„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 2. maijs
Ceturtdiena
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
+10.4 °C
daļēji mākoņains

Apstiprināts Jaunatnes politikas attīstības plāns 2023.--2026. gadam

Publicitātes bildes

Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes sēdē deputāti apstiprināja Jaunatnes politikas attīstības plānu 2023.--2026. gadam, ko izstrādājusi Jaunatnes lietu un sporta pārvalde. Dokumentā iekļautas vadlīnijas efektīvākam darbam ar jaunatni, lai apzinātu viņu vajadzības, atbalstītu iniciatīvas, veicinātu jauniešu līdzdalību, kā arī veidotu iekļaujošāku vidi, “Latgales Laiku” informēja Daugavpils valstspilsētas pašvaldībā.

Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, 2022. gadā Daugavpilī dzīvoja 79 120 cilvēki, no kuriem 9286 jeb 11,7% ir jaunieši vecumā no 13 līdz 25 gadiem. Pašvaldībā norāda, ka tai ir svarīgi veidot dialogu, iesaistot pašus jauniešus pašvaldības un sabiedriskajos procesos, lai veicinātu jauniešu labbūtību pilsētā un mazinātu Daugavpils iedzīvotāju skaita samazināšanos nākotnē.

Jaunatnes lietu un sporta pārvalde pagājušajā gadā organizēja Daugavpils jauniešu forumu, šogad pilsētas izglītības iestādēs aizvadītas deviņas domnīcas, kā arī veikts pētījums, lai noskaidrotu pilsētas jauniešu intereses un vajadzības.

Piecas svarīgākās lietas, kas, pēc jauniešu domām, būtu nepieciešamas Daugavpilī, ir: telpas, lai nodrošinātu jauniešiem piemērotu vidi, kur darboties ārpus izglītības iestādēm; jauniešu iniciatīvu atbalsta mehānisms; pašvaldības nodrošināta iespēja jauniešiem piedalīties lēmumu pieņemšanā un pilsētas sabiedriskajā dzīvē; jaunatnes darba īstenošana izglītības iestādēs; atsevišķa struktūra, kurā darbotos jaunieši un jaunatnes darba eksperti, kas veicinātu dialogu starp pašvaldību un jauniešiem.

Balstoties uz jauniešu pētījumā apkopoto datu analīzi Jaunatnes lietu un sporta pārvalde izstrādāja jaunatnes darba vadlīnijas un aktivitāšu kopumu, kas ļaus efektīvāk organizēt jaunatnes darbu Daugavpilī, kā arī veicinās jauniešu iesaisti pašvaldības darbā.

Jaunatnes politikas attīstības plānā 2023.--2026. gadam izdalīti trīs svarīgākie jaunatnes darba virzieni: līdzdalība un iniciatīvas (publiskā runa, brīvprātīgais darbs, neformālā izglītība, iesaiste lēmumu pieņemšanā, iesaiste NVO sektorā u.c.); nodarbinātība un uzņēmējdarbība (karjeras atbalsts, iekļaušanās darba tirgū, informatīvais un metodiskais atbalsts); iekļaujoša vide un izglītība (veselības veicināšana, patriotiskā audzināšana, veselīgs un aktīvs dzīvesveids, saturīgas brīvā laika pavadīšanas iespējas, atbalsts riska grupām, profesionālā pilnveide, informācijas pieejamība).

Jaunatnes lietu un sporta pārvalde un arī citas pašvaldības struktūrvienības jau īsteno daudzveidīgu aktivitāšu klāstu jauniešiem, tomēr Jaunatnes politikas attīstības plāns ļaus īstenot darbu ar pilsētas jauniešiem vēl strukturētāk un mērķtiecīgāk, iesaistot tā īstenošanā pašus jauniešus un ņemot vērā viņu viedokli, vērtējumu un vajadzības.

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība jau ir spērusi pirmos soļus Jaunatnes politikas attīstības plāna 2023.--2026. gadam īstenošanā, apstiprinot kārtību, kādā pašvaldība organizē jauniešu iesaisti brīvprātīgajā darbā un Daugavpils jaunatnes lietu konsultatīvās komisijas nolikumu. Tas nozīmē, ka Daugavpilī tiks veidots vienots brīvprātīgā darba tīkls, kā arī to, ka jau tuvākajā laikā tiks veidota konsultatīva jaunatnes darba struktūra, par kuras nepieciešamību jau iepriekš norādījuši paši Daugavpils jaunieši.