„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 4. maijs
Sestdiena
Vijolīte, Viola, Vizbulīte
+7.0 °C
skaidrs laiks

Latvijas vēstniecību diplomāti paver eksporta potenciālu Latgales uzņēmējiem

Publicitātes bildes

No 2023. gada 26. līdz 28. septembrim norisinājās septītās Ārlietu ministrijas ikgadējās mācības tiem Latvijas diplomātiem, kuri mūsu valsts diplomātiskajās pārstāvniecībās ārvalstīs strādā ar ekonomikas jautājumiem. Mācību laikā, 27.--28. septembrī, diplomāti apmeklēja Latgales plānošanas reģionu, lai tiktos ar uzņēmējiem un iepazītos ar viņu darbību. Divu dienu tīklošanās pasākumos Daugavpilī un Rēzeknē pulcējās vairāk nekā 30 Latvijas ārlietu dienesta diplomāti un 140 uzņēmēji, pašvaldību pārstāvji un citi interesenti.

Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Pelšs, uzrunājot mācību dalībniekus mācību pirmajā dienā Rīgā, akcentēja, ka ekonomikas transformācija un eksporta palielināšana turpinās būt viena no prioritātēm Latvijas vēstniecību darbā. “Mums ir jāturpina stāstīt par atvērto Latvijas uzņēmējdarbības vidi un labiem uzņēmējdarbības piemēriem. Mūsu uzņēmumi pierāda, ka ir iespējams strauji attīstīties un būt līderiem savā nozarē Eiropas tirgū,” uzsvēra valsts sekretārs.

Reģionālās vizītes laikā, 27. un 28. septembrī, delegācija devās uz Daugavpili un Rēzekni, lai tiktos ar vietējiem uzņēmējiem divos tīklošanās pasākumos, kas deva iespēju Latgales uzņēmējiem meklēt jaunas eksporta un sadarbības iespējas, saredzot sevi globālajā tirgū, kā arī attīstot savu uzņēmējdarbību tepat reģionā, piesaistot nepieciešamās investīcijas. Uzrunājot klātesošos, Latgales speciālās ekonomiskās zonas Uzraudzības komisijas priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis akcentēja, cik uzņēmējiem ir svarīgs šāda veida tīklošanās pasākums, jo tas sniedz iespēju ne tikai rast jaunus sadarbības kontaktus ārpus Latvijas robežām, bet arī stiprināt savstarpējās biznesa saites ar vietējiem uzņēmējiem.

Lai labāk iepazītu uzņēmēju vidi Latgales plānošanas reģionā, divu dienu laikā tika apmeklēti astoņi vietējie uzņēmumi. Daugavpilī -- Latgales speciālās ekonomiskās zonas kapitālsabiedrība SIA “Pulsar Optics, SIA “Zieglera Mašīnbūve”, SIA “Regula Baltija”; Rēzeknē ­-- SIA “VTI Avoti”, Rēzeknes speciālās ekonomiskās zonas kapitālsabiedrība SIA “Fishboat” un SIA “Optoelektronika”; Balvu novadā -- zemnieku saimniecība “Riekstiņi” un “Kotiņi”.

SIA “VTI Avoti” ražotnes vadītājs Andrejs Zajankovskis: “Vēlos izteikt lielu pateicību Latgales plānošanas reģionam un Latgales speciālajai ekonomiskajai zonai par labi organizēto tīklošanās pasākumu. Uzskatu to par ļoti vērtīgu un nozīmīgu turpmākai uzņēmuma produktu eksporta attīstībai. Īpaši liels prieks par sniegto iespēju uzņemt diplomātus mūsu ražotnē un iepazīstināt viņus ar produktu un ražošanas procesiem.”

Vizīti organizēja Latvijas Republikas Ārlietu ministrija sadarbībā ar Latgales plānošanas reģionu, Latgales speciālo ekonomisko zonu, Rēzeknes speciālo ekonomisko zonu un Latgales uzņēmējdarbības centru.



Latgales speciālā ekonomiskā zona -- viens no galvenajiem uzņēmējdarbības atbalsta instrumentiem reģionā. Latgales speciālā ekonomiskā zona (Latgales SEZ) Latgales plānošanas reģionā tika izveidota ar valdības, īpaši ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un Finanšu ministrijas atbalstu 2017. gadā. Šo sešu gadu laikā Latgales SEZ ir kļuvusi par vienu no galvenajiem uzņēmējdarbības atbalsta instrumentiem mūsu reģionā. Investējot sava uzņēmuma attīstībā – jaunu iekārtu, tehnikas, ēku iegādē, patentu iegūšanā vai jaunu darba vietu radīšanā, uzņēmējs var saņemt 80% atlaidi ienākuma nodoklim un līdz pat 100% atlaidi nekustamā īpašuma nodoklim un ne tikai. Ja arī jūsu uzņēmums vēlas iestāties speciālajā ekonomiskajā zonā, informācija par pievienošanās kārtību ir atrodama Latgales plānošanas reģiona mājaslapā (lpr.gov.lv) sadaļā “Latgales speciālā ekonomiskā zona”. Tur pieejams arī dokumentu saraksts, kas uzņēmuma jāsagatavo, plānojot iesniegt projektu Latgales SEZ. Tomēr, pirms tiek uzsākta dokumentu sagatavošana, iesakām sazināties ar Latgales SEZ darbiniekiem -- viņi palīdzēs izprast dokumentos prasīto un sniegs atbildes uz interesējošiem jautājumiem, palīdzot dokumentu sagatavošanas un pieteikuma reģistrācijas procesā.

Papildu informāciju saistībā ar Latgales SEZ iespējams saņemt, sazinoties ar Latgales SEZ pārvaldnieces vietnieku Vladislavu Stankeviču, tālr. 29511462.