„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 3. maijs
Piektdiena
Gints, Uvis
+16.4 °C
skaidrs laiks

DDzKSU: apkures sezona jau ir tepat aiz stūra

Publicitātes bildes

Septembris mūs lutināja ar īsti vasarīgiem laikapstākļiem, taču oktobris jau atnesis rudenim raksturīgo auksto vēju un lietusgāzes. Un tas nozīmē, ka jau pavisam drīz sāksies jaunā apkures sezona. Tiesa, Daugavpils Dzīvokļu un komunālās saimniecības uzņēmuma (DDzKSU) izpilddirektors Nikolajs Petkevičs sacīja, ka dažās pilsētas daudzstāvu dzīvojamās mājās jau ir ieslēgti automātiskie siltummezgli, kas reaģē uz laikapstākļu izmaiņām.

Šosezon, par laimi, nav gaidāma pārmērīgi augsta maksa par apkuri, kā tas bija pagājušajā sezonā. Atgādinām, ka Daugavpilī apkures tarifs bija vairāk nekā 170 eiro par megavatstundu. Šobrīd tas ir 85,33 eiro par megavatstundu bez pievienotās vērtības nodokļa. Savukārt uzņēmums “Daugavpils siltumtīkli” jau ir vērsies Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK) ar lūgumu pārskatīt tarifu. Un, ja SPRK pieņems pozitīvu lēmumu, tad no nākamā mēneša maksa par apkuri pilsētā samazināsies gandrīz par 5% un būs 81,33 eiro par megavatstundu. Salīdzinot ar pagājušo gadu, starpība ir ievērojama.

Sākoties oktobrim, gandrīz katru dienu DDzKSU saņem dzīvojamo māju vecāko vai iniciatīvas grupu pārstāvju iesniegumus ar lūgumu pieslēgt apkuri daudzstāvu namiem. Daži norāda konkrētu datumu, kad tas jāizdara.

Faktiski nav noteikti konkrēti termiņi apkures pieslēgšanai mājām, tas ir, apkalpojošām organizācijām tas nav obligāti jādara 1. vai 15. oktobrī. “Daudzu māju iedzīvotāji beidzot ir sākuši īstenot dzīvē Latvijas likumdošanas prasības un pārņēmuši savas mājas pārvaldīšanas tiesības. Tāpēc jautājumu par apkures pieslēgšanu dzīvojamai mājai pārsvarā izlemj dzīvokļu īpašnieku deleģēti cilvēki -- tas var būt mājas vecākais vai iniciatīvas grupas pārstāvji, galvenais, lai viņi būtu vairākumā. Kas attiecas uz mājām, kurās pārvaldīšanas tiesības vēl nav pārņemtas, apkures pieslēgšanas laiku šiem namiem nosakām mēs, DDzKSU speciālisti. Šajā gadījumā siltummezglus ieslēdzam, kad diennakts vidējā gaisa temperatūra ir stabila -- +8,0º vai zemāka. Uzskatu, ka šie parametri ir maksimāli pareizi un atbilst klimatiskajiem apstākļiem, un manus vārdus apstiprina uzņēmuma pieredze māju apkalpošanā,” Nikolajs Petkevičs pastāstīja laikrakstam „Latgales Laiks”.

Ja mājā nav ne vecākā, ne iniciatīvas grupas, lēmumu par apkures pieslēgšanu vai atslēgšanu, iestājoties siltam laikam pavasarī, var pieņemt vairākums dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē. Ikviens īpašnieks var vērsties savā namu pārvaldē ar lūgumu palīdzēt noorganizēt sapulci vai veikt īpašnieku aptauju par apkures pieslēgšanu vai atslēgšanu.

Jāuzsver, ka īpašnieki var lemt arī par siltummezglu iestatījumiem. Pērn, kad maksa par apkuri bija ļoti augsta, daudzi iedzīvotāji pazemināja siltummezgla parametrus. Lielākā to daļa tika noregulēta tā, lai dzīvokļos temperatūra nepārsniegtu +19 grādus. Un toreiz šāds lēmums bija pilnīgi pamatots. Pat neskatoties uz valsts kompensāciju, apkures rēķins, piemēram, par trīsistabu dzīvoklī t.s. Hruščova laiku mājā bija aptuveni 400 eiro. Pašlaik arvien vairāk īpašnieku lūdz mainīt siltummezgla parametrus, tos palielinot, jo ir samazinājušās izmaksas par apkuri un iespējams dzīvot siltākos dzīvokļos.

