„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 7. maijs
Otrdiena
Enriko, Henriete, Henrijs, Jete
+4.2 °C
apmācies

Sēlijas kultūras programma -- 2023

Miervaldis Brodovs

Šajā gadā Latvijas vēsturē pirmo reizi izsludināja Sēlijas kultūras programmu un Sēlijas kopienu ļaudis ir bijuši šī vēsturiskā mirkļa liecinieki. Programma tiek īstenota visā Sēlijas vēsturiskās zemes teritorijā, kāda tā noteikta “Latviešu vēsturisko zemju likumā”. Tā aptver Daugavas kreiso krastu Krāslavas, Augšdaugavas, Jēkabpils un Aizkraukles novadā. Valsts Kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas “Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma” projektu konkursu “Sēlijas kultūras programma 2023” administrē “Partnerība “Kaimiņi”” ar kopienu sadarbības tīkla “Sēlijas salas” informatīvo atbalstu.

Programma darbību uzsāka 1. jūnijā un pilnībā visu projektu īstenošana noslēgsies 15. decembrī, tomēr jau 2. decembrī Rubenes pagasta Kaldabruņā projektu īstenotāji pulcējās uz programmas izvērtēšanas sarīkojumu. Šis ir pirmais gads, kad paši Sēlijas iedzīvotāji – biedrības, uzņēmēji, vietējās kopienas – var tik būtiski ietekmēt kultūrvidi. Šobrīd ir ļoti svarīgi objektīvi palūkoties uz šo ietekmi. Mums ir nepieciešams analizēt un saprast, vai esam sasnieguši tieši to, ko vēlējāmies sev un Sēlijas vēsturiskajai zemei. Jo ar šīs programmas atbalstu mēs visi vistiešākajā veidā tagad esam atbildīgi par kultūrvidi Sēlijā.

Kultūras programmas mērķis ir veicināt profesionālās kultūras pieejamību sabiedrībai un attīstīt jaunradi Sēlijā, kā arī veicināt Sēlijas kultūras daudzveidības saglabāšanu un attīstību. Programmas noslēgumā mums ir iespēja pārdomāt, vai mūsu katra paveiktais ceļ Sēlijas prestižu citu acīs? Vai tas sniedz paliekošas vērtības nākotnei un rada vēlmi arī citiem līdzdarboties kultūras un pilsoniskās līdzdalības procesos?

Ar programmas finansiālo atbalstu īstenotie projekti aptvēra visdažādākās kultūras un kopienu iniciatīvu jomas. Tomēr, jāsaka godīgi, ne visi atbalstītie projekti sasniedza vēlamo kvalitātes un profesionālās mākslas līmeni. Protams, cik projekta autoru, tik viedokļu par kvalitāti. Bet no administrētāju puses raugoties, gribas cerēt, ka nākošajā programmas īstenošanas gadā vairāk uzmanības tiks veltīts saturam, nevis izklaidei projekta īstenošanas aktivitātēs.

Kopumā šajā gadā tika iesniegti 79 projekti no visas Sēlijas. Par kopējo summu 91 000 € šogad atbalstīti 40 projekti, kas ģeogrāfiski pārklāja visu Sēliju. Viens projekts īstenots Krāslavas novadā, divpadsmit projekti Augšdaugavas novadā, četrpadsmit projekti Jēkabpils novadā, astoņi projekti Aizkraukles novadā, bet pieci projekti aptver plašākas ieceres Sēlijas vēsturiskās zemes mērogā. Interesanti, ka projektu ģeogrāfiskais sadalījums proporcionāli saskan ar iedzīvotāju skaitu Sēlijas pašvaldībās. Izvērtējuma pasākumā 2. decembrī Kaldabruņā noritēja klātienes balsojums par visiem četrdesmit šogad īstenotajiem projektiem. Galveno simpātiju balvu – šalli ar programmas logo sēļu vilkapēdas rakstā – ieguva Sunākstes pagasta biedrība “Saules aka” par projektu “Dziedāšanas svētkiem Sunākstē 150”. Šim projektam bija gan ļoti liela kultūrvēsturiska nozīme, gan plaša vietējās kopienas, gan pašvaldības atsaucība.

Kāda programma izskatīsies nākošgad un kurš to administrēs, pašlaik nav zināms, bet pilnīgi noteikti programma savu darbību turpinās.

Jānis Dzimtais, Sēlijas kultūras programmas
sabiedrisko attiecību speciālists