„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 3. maijs
Piektdiena
Gints, Uvis
+16.1 °C
daži mākoņi

SIA „Naujenes pakalpojumu serviss” apkalpošanas zonā būtiski pieaugs maksa par apkuri

Ivars Soikāns

Augšdaugavas novadā, SIA „Naujenes pakalpojumu serviss” (NPS) apkalpošanas zonā, no 1. decembra būtiski pieaugs maksa par apkuri. Līdzšinējo 56,16 eiro par megavatstundu (MWh) vietā Vecstropu, Lociku, Naujenes un Kalkūnes ciema iedzīvotāji turpmāk par apkuri maksās 90,85 eiro/MWh.

NPS valdes priekšsēdētājs Aivars Elksniņš norādīja, ka līdzšinējais apkures tarifs bijis spēkā kopš 2014. gada beigām un ar to vairs nav iespējams segt arvien pieaugošās izmaksas.

Tarifa pieaugums saistīts ar trim lietām. Pirmkārt, ir augušas darbaspēka izmaksas. Ja 2015. gadā valstī minimālā alga bija 360 eiro, tad no 2024. gada tie būs jau 700 eiro. Pieaugušas ir arī kurināmā izmaksas. Siltumenerģijas ražošanā uzņēmums pārsvarā izmanto šķeldu. Ja iepriekš tā izmaksāja aptuveni deviņus eiro par kubikmetru, tad šobrīd šķeldas izmaksas ir pieaugušas līdz 19 eiro/m3. Būtiski pieaugusi ir arī elektroenerģijas cena, skaidroja uzņēmuma adītājs.

Jauno siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifa projektu NPS iesniedza Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā aptuveni pirms gada. Izskatot to, regulators secināja, ka siltuma tarifa projekts un tā veidojošās izmaksas ir pamatotas.

Līdz šim siltumenerģijas tarifs NPS klientiem bija viens no zemākajiem valstī. Turklāt tas nepiedzīvoja strauju pieaugumu 2022./2023. gada ziemā, kā tas notika lielākajā daļā pašvaldību.

Aivars Elksniņš piebilst, ka iedzīvotāju maksājumus par siltumu ietekmē ne tikai tarifs. Tos var ietekmēt arī paši iedzīvotāji, veicot energoefektivitātes pasākumus savā dzīvesvietā. Piemēram, Kalkūnē un Locikos siltinātajās daudzdzīvokļu ēkās siltumenerģijas izmaksas par dzīvojamās platības kvadrātmetru  mēdz atšķirties pat divkārtīgi.

Siltumapgādes uzņēmuma vadītājs aicināja iedzīvotājus padomāt par savu namu siltināšanu, ko var veikt, izmantojot „Altum” līdzfinansējumu vai arī Augšdaugavas novada energoefektivitātes programmas līdzfinansējumu.