“Šajā gadījumā var runāt arī par citu būtisku tēmu -- māju renovāciju. Dažos gadījumos var palielināt parametrus, cik uziet, bet gaidītā siltuma dzīvoklī kā nav, tā nav. Iemesls -- māja, kas jau sākusi degradēties un vairs nav energoefektīva. Siltums vienkārši aizplūst no dzīvokļa pa cauro jumtu un sienu plaisām. Rezultātā iedzīvotāju nauda „izkūp gaisā”. Savukārt tie, kas dzīvo renovētās mājās (pat ar iepriekšējiem siltummezgla parametriem: +19 grādi un zemāk), mīt komfortablos apstākļos un maksā ievērojami mazāk nekā vidēji pilsētā. Piemēram, daudzstāvu mājā Nometņu ielā 66 jau daudzas sezonas ir lētākās apkures izmaksas Daugavpilī. Pat īpaši dārgajos pagājušās apkures sezonas apstākļos šīs mājas iedzīvotāji maksāja ievērojami mazāk. Arī renovēts jumts, siltināti bēniņi un siltinātas gala sienas, nomainīti logi un ārdurvis kāpņu telpās palīdzēs saglabāt siltumu un samazināt rēķinus. Turklāt tiem, kas vēlas uzlabot sava mājokļa stāvokli, ir pieejama gan valsts, gan pašvaldības līdzfinansējuma programma,” pavēstīja DDzKSU izpilddirektors.

Par visām šīm iespējām sīkāk var uzzināt gan Daugavpils Dzīvokļu un komunālās saimniecības uzņēmuma galvenajā birojā, gan savā namu apsaimniekošanas iecirknī. Visa informācija pieejama arī mājaslapā www.ddzksu.lv. Savukārt, ja jūsu māju apkalpo cits uzņēmums, vērsieties savā apkalpojošajā organizācijā.

Lai kā mums tas nepatiktu, rudens liek sevi manīt arvien vairāk. Un jau pavisam drīz, pēc sinoptiķu jaunākajām prognozēm, Latvijā kļūs ievērojami vēsāks. Gaisa temperatūra dienā Latgalē, vismaz 4 dienas, nepārsniegs 8--9 grādus, naktī temperatūra pazemināsies gandrīz līdz 0 grādiem. Un, pilnīgi iespējams, tas kļūs par pamatu apkures sezonas uzsākšanai, tostarp Daugavpilī. Un tas vienmēr izraisa iedzīvotāju sašutuma vilni, jo bieži vien apkures sistēmu darbībā rodas traucējumi, jo tajās veidojas gaisa kabatas. Sakrājies gaiss rada troksni caurulēs, turklāt radiatori tā arī paliek auksti. Tādā gadījumā ir nepieciešams atgaisot radiatorus un apkures caurules. DDzKSU speciālisti šajā periodā strādā bez pārtraukuma, risinot šo problēmu.

"Tomēr dažreiz DDzKSU darbinieki saskaras ar būtisku problēmu -- lai atgaisotu, dažreiz ir jāatrod dzīvoklis ēkas augšējā stāvā, kur izveidojusies šī gaisa kabata. Taču daži dzīvokļi nav pieejami. To īpašnieki vai nu devušies atvaļinājumā vai peļņā uz citurieni. Tā kā iekļūt šajos dzīvokļos nav iespējams, tas ievērojami sarežģī DDzKSU santehniķu darbu. Tāpēc vēršos pie iedzīvotājiem, kuri tuvākajā laikā plāno pamest savus dzīvokļus. Lūdzu, atstājiet dzīvokļa atslēgas saviem tuviniekiem vai draugiem, kā arī viņu kontaktus savā apkalpojošajā organizācijā, lai nepieciešamības gadījumā varam ar viņiem sazināties un atgaisot apkures sistēmas,” iedzīvotājus uzrunāja Nikolajs Petkevičs.

Turklāt viņš atgādināja nepieciešamos kontaktus apkures pieslēgšanas periodā. Lai paziņotu par atgaisošanas nepieciešamību, DDzKSU klienti var zvanīt:

• avārijas dienestam (tālr. 65476100);

• Abonentu daļai (tālr. 65407284, 65407286, 65407287, 65407288, 65407267);

• savam namu apsaimniekošanas iecirknim (1. NAI -- tālr. 65425130, 65425441; 2. NAI -- tālr. 65442702, 65444031; 3. NAI -- tālr. 65431939, 65437044).

Tiklīdz pilsētā oficiāli sāksies apkures sezona, siltummezgli sāks darboties visās mājās. Bet, ja jūs vēl nebūsiet tam gatavi, varat iepriekš sazināties ar savu apkalpojošo organizāciju un lūgt uzsākt apkures sezonu nedaudz vēlāk. Vēlreiz atgādinām, ka šādu rakstisku pieprasījumu, norādot mājas pieslēgšanas datumu, var iesniegt vai nu deleģēta persona, piemēram, mājas vecākais vai iniciatīvas grupas pārstāvju vairākums, vai arī lēmumu var pieņemt mājas iedzīvotāju kopsapulcē.