„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 2. maijs
Ceturtdiena
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
+12.6 °C
daļēji mākoņains

Daugavpilij piešķir 17 miljonus eiro Industriālā parka izveidei

Jevgenijs Ratkovs

Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) nolēmusi piešķirt Daugavpils valstspilsētas pašvaldībai Atveseļošanas un noturības mehānisma finansējumu Atveseļošanas fonda finansētā projekta “Austrumlatvijas viedo tehnoloģiju un pētniecības centra (ALTOP) Industriālā parka izveide” realizācijai, „Latgales Laiku” informēja Daugavpils valstspilsētas pašvaldībā.

Tas nozīmē, ka pāris gadu laikā Daugavpils tuvumā tiks izbūvēts viens no Latvijā lielākajiem modernajiem industriālajiem parkiem, kas būs orientēts uz viedo tehnoloģiju attīstību.

Piešķiramā Atveseļošanas un noturības mehānisma finansējuma apmērs ir 17 125 170 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Darbs pie šī projekta ir ildzis vairākus gadus. Tā īstenošana, pēc pašvaldības vadītāja domām, pāršķirs jaunu lappusi pilsētas attīstības vēsturē un pavērs tai jaunus attīstības virzienus.

Austrumlatvijas viedo tehnoloģiju un pētniecības centra Industriālo parku paredzēts izveidot Daugavpils valstspilsētas pašvaldības īpašumā esošajā teritorijā Augšdaugavas novada Locikos sadarbībā ar Augšdaugavas novada pašvaldību un SIA “Naujenes pakalpojumu serviss”. Projekta gaitā tiks izbūvēta ražošanas ēka, labiekārtota piegulošā teritorija, izbūvētas ēkas funkcionalitātes nodrošināšanai nepieciešamās inženierkomunikācijas, kā arī veikta Augšdaugavas novada pašvaldības ceļa Lociki--Lidlauks un Lidostas ielas pārbūve.

Projekta mērķis ir attīstīt nacionālas nozīmes industriālo parku un teritorijas infrastruktūru Latgales reģionā, piesaistot investorus, sekmēt darba vietu ar augstu pievienoto vērtību un uz eksportu orientētu darba vietu radīšanu, kā arī mazināt reģionālās attīstības atšķirības starp Latgales reģionu un pārējo Latvijas teritoriju.

Šobrīd ir izsludināta apspriede ar piegādātājiem un vēlāk tiks izsludināts atklāts konkurss industriālā parka būvniecībai. Tas jāizveido līdz 2025. gada 31. decembrim.

Plānotā Industriālā parka teritorija -- 53 hektāri, no tiem 1. kārtā ir plānots attīstīt teritoriju desmit hektāru platībā, sākotnēji izveidojot komersantu pieprasījumā balstītas A klases loģistikas noliktavas 8000--10 000 kvadrātmetru platībā un ārējos inženiertīklus, kuru kopējā jauda būtu paredzēta telpu izbūvei apmēram 70 000 kvadrātmetru kopplatībā, kas atbilst Latvijas lielāko industriālo parku telpu platībai.

Daugavpils un citu pilsētu uzņēmumus interesē A klases biroju un noliktavu telpas ar labu infrastruktūru un atbilstošām inženierkomunikācijām, kas šobrīd nav pieejamas ne Daugavpilī, ne arī kādā citā Latgales plānošanas reģiona pilsētā. Liela mēroga loģistikas centriem ir svarīga atrašanās ārpus apdzīvotām vietām un lieljaudas elektroenerģijas pieslēguma pieejamība, ko var nodrošināt, attīstot industriālo parku.