„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 2. maijs
Ceturtdiena
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
+18.0 °C
daži mākoņi

DRS uzstādīts moderns rentgenaparāts teju pusmiljona eiro vērtībā

Publicitātes bildes

Daugavpils reģionālajā slimnīcā (DRS) uzstādīts viens no Baltijas valstīs modernākajiem rentgena aparātiem 496 000 eiro vērtībā, „Latgales Laiku” informēja ārstniecības iestādē.

DRS Diagnostiskās radioloģijas nodaļas vadītājs Igors Gailevičs norādīja, ka jaunā iekārta ļaus nomainīt iepriekšējās paaudzes rentgena aparātu, kurš tiks pārvietots uz Neatliekamās medicīniskās palīdzības klīniku, lai nodrošinātu akūtu rentgena plūsmu.

Līdz ar iekārtas maiņu nolemts pilnībā modernizēt arī kabinetu, tādējādi izveidojot slimnīcā unikālu vietu, kurā atrodas divi rentgena aparāti, kuri darbojas paralēli viens otram.

Viens no tiem ir parastais rentgena aparāts, kurš tiek izmantots katru dienu, otrs ir specializēts, kuram ir gan parastā rentgena, gan fluoroskopijas funkcija. Fluoroskopijas funkcija ļauj, piemēram, ar kontrastu redzēt zarnu kustību dinamikā. Šis rentgens ļauj uzņemt garus, līdz 1,5 metru garus attēlus, kas ir ļoti labi traumatoloģijai. Tādējādi jaunā rentgena iekārta pavērs iespēju sniegt palīdzību plašākam pacientu lokam -- gan tiem, kas spēj patstāvīgi pārvietoties, gan gulošiem pacientiem.

Vēl viena jaunās iekārtas priekšrocība ir tā, ka tai ir minimāla radiācijas iedarbība uz pacientu. Šis rentgenaparāts ir gandrīz 10 reizes “maigāks” un rada mazāk starojuma nekā iepriekšējās paaudzes iekārtas.

DRS valdes loceklis Grigorijs Semjonovs pastāstīja, ka jaunais rentgena aparāts tika iegādāts un nodots ekspluatācijā ERAF projekta ietvaros, kuru slimnīca īsteno jau ilgu laiku. Tā bija viena no iekšējās loģistikas izmaiņu un plūsmu pārdales radioloģiskās diagnostikas ziņā sastāvdaļām.

Lai samazinātu izmaksas par veco ierīču remontu un apkopi, tika nolemts panākt maksimālu jaunās ierīces noslogojumu, maksimāli centralizējot visas pacientu plūsmas.

Kombinētā tipa iekārta, kas ietver ne tikai visa spektra rentgena izmeklējumus, bet arī fluoroskopiju, ir ļoti svarīga arī onkoloģisko slimību ārstēšanā. Iepriekš šim nolūkam izmantotā iekārta bija ļoti veca un pārsniedza pieļaujamās radiācijas devas, ko saņēma radiologi un radioloģijas asistenti.

Jaunā ierīce ļaus atslogot Operāciju bloka rentgena aparātus un novirzīt dažas manipulācijas uz jauno rentgenaparātu -- piemēram, blokādes, kas tiek veiktas ar rentgena palīdzību. Tas palīdzēs pagarināt citu rentgena iekārtu kalpošanas laiku.

Pateicoties savai motorizācijai, jaunā iekārta ļauj ērti un bez liekas noslodzes pozicionēt cilvēkus, tās celšanas spēks ir 250 kilogrami, norādīja Grigorijs Semjonovs.