„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 2. maijs
Ceturtdiena
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
+12.6 °C
nedaudz mākoņains

„Impulss” nosvinēja savu pirmo desmitgadi

Publicitātes bildes

Pirms desmit gadiem Daugavpilī sākās uzņēmēju atbalsta programmas “Impulss” īstenošana. Šajos gados pašvaldība piešķīrusi finansējumu gandrīz 100 interesantu projektu īstenošanai. Savukārt piektdien, 8. decembrī, Saules skolā pulcējās programmas dalībnieki, vadība un pašvaldības darbinieki, kā arī domes partneri, lai kopīgi nosvinētu programmas “Impulss” pirmo desmitgadi.

Desmit gadu laikā pašvaldība atbalstījusi 93 projektus, kopējais pilsētas budžeta finansējuma apjoms -- 505 000 eiro, radītas 379 jaunas darba vietas, kopējais ar programmas palīdzību izveidoto uzņēmumu apgrozījums pagājušā gada beigās bija vairāk nekā 16 miljoni eiro. Tie ir oficiāli dati un gana iespaidīgi. Turklāt visi īstenotie projekti ir neparasti, spilgti un interesanti daudzējādā ziņā. Piemēram, kafejnīca -- mini ceptuve „Nekomimi”. Jau trīs gadus tā ir viena no iecienītākajām vietām, ko apmeklē Daugavpils iedzīvotāji un pilsētas viesi. Un pat smagie Covid-19 laiki nav mazinājuši pircēju interesi par gardajiem produktiem: dažādām maizītēm, aromātiskām tējām un uzmundrinošo kafiju. Šī kafejnīca pieder Jonšenam Hsu un viņa dzīvesbiedrei Tatjanai Beļickai-Hsu, kuri 2020. gadā saņēma programmas “Impulss” grantu. Un šādu veiksmes stāstu ir daudz.

Viens no interesantiem projektiem, kas ieguva pašvaldības atbalstu, ir “Magic Steam”. Šis ir jauns, inovatīvs pakalpojums, kas nodrošina ne tikai apavu, bet arī daudzu citu tekstilizstrādājumu dziļu tīrīšanu, žāvēšanu un ozonēšanu (dezinficēšanu). Apavu ozonēšana jeb dezinfekcija ir inovatīvs risinājums, lai saglabātu apavu kvalitāti un uzlabotu pēdu un nagu veselību. Šis uzņēmums tika atvērts nesen, taču daudzi jau ir novērtējuši sniegtā pakalpojuma augsto kvalitāti.

Un, kā savā apsveikuma runā atzīmēja programmas „Impulss” žūrijas loceklis, Pilsētas saimniecības un attīstības komitejas priekšsēdētājs Igors Aleksejevs, visi programmas dalībnieki ir īsti varoņi, kuri riskēja un spēja īstenot savu sapni.

“Programma tika izveidota ar mērķi atbalstīt jaunos uzņēmējus Daugavpilī un tādējādi radīt jaunas darba vietas. Turklāt atbalstīt ne tikai finansiāli – nodrošinot līdzekļus uzņēmējdarbības uzsākšanai –, bet arī ar padomiem, ieteikumiem, paplašinot paziņu loku ar citiem uzņēmējiem, veidojot dinamisku uzņēmējdarbības vidi. Pats esmu uzņēmējs ar lielu pieredzi, taču visus desmit programmas „Impulss” pastāvēšanas gadus topošie uzņēmēji nebeidz mani pārsteigt ar neordināriem risinājumiem, domāšanu, drosmīgām un praktiskām biznesa idejām. Un tas ir lieliski! Līdz šim Daugavpils dome ir piešķīrusi finansējumu 93 projektiem, un tas ir lielisks rezultāts. Un, lai rezultāts būtu vēl labāks, pēdējos gados nepārtraukti strādājam, lai palielinātu viena granta maksimālo apmēru – 2023. gadā tas sasniedza 15 000 eiro. Starp citu, programmas “Impulss” jaunajā posmā, kas ieplānots 2024. gada pirmajā pusē, topošos uzņēmējus gaidīs patīkami pārsteigumi: tiem uzņēmumiem, kas pieņems darbā reemigrantus, papildu tiks piešķirti vairāk nekā 30 000 eiro. Tādējādi, atbalstot vietējo uzņēmējdarbību, mēs kopīgi uzlabojam ekonomisko situāciju reģionā. Savukārt programmas „Impulss” pirmās nozīmīgās jubilejas gadā gribu novēlēt tikpat veiksmīgi nosvinēt arī grantu programmas zelta jubileju!” teica I. Aleksejevs.

Pašvaldība ik gadu cenšas rīkot tikšanās ar programmas dalībniekiem, lai kopīgi apspriestu dažādas idejas, runātu par attīstību vai problēmām, kas saistītas ar biznesa ideju īstenošanu. Taču jubilejas gadā tika nolemts sarīkot skaistu svētku pasākumu. Vairāku stundu garumā viesi varēja demonstrēt savas zināšanas interaktīvā spēlē “Cik labi tu zini programmu „Impulss”?”, sekot līdzi „Impulsa” dalībnieku “Biznesa cīņām”, kā arī piedalīties tīklošanās sesijā.

Pirmie desmit gadi jau aiz muguras. Ir pienācis laiks doties tālāk un īstenot citus, ne mazāk interesantus projektus. Un, kā jau teica Igors Aleksejevs, valsts jaunajā gadā atvēlēs vairāk nekā 30 tūkstošus biznesa ideju īstenošanai, kurām būs piesaistīti arī reemigranti. Tāpat kā līdz šim 60 tūkstošus eiro atbalstam nodrošinās Daugavpils pilsētas dome. Tādējādi kopumā „Impulss” dalībniekiem būs pieejami gandrīz 100 tūkstoši eiro. Turklāt jaunajā gadā pieteikumus dalībai programmā sāks pieņemt agrāk, lai uzņēmējiem būtu vairāk laika sagatavot nepieciešamo dokumentāciju.