„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 7. maijs
Otrdiena
Enriko, Henriete, Henrijs, Jete
+3.1 °C
apmācies

Adventa laikā ieejot

Publicitātes bildes

Izgājušā svētdiena bija Pirmais Advents, un tas nozīmē, ka tuvojas arī gada brīnišķīgākie svētki. Adventa laiks ir arī pārdomu laiks, kurā var sakārtot domas, ieklausīties sevī, atcerēties labos darbus vai iepriecināt kādu, kam tas visvairāk vajadzīgs. Arī Sēlijas puses aktīvākie cilvēki, spītējot netīrītajiem ceļiem un sniega sanesumiem, kuplā skaitā pulcējās bijušajā Kaldabruņas skolā, kur šobrīd saimnieko biedrība “Ūdenszīmes”. Un kā gan ne, ja tajā priekšsvētku sestdienā notika 2023. gada Sēlijas kultūras programmas izvērtējums. Varbūt tāpēc arī šīs dienas norise bija tik emocijām bagāta.

Pēc pasākuma atklāšanas oficiālajām uzrunām, par kultūras projektu saturu kā izklaidi ar savu emocionālo stāstījumu klātesošos aizrāva Ieva Jātniece. Par kultūras projektiem, to lielākajām veiksmēm un klupšanas akmeņiem iespaidos dalījās partnerības “Kaimiņi” pārstāves Baiba Vucenlazdāne un Inga Krekele. Kā vienmēr, dziļi saturīgu tēmu par vienotu Sēlijas kultūrtelpu un vienotu attīstības vektoru sniedza Daina Alužāne.

Tad sekoja prezentācija trīs īstenoto projektu pieredzē ar dažāda mēroga un tēmu pētniecību, kurā dalījās gan Latvijas Brīvdabas muzeja darbinieki, kas projekta ietvaros apzināja un vāca materiālus par Sēlijas kultūrvēsturiskā novada tradicionālo apbūvi, dzīvesveidu un sadzīves priekšmetiem, īpašu uzmanību veltot tautas celtniecībai, 19. gs. beigās – 20. gs. sākumā celtajām dzīvojamām mājām, kūtīm un pirtīm Dvietes, Bebrenes, Dunavas, Rubeņu pagastā. Savukārt Mg. oec. Edgars Ražinskis prezentēja pētījumu “Radošā tūrisma pieredzes izpētes rezultāti Ziemeļrietumu Sēlijā: deviņu apdzīvoto vietu kultūras un tūrisma piedāvājuma attīstības iespējas”. Trešie bijām mēs -- biedrība “Stendera novadnieki”, kas prezentēja savu projektu “Lašu kapu ceļvedis” (projekts Nr. 50). Projekta gaitā kopā ar vēsturnieci Aiju Piļku tika savākti un izzināti interesanti un saistoši izpētes materiāli un izdots krāsains buklets par Vecajiem Lašu luterāņu kapiem. Iepriecina fakts, ka šo bukletu vienlīdz vairākām prezentācijām dažādu iedzīvotāju grupām mēs varējām prezentēt arī Sēlijas vēsturiskās zemes auditorijai. Ļoti ceram, ka iesāktais darbs palīdzēs gan Eglaines pagasta pārvaldei, gan novada tūrisma speciālistiem šo vietu pārvērst par jaunu sakrālā tūrisma objektu, kas ļaus apmeklētājiem vērot kapu kultūras Latvijā attīstību, sākot no 19. gs. sākuma līdz pat mūsdienām, kā arī veicināt kultūrtelpas sakārtošanu Eglaines pagastā.

Lai gan saules gaisma Adventa laikā arvien sarūk, tomēr garīgā gaisma, ko simbolizē sveces Adventa vainagos, arvien pieaug, līdz pilnā mērā atmirdz Kristus dzimšanas svētku spožumā. Tāpēc arī mēs, iesākot Adventa laiku, gribam pakavēties pārdomās pie gara gaismas. Un to mums tajā sestdienas pēcpusdienā sniedza Latvijas Mākslas akadēmijas jauktais koris “Senais kalns” ar jauku Adventa laikam ļoti piemērotu programmu. Un šīs uzstāšanās kulminācija, protams, bija visu klātesošo kopīgā dziesma par kluso un svēto nakti... Mīlestības, gaidīšanas un Kristus noslēpumu laiks. Piedošanas un cerību laiks. Sevis izzināšanas un gavēņa laiks, lai tas ir svētīgs!

P.S. Cienījamie lasītāji! Ar nožēlu jāsaka, ka šis ir arī lappuses “Laiks Sēlijā” pēdējais izdevums, jo šīs lappuses izdošana kļuva iespējama, pateicoties Sēlijas kultūras programmai (projekts Nr. 72 ). Paldies jums, lasītāji, paldies redakcijas darbiniekiem par kopā pavadīto ražīgo laiku. Ceram, ka šādā lappusē tiksimies arī nākamajā gadā, jo Advents ir laiks, kad es GAIDU, gaidu brīnumu. Vispirms tā ir iespēja apstāties, ieskatīties sevī un baudīt klusumu (it īpaši savā sirdī). Tajā klusumā rodas cerība un atjaunojas mīlestība. Tad Ziemassvētki pārvēršas par īsto Brīnumu! Būsim bērni un ticēsim Brīnumiem.