„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. aprīlis
Svētdiena
Gundega, Terēze
+9.8 °C
skaidrs laiks

Griezti ziedi istabā: kā par tiem parūpēties?

Apmaksāta informācija

Nav noslēpums, ka šodien mēs ne tikai saņemam ziedus dažādos gadījumos, bet arī dāvinām, lai iepriecinātu sevi vai paspilgtinātu atmosfēru mājās. Tomēr svaigi ziedi – tā ir ne tikai dekorācija, bet reizēm arī liela vilšanās, kad ziedi jau nākamajā dienā ir jāizmet. Tāpēc rodas dabisks jautājums, kā mēs varam saglabāt savu iecienītākos ziedus ilgāk?

Šeit ir daži padomi, kā rūpēties par svaigiem ziediem savās mājās.

1. Izpakojiet ziedus: vispirms izpakojiet no celofāna vai papīra atnestos ziedus, ja vien nenolemsiet, ka sasiets pušķis izskatās estētiskāk.

2. Izvēlies pareizo vāzi: ņem vērā, lai tava vāze būtu pietiekama izmēra un ziedu pušķis tajā stāvētu stabili.

Vai tiešām grieztiem ziediem ieteicams izvēlēties caurspīdīgu stiklu, bet vēl labāk – kristāla vāzi?

Lai gan stikla vai kristāla vāze ļauj dienas gaismai sasniegt ziedu kātus un sekot līdzi mainīgajam ūdens līmenim, patiesībā vāzei nav tiešas ietekmes uz ziedu ilgmūžību. Tātad varat izvēlēties jebkuru vāzi, kas atbilst jūsu mājas interjeram – no klasiskām cilindriskām formām līdz moderni izliektām līnijām –iegādājieties tiešsaistē šajā e-veikalā Formadore.

3. Nogrieziet ziedu kātus: pirms ievietojat svaigus ziedus vāzē, noteikti saīsiniet kātiņus ar asām šķērēm vai nazi, griežot taisni aptuveni 45 grādu leņķī – tas palielinās ūdens uzsūkšanas virsmas laukumu.

4. Lapu noņemšana: ieteicams noņemt visas iegremdētās ziedu lapas vai sazarotos stublājus, lai novērstu puves un baktēriju augšanu. Tas jo īpaši attiecas, ja lieciet ūdenī neļķes, lilijas un peonijas.

5. Pievienojiet vāzei tīru, istabas temperatūras ūdeni: ja jums ir ziedu barība (mēslojums), pievienojiet to ūdenim saskaņā ar instrukcijām uz iepakojuma. Komerciālā ziedu barība ir pilna ar antibakteriāliem līdzekļiem, kas pagarinās jūsu ziedu ziedēšanu.

Vai tā ir taisnība, ka dažādiem ziediem patīk ūdens dažādās temperatūrās?

Jā, daži ziedi, piemēram, rozes, saglabājas ilgāk, ja tos iemērc siltā ūdenī. Ja redzat, ka ūdenī ievietoto rožu ziedēšanas laiks tuvojas beigām, nogrieziet rožu kātus līdz pusei un atsvaidziniet ūdeni, pievienojot vāzei ūdeni ar 35-40 grādu temperatūru. Un siltais ūdens palīdzēs peonijas ziediem ātrāk izplaukt.

Auksts ūdens īpaši patīk tulpēm, lilijām un neļķēm, tāpēc, lai ziedi mājās stāvētu ilgāk, pušķi ieteicams izjaukt un ziedus, kam patīk dažādi apstākļi, likt atsevišķās vāzēs.

6. Regulāri mainiet ūdeni: Lai svaigi ziedi saglabātos ilgāk, ir svarīgi ūdeni mainīt ik pēc 2–3 dienām. Tas palīdz novērst baktēriju augšanu un uzturēt vāzi tīru.

7. Sargājiet ziedus no tiešiem saules stariem: svaigi ziedi kalpos ilgāk, ja tie tiks turēti ēnā un prom no siltuma avotiem, piemēram, radiatoriem – vēss, svaigs gaiss palīdzēs palēnināt novīšanas procesu.

8. Mitriniet ziedu ziedus: īpaši sausos mājas laikapstākļos ieteicams ne tikai pārliecināties, ka vāzē nekad netrūkst ūdens, bet arī izmantot smidzināšanas pudeli, lai ziedi būtu mitrināti un svaigi.

9. Noplūkt un noņemt nokaltušos ziedus: nav pārsteigums, ka ziedi, kas sasieti vienā pušķī, izplaukst, zied un attīstās dažādi. Kad ziedi sāk vīst, noņemiet tos un arī nogrieziet kātus, lai pušķis izskatās estētiski glīts.

Tāpēc izmantojiet šos vienkāršos padomus un ļaujiet ziedu skaistumam jūs iepriecināt un izrotāt savu dzīves telpu!