„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. aprīlis
Svētdiena
Gundega, Terēze
+9.7 °C
apmācies

No nākamā gada Preiļos daudzdzīvokļu mājās piemēros ūdens patēriņa starpību

Ivars Soikāns

Sākot no 2024. gada, Preiļos visās daudzdzīvokļu mājās tiks aprēķināta un piemērota ūdens patēriņa starpība starp individuālajiem ūdens skaitītājiem un mājas ievadā esošo skaitītāju, „Latgales Laiku” informēja Preiļu novada pašvaldībā.

Tas tiks darīts, lai novērstu būtisku ūdens patēriņa starpības veidošanos, noteiktu daudzdzīvokļu mājā kopējā patērētā ūdens kubatūras atšķirību no faktiskā dzīvokļos patērētā ūdens daudzuma, un veiktu radušās starpības korektu sadali.

SIA “Preiļu saimnieks” skaidro, ka ūdens patēriņa starpībai ir vairāki iemesli: tiek uzrādīti mazāki ūdens patēriņa skaitītāju rādījumi, nekā tie ir patiesībā; visos dzīvokļos nav uzstādīti ūdens patēriņa skaitītāji; skaitītāji tiek mehāniski ietekmēti, apturot vai kavējot to darbību; atšķirīgos datumos nolasīti un iesniegti ūdens patēriņa skaitītāju rādījumi; avārijās, remontdarbos nopludinātais ūdens daudzums un citi ne mazāk būtiski iemesli.

Konstatējot ūdens patēriņa starpību, tiks veikta starpības sadale proporcionāli dzīvojamā mājā esošo īpašumu, jeb dzīvokļu skaitam.

Lai maksimāli samazinātu būtisku ūdens patēriņa starpību, SIA “Preiļu saimnieks” aicina pēc iespējas ātrāk rast risinājumu dzīvokļu īpašniekiem, kuru dzīvokļos nav uzstādīti ūdens patēriņa skaitītāji.

Lai samazinātu ūdens patēriņa starpību, SIA “ Preiļu saimnieks”: saīsina rādījumu iesniegšanas periodu; ievieš mēraparātu kontroliera funkciju, lai pastāvīgi sekotu līdzi nododamo rādītāju atbilstībai faktiskajam patēriņam, kā arī pārvaldāmo dzīvokļu ūdens patēriņa skaitītāju, santehnikas un iekšējo tīklu tehniskajam stāvoklim; uzsāk darbu pie pakāpeniskas pārejas uz viedajiem ūdens skaitītājiem.

Uzņēmuma speciālisti norāda, ka precīzāka ūdens skaitītāju rādījumu noziņošana ļauj samazināt kopējo ūdens patēriņa starpību.