„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+14.8 °C
skaidrs laiks

Daugavpilī noslēgumam tuvojas Purva takas izbūve

Ivars Soikāns

Daugavpilī, Esplanādes purvājā, noslēgumam tuvojas izziņas takas izbūve. Patlaban nozīmīgajā tūrisma un dabas izziņas objektā tiek vērtēta izpildīto darbu kvalitāte. Jaunais objekts varētu tikt pieņemts ekspluatācijā līdz 15. decembrim, „Latgales Laiks” noskaidroja Daugavpils valstspilsētas pašvaldībā.

Purva taka tiek būvēta, īstenojot valsts atbalstītu investīciju projektu „Tūrisma un dabas izziņas objekta „Latgales purvāja biodaudzveidība” infrastruktūras būvniecība Esplanādes purvājā”. Neskatoties uz to, ka objekts vēl nav pieņemts ekspluatācijā, nepacietīgākie daugavpilieši jau paspējuši novērtēt jaunizbūvēto laipu ar slēpņiem un skatu torņiem, izmetot riņķi purvājā.

Satiktie cilvēki pauda prieku un gandarījumu par to, ka pilsētā ir tapis savā ziņā unikāls atpūtas un izziņas objekts, kuru var izmantot ne tikai pastaigām svaigā gaisā, bet arī izziņai, dabas un putnu vērošanai.

 

Būvdarbu veicējas firmas “Lagron” atbildīgais būvdarbu vadītājs Vladimirs Pučkovs pastāstīja, ka objektā vairāk nekā gadu ilgušie būvdarbi ar tehnoloģisko pārtraukumu ziemas mēnešos un trīs mēnešu pārtraukumu sakarā ar putnu gripas izplatību tuvojas noslēgumam. Patlaban ir pabeigta koka laipu izbūve, sasaistot blakus esošās teritorijas, un izveidojot pastaigu maršrutu pa Esplanādes purvāju. Uz koka laipām ir izbūvētas trīs skatu platformas, kas atrodas dažādās teritorijās pusēs, lai nodrošinātu iespēju apskatīt visu purvāja teritoriju, un izveidoti divi slēpņi dzīvnieku un purvāja vērošanai. Skatu platformas nodrošina meža un purvāja apskati dažādos līmeņos. Laipās ir izbūvētas arī atpūtas vietas ar soliņiem, atkritumu urnām un putnu vērošanas sienu. Skatu platformā būs ierīkots binoklis putnu un teritorijas vērošanai. Izbūvēts ir arī takas apgaismojums.

 

Līdz projekta noslēgumam ir atlicis pabeigt „Herpetologu” takas izbūvi, izveidojot takas savienojumu ar koka laipu, ierīkot margas skatu platformai paugurā, aprīkot atpūtas vietas ar labiekārtojuma elementiem, uzstādīt konteinertipa tualeti, kas piemērota sievietēm, vīriešiem un cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, un videonovērošanas sistēmu, kas būs saslēgta ar Daugavpils pilsētas pašvaldības policijas videonovērošanas tīklu.

 

Izaicinājumiem bagāts projekts

 

Būvdarbu vadītājs atzina, ka, līdzīgi kā daudzos citos būvprojektos, arī purva takas izbūvē būvniekiem nācās saskarties ar dažādiem izaicinājumiem, kuriem risinājumus nācās meklēt uz vietas: “Tā kā būvdarbi notika purva teritorijā, nodrošināt baļķu, dēļu un citu nepieciešamo būvmateriālu piegādi ar smago tehniku daudzviet nebija iespējams, jo šeit tā būtu noslīkusi. Tādēļ daudzviet būvmateriālus nācās pārvietot kājām, brienot pa pārpurvoto teritoriju. Savukārt, lai tiktu līdz dziļākajām vietām (purva dziļums vietumis sasniedz pat trīs metrus), nācās veidot pagaidu klājumu no dēļiem un stumt būvmateriālus ķerrās.”

 

Tā kā Esplanādes purvājs ir viena no lielākajām kaiju ligzdošanas vietām Eiropā, būvniekiem projekta gaitā nācās uzklausīt arī ornitologus. Piemēram, projekta realizācijas gaitā nācies atteiktas no melnzemes ievešanas, bet iztikt ar to, kas bijusi pieejama uz vietas. Izmaiņas piedzīvojis arī pats projekts. Ja sākotnēji bijis paredzēts veidot dīķi purvāja vidusdaļā, tad vēlāk pieņemts lēmums par ūdenskrātuves izveidi pakavveida formā pa purvāja perimetru. Rakšanas darbu veikšanai purvāja teritorijā nācies piesaistīt modernu tehniku -- ekskavatoru ar garo strēli.

 

Atbildot uz jautājumu par to, kā būvdarbus viņu ligzdošanas vietā uztvērušas kaijas, Vladimirs Pučkovs atzina, ka sākumā putni bijuši neizpratnē un uztraukušies par notiekošo, par ko liecinājusi viņu uzvedība. Savukārt šī gada pavasaris apliecinājis, ka viss ir kārtībā, jo putni apgriezušies ierastajās ligzdošanas vietās.

 

Projekta gaitā Esplanādes mitrājā izraktie dīķi un kanāli būtiski palielinājuši atklātā ūdens platības, ko putni izmanto kā atpūtas un papildu barošanās vietas. Jau pirmajā sezonā pēc apsaimiekošanas pasākumu īstenošanas atklātā ūdens platības un piekrasti sāk apdzīvot augu un dzīvnieku sugas, kas nebija sastopamas teritorijā iepriekš. Ilgtermiņā atklātajās ūdens platībās attīstoties zemūdens veģetācijai, šo vieto nozīme tikai palielināsies, apgalvo speciālisti.

 

Atjaunota arī purva ekosistēma

 

Projekta „Tūrisma un dabas izziņas objekta „Latgales purvāja biodaudzveidība” infrastruktūras būvniecība Esplanādes purvājā” vadītāja Irīna Čelnova norādīja, ka projekta īstenošana ļāvusi ne tikai izveidot kvalitatīvu tūrisma un dabas izziņas infrastruktūru Esplanādes purvājā, bet arī atjaunot purva ekosistēmu, tādējādi nodrošinot ilgtspējīga tūrisma pakalpojumu pieejamību un sekmējot pilsētas teritorijas un iedzīvotāju vajadzības pēc ilgtspējīgas, veselīgas ekosistēmas pieejamības pilsētvidē.

 

Lai izglītotu apmeklētājus par zemā zāļu purva ainavu, augu un dzīvnieku valsti, projekta gaitā Esplanādes purvājā ir izbūvēta arī “Herpetologa” taka, kas paredzēta kā aizraujošs, izzinošs papildu maršruts, kur apmeklētājs nedaudz savādāk varēs izjust dabas teritoriju. Taka brīžiem var būt mitra un pārplūdusi, tai ir iespējami šķēršļi -- gan nokrituši koki, zari, gan purvājā mītoši dzīvnieki, gan liels mitrums un garas niedres,” stāstīja Irīna Čelnova.