„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 2. maijs
Ceturtdiena
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
+11.4 °C
daļēji mākoņains

Redaktora sleja: Ko mēs sagaidām no jaunā gada?

Jeļena Bobkova

Sienas kalendārs kļuvis manāmi plānāks. Palikusi tikai viena lappuse, kurā rakstīts “Decembris”. Taču jau pavisam drīz tā vietā stāsies brālis janvāris. Savukārt mīlīgu kaķu un trušu vietu ieņems varenais un cēlais pūķis. Ko viņš mums atnesīs?

Pēdējā laikā daudzi no mums uzdod šo jautājumu. Dažu gadu laikā mēs esam ievērojami papluinīti. Viss sākās 2020. gadā, kad pēkšņi un negaidīti sākās koronavīrusa pandēmija. Šīs šausmas ilga divus gadus, taču tās mums daudz ko iemācīja. Mēs sākām vairāk novērtēