„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 4. maijs
Sestdiena
Vijolīte, Viola, Vizbulīte
+19.5 °C
apmācies

Daugavpils reģionālajā slimnīcā uzstādīta jauna angiogrāfijas iekārta

Ivars Soikāns

6.oktobrī Daugavpils reģionālajā slimnīcā tika atklāta jauna angiogrāfijas operāciju zāle, kurā uzstādīts moderns augstas veiktspējas angiogrāfs. Jaunā iekārta izmaksāja 1,25 miljonus eiro bez pievienotās vērtības nodokļa. Projekts īstenots sadarbībā ar Veselības ministriju, piesaistot Eiropas fondu līdzekļus.

Svinīgajā pasākumā piedalījās arī pazīstamais ārsts kardiologs, Latvijas Universitātes medicīnas fakultātes profesors Andrejs Ērglis, kurš norādīja, ka jaunais angiogrāfs ne ar ko nav sliktāks par tiem, kādi tiek izmantoti Rīgā, Lisabonā, Parīzē un citās Eiropas pilsētās, ļaujot Daugavpilī veikt lielāko daļu operāciju ļoti augstā līmenī un labā kvalitātē.

Šī ir liela diena ne tikai Daugavpilij un Latgalei, bet arī visai Latvijai. Man patīk, ka Daugavpilī un Latgalē kāds visu laiku kaut ko grib, kādam visu laiku kaut kas ir vajadzīgs, turklāt vērienīgs. Un man ir liels prieks, ka šodien modernais aprīkojums ir uzstādīts un operāciju zāle var sākt strādāt,” teica. A. Ērglis.

Jaunais angiogrāfs palīdzēs palielināt medicīnas pieejamību un celt tās kvalitāti dažādās ārstniecības jomās. Savukārt iekārtas nākotnes potenciāls sāks izpausties jau tuvākajā laikā.

Jaunā iekārta nodrošinās nepārtrauktu neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanu

Daugavpils reģionālās slimnīcas valdes loceklis Grigorijs Semjonovs norādīja, ka jaunais angiogrāfs paplašinās slimnīcas potenciālu, ļaujot angiogrāfijas laboratorijai darboties stabili un nepārtraukti, diennakts režīmā nodrošinot specializētas akūtas ārstēšanas pieejamību reģiona iedzīvotājiem. Savukārt tajā ietvertie tehnoloģiskie un IT risinājumi ļaus paplašināt medicīnisko pakalpojumu klāstu tuvākajos piecos līdz desmit gados.

Ārstniecības iestādes vadītājs atzina, ka gan projekta realizācija, gan arī iepirkuma process bija ārkārtīgi sarežģīts, jo bija grūti pierādīt, kāpēc slimnīcai ir vajadzīgs vēl viens angiogrāfs, ja divi tai jau ir. 2006. gadā iegādātais angiogrāfs jau ir novecojis, bet 2019. gadā iegādātais, atšķirībā no vecā, nevar nosegt visu manipulāciju spektru. Galvenais trūkums bija tas, ka slimnīcā nebija ierīces, kas ietvertu plaša spektra palīdzības sniegšanu, vienmēr pastāvot riskam, ka vecākā iekārta salūzīs un palīdzības pieejamība tiks ierobežota vai apstāsies.

Lai nostiprinātu rezerves potenciālu un paplašinātu uz tā balstītu ārstēšanas metožu spektru, slimnīcā paredzēta arī vecās iekārtas atjaunināšana.

Kopā ar jauno angiogrāfu slimnīca ir iegādājusies arī jaunu aizsardzības sistēmu kardiologiem “Zero Gravity”, kas ļauj izvairīties no radioloģiskā starojuma un tajā pašā laikā būtiski samazina slodzi uz mediķa mugurkaulu operācijas laikā.

Angiogrāfa darbības pamatā ir rentgena ierīce. Līdz ar to invazīvās kardioloģijas brigādei pastāvīgi nākas atrasties starojuma zonā un, lai pasargātu sevi, ir jāvalkā smagi svina priekšauti un vairogdziedzera aizsargi. Šī iemesla dēļ daudziem, pat jauniem, ārstiem sāka rasties izteiktas mugurkaula problēmas.

Jaunās iekārtas lielākā priekšrocība ir tās daudzfunkcionalitāte

Daugavpils reģionālās slimnīcas direktors izglītības un zinātnes jautājumos kardiologs Deniss Vasiļjevs norādīja, ka jaunās iekārtas lielākā priekšrocība ir tās daudzfunkcionalitāte. Ar to var veikt ne tikai sirds operācijas, bet arī lielo asinsvadu, kāju, nieru, kakla un galvas asinsvadu operācijas, mehāniskas trombektomijas.

Pateicoties savām īpašībām, jaunais angiogrāfs paver jaunas iespējas nākotnē attīstīt invazīvās radioloģijas jomu un paplašināt pakalpojumu klāstu. Piemēram, kļūs iespējams embolizēt jeb nosprostot asinsvadu, kas ir nepieciešams dažu operāciju laikā.

Pats labākais jaunajam angiogrāfam ir tas, ka tajā apvienotas vairākas tehnoloģijas, kas noderēs ārstiem nākotnē, kad tiks sperts nākamais solis pretī jaunām, komplicētākām sirds un asinsvadu operācijām. Tas, savukārt, ļaus izdzīvot smagākiem pacientiem. Piemēram, mehānisko palīgcirkulācijas ierīču implantēšana palīdzēs sirdij pumpēt asinis, kamēr tiks veiktas sevišķi smagas operācijas. Patlaban mediķu iespējas veikt šādas operācijas ir ierobežotas, jo nereti pacienti ir tik slimi, ka nespētu pārciest pat mazinvazīvu operāciju.

Jaunas angiogrāfijas operāciju zāles izveide palīdzēs uzlabot arī pacientu iekšējo loģistiku. Izmantojot divas ierīces, varēs vienlaikus sniegt palīdzību diviem pacientiem akūtā stāvoklī, tādējādi samazinot iespējamos riskus.

Pacienti un personāls saņems mazāku starojuma devu

Gandarījumu par to, ka Daugavpils reģionālajā slimnīcā turpmāk būs pieejama jaunākās paaudzes digitālā angiogrāfijas iekārta, pauda arī korporācijas “Arbor Medical” vadītāja Dace Rātfeldere: “Iekārta, izmantojot rentgena starojumu, dod iespēju veikt minimāli invazīvas procedūras pacientiem, kas slimo ar sirds un asinsvadu slimībām. Veicot izmeklējumus ar jauno angiogrāfijas iekārtu, gan pacienti, gan personāls saņems arī ievērojami mazāku starojuma devu.”

Statistikas dati liecina, ka, salīdzinājumā ar pagājušā gadsimta 90. gadiem, kad Latvijā bija tikai nedaudz vairāk par 53 000 iedzīvotāju, kas vecāki par 80 gadiem, līdz mūsdienām viņu skaits ir teju divkāršojies. Liela loma dzīves ilguma pieaugumā ir bijusi inovatīvu un modernāku diagnostikas un ārstniecības metožu ieviešanai, kas ļauj agrāk konstatēt pastāvošos riskus, kā arī veiksmīgāk cīnīties ar dažādām slimībām.