„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 2. maijs
Ceturtdiena
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
+17.0 °C
daži mākoņi

Daugavpilī vērienīgi nosvinēta Lāčplēša diena

Ivars Soikāns

Pieminot Brīvības cīņās kritušos Latvijas armijas un sabiedroto karavīrus, kuri 1919. gada 11. novembrī Rīgā izcīnīja uzvaru pār Bermonta karaspēku, 11. novembrī Daugavpilī norisinājās vērienīgi Lāčplēša dienas pasākumi.

Lāčplēša dienas rīts, kā ierasts, sākās ar klusuma brīdi un ziedu nolikšanu karavīru kapos un piemiņas vietās -- Daugavpils cietoksnī, Garnizona kapos kā arī pareizticīgo, vecticībnieku un katoļu kapsētās.

Pl. 10.00 ziedi gūla pie atjaunotā pieminekļa Latvijas Armijas Zemgales divīzijas 10. Aizputes kājnieku pulka kritušajiem Daugavpils cietokšņa dārzā. Stundu vēlāk svinīgs pasākums ar ziedu nolikšanu norisinājās pie Piemiņas krusta kritušajiem poļu karavīriem, kuri atdeva savu dzīvību cīņās par Latvijas neatkarību. Savukārt luterāņu kapsētā -- Latvijas armijas Brāļu kapos, notika svinīgs piemiņas brīdis, kurā piedalījās Daugavpils pilsētas domes vadība, pašvaldības iestāžu pārstāvji un pilsētas iedzīvotāji. Pēc piemiņas brīža un aizlūguma klātesošie nolika ziedus pie pieminekļa kritušajiem Latvijas armijas karavīriem un iededza sveces uz karavīru kapu kopiņām.

Pēcpusdienā Daugavpils cietokšņa dārzā pie atjaunotā pieminekļa Latvijas Armijas Zemgales divīzijas 10. Aizputes kājnieku pulka kritušajiem, jaunsargi un jaunie zemessargi solīja uzticību Latvijas valstij, tās Satversmei, tautai, un netaupot spēkus sargāt savu tautu un savas valsts neatkarību.

Īsi pirms Lāčplēša dienas lāpu gājiena Vienības ielas posmā no Saules līdz Imantas ielai interesenti varēja aplūkot Nacionālo bruņoto spēku Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes un NATO sabiedroto militāro tehniku.

Tradicionālais lāpu gājiens Daugavpilī kļuva par Lāčplēša dienas svinību kulmināciju. Šī bija jau devītā reize, kad “gaismas upe” no Daugavpils Universitātes jaunā korpusa virzījās pa pilsētas ielām līdz Vienības laukumam, kur ar lāpām un svecēm tika izgaismota Latvijas kontūra. Šogad lāpu gājienā piedalījās vairāk nekā 4000 dalībnieku -- Daugavpils valstspilsētas pašvaldības vadība, Augšdaugavas novada pārstāvji, Nacionālo bruņoto spēku, pilsētas un novada izglītības iestāžu, valsts un pašvaldību iestāžu, uzņēmumu pārstāvji, daugavpilieši un pilsētas viesi.

Lāčplēša dienas svinības noslēdzās ar sirsnīgu Rūtas Dūdumas-Ķirses un Laura Amantova džeza kvarteta koncertu un vidējās paaudzes deju kolektīva „Saime” 20 gadu jubilejas koncertu Vienības namā.