„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 6. maijs
Pirmdiena
Didzis, Gaidis
+4.4 °C
apmācies

Daugavpilī sākusies basketbola sezona

Margarita Vigule

Aizvadītajā nedēļas nogalē, 7. un 8. oktobrī, Kultūras pils sporta zāle bija pilna. Daudzie skatītāji bija ieradušies vērot aizraujošās vietējo basketbolistu spēles, kas atklāja jauno Reģionālās līgas un Baltijas basketbola līgas sezonu.

Daugavpils vīriešu komanda Latvijas čempionātos nav piedalījusies jau vairāk nekā desmit gadus, taču šosezon ir izdevies nokomplektēt jaunu, ļoti ambiciozu komandu, kuru vada treneris Guntis Endzels. Līdz ar to Daugavpils Sporta skolas komanda tika pieteikta dalībai Reģionālajā līgā, kas ir Latvijas čempionātu pirmais pakāpiens.

7. oktobrī Daugavpilī notika sezonas pirmā spēle -- pie mums viesojās Smiltenes komanda. Tiesa, jāatzīmē, ka Vidzemes basketbolisti nebija ieradušies pilnā sastāvā. Spēlei tika pieteikts minimālais dalībnieku -- 8 basketbolisti. Lai gan viesu rezervistu soliņš bija pagalam īss, smilteniešiem tas netraucēja pirmajās desmit minūtēs pamatīgi pakutināt nervus gan Daugavpils basketbolistiem, gan vietējiem līdzjutējiem. Pirmajā ceturtdaļā uzvarēja viesi -- 25:23.

Pēcāk spēles ritējums mainījās. Apzinājušies pieļautās kļūdas, Gunta Endzela audzēkņi mainīja savu spēli. Viņi sāka aktīvāk spēlēt uzbrukumā, vienlaikus uzlabojot aizsardzību. Šādas darbības deva vēlamo rezultātu. Rezultātā otrajā ceturtdaļā mūsējie uzvarēja ar rezultātu 24:17. Trešajā un ceturtajā ceturtdaļā pretinieki manāmi atslāba un sāka pieļaut vēl vairāk kļūdu, ko Daugavpils Sporta skolas basketbolisti nekavējoties izmantoja. Rezultāts nebija ilgi jāgaida. Spēles otrā puslaika ceturtdaļās daugavpilieši uzvarēja ļoti pārliecinoši -- 30:15, 40:18. Šis mačs noslēdzās ar rezultātu 117:75 Daugavpils komandas labā.

“Vienmēr ir kaut kas, kas izdodas, kā arī tas, kas neizdodas. Šoreiz visas četrdesmit minūtes izdevās nospēlēt ar augstu intensitāti, kas lielā mērā ietekmēja gan šī mača rezultātu, gan arī rezultāta starpību. Spējām aktīvi cīnīties visas četrdesmit minūtes, savukārt pretiniekiem tas neizdevās. Tajā pašā laikā mums neizdevās realizēt daudzus ļoti labus momentus. Tāds ir basketbols. Strādāsim, lai uzlabotu sniegumu,” Daugavpils sporta skolas komandas treneris Guntis Endzels pauda savu viedokli par šo spēli.

Individuāli šoreiz laukumā manāmi izcēlās abi brāļi Pļavenieki -- Māris un Lauris. Lauris šajā spēlē kļuva par rekordistu, gūstot 39 punktus. Teicami spēlēja arī Edvards Kristens Silajānis, kurš guva 25 punktus. Smiltenes komandā jāatzīmē Tomasa Rozenberga sniegums, kurš guva 28 punktus.

Nākamo spēli daugavpilieši aizvadīs 14. oktobrī. Tas būs izbraukuma mačs, tiesa, tālu nebūs jābrauc. Daugavpils Sporta skolas komanda sacentīsies ar Augšdaugavas novada komandu. Šī spēle notiks Lāču pamatskolā. Sākums pl. 16.00.

