tiek rekomendēts iziet profilaktisko apskati (fluorogrāfiju). Bezmaksas karstu ēdienu patversmē ik dienas saņem ap 70 klientu.

Kopš gada sākuma sociālās rehabilitācijas programmas gaitā izsniegtas 13 885 porcijas. Ja klienti ievietoti sociālajā vai nakts patversmē, viņiem tiek nozīmēts iziet dermatologa apskati un plaušu rentgenu. Līdz septembra beigām pārbaudi pie dermatologa veikuši 93 nakts patversmes klienti.

Iestājoties ziemas periodam, no 1. oktobra sociālie darbinieki kopā ar pašvaldības policijas darbiniekiem izbrauc uz pilsētas rajoniem, kur biežāk uzturas bezpajumtnieki. Izbraukumi ar pašvaldības policijas darbiniekiem notiek jau 12 gadus. Tuvākie reidi ir ieplānoti gan dienas, gan vakara laikā.

Daugavpils pilsētas iestāde “Sociālais dienests” aicina iedzīvotājus būt atsaucīgiem un nepaiet vienaldzīgi garām cilvēkam, kurš nonācis bezpalīdzīgā stāvoklī, bet piezvanīt uz ārkārtas situāciju tālruni 113 vai Daugavpils pašvaldības policijai, tālrunis 65421500.

Par bezpajumtnieku pulcēšanās vietām var ziņot Daugavpils nakts patversmes darbiniekiem darba dienās no pl. 8.00 līdz 17.00 pa tālruņiem 28236119, 65442964, 65442698, 65441698, no pl. 17.00 līdz 8.00 -- pa tālruni 65442964.