Un, ja puiši sezonu sāka ar graujošu uzvaru, tad sieviešu komanda "Daugavpils Universitāte" piedzīvoja smagu zaudējumu. Tomēr par šādu rezultātu nevajadzētu pārlieku brīnīties, jo daugavpilietes spēlēja ar pašreizējo Baltijas basketbola līgas čempioni „TTT Rīga”. Jāatzīmē, ka Rīgas komandas spēlētāju vidējais vecums ir 26 gadi, tur visas ir pieredzējušas basketbolistes, tostarp ārzemju spēlētājas no ASV un Francijas. Savukārt Daugavpils komandā ir galvenokārt sporta skolas audzēknes, kurām ir 15--16 gadi. Vecākajai spēlētājai, poļu leģionārei Kingai Annai Piedelai -- 26 gadi. Un, protams, ņemot vērā gan gadu starpību, gan atšķirību spēļu pieredzē, bija nereāli gaidīt uzvaru. Tomēr daugavpilietes centās un cīnījās, lai gan acīmredzami visos aspektos zaudēja spēcīgajām sāncensēm.

Jau pirmajās desmit minūtēs rīdzinieces uzvarēja ar rezultātu 12:28, otrajā ceturtdaļā -- 12:31. Turpinājumā situācija neko daudz neuzlabojās, lai gan pēc pārtraukuma daugavpilietes sāka spēlēt drošāk un agresīvāk. Trešā un ceturtā ceturtdaļa noslēdzās ar vienādu rezultātu -- 11:23. Šī mača galarezultāts -- 105:46 Rīgas komandas labā.

“Šodien mums viss izdevās, pārbaudījām spēkus visās pozīcijās, mums bija ievērojams pārsvars. Taču jāatzīmē, ka šoreiz spēlējām pret ļoti jaunām basketbolistēm, viņām viss vēl priekšā. Ja ņems vērā trenera norādījumus, tad nākotnē meitenes var kļūt par augsta līmeņa profesionālām spēlētājām. Šī sezona mums būs sarežģīta, jāaizstāv Baltijas līgas čempionu tituls, cits rezultāts mūs neapmierinās. Un, protams, Eirokausos jāparāda viss, uz ko esam spējīgi,” spēli ar Daugavpils komandu komentēja „TTT Rīga” treneris Mārtiņš Gulbis, kurš ir arī Latvijas sieviešu valstsvienības galvenais treneris.

Par pieredzes un vecuma atšķirību izteicās arī Daugavpils komandas treneris Guntis Endzels: “Šodien mums bija visspēcīgākās pretinieces. Baltijas līgā „TTT Rīga” ir stiprākā komanda. Šī bija lieliska pieredze mūsu basketbolistēm. Un viņām ir jāspēj no šīm spēlēm gūt maksimālu labumu. „TTT Rīga” ir ļoti pieredzējušas basketbolistes, kuras spēlēs Eirokausos. Viņas cīnījās un gandrīz iekļuva Eirolīgā, kas ir spēcīgākais čempionāts Eiropā.”

Šoreiz Daugavpils komandas kapteine bija Katrīna Eva Millere, kurai jau ir spēļu pieredze Latvijas jaunatnes izlasē, tiesa, 3x3 čempionātos. Pirmā spēle un tik spēcīgas pretinieces, tāpēc bija grūti. Taču Katrīna Eva uzsvēra, ka visa cīņa vēl priekšā, jo sezona tikko sākusies. “Protams, ir ļoti grūti spēlēt ar tādām pretiniecēm, taču komanda cīnījās labi, skrējām pēc bumbas un ar bumbu, darot visu iespējamo. Mēs visas centāmies, pielikām pūles, taču ar tik tehnisku komandu ir ļoti grūti sacensties gan metienos, gan aizsardzībā. Bija ļoti spēcīgs presings, pie kāda vēl neesam pieradušas, bet visas meitenes bija lieliskas. Mēs redzējām savas vājās vietas, pie kurām mums ir jāstrādā, lai tās novērstu nākotnē.”

Visas spēles tika aizvadītas pilnu tribīņu priekšā. Un šogad abu komandu pārstāvji ieviesa jauninājumus – izklaidi skatītājiem. Pārtraukumos viņiem tika rīkoti dažādi konkursi, ko sponsorēja “Funny Land” un “Ezītis miglā”. Arī turpmāk mājas spēlēs būs dažādas izklaides faniem. Tāpēc nāciet uz mačiem, atbalstiet mūsu komandas un laimējiet jaukas balvas. Daugavpils Sporta skolas un “Daugavpils Universitātes” komanda pateicas saviem sponsoriem: Daugavpils pilsētas domei, „Eco Baltia vide”, „Funny Land”, „Venden”, „Ezītis miglā”, „CrossChem” un IVS-D.

Arī nākamo spēli „Daugavpils Universitāte” aizvadīs savā laukumā, 14. oktobrī, kurā sacentīsies ar „Jūrmalu”. Mača sākums pulksten 13.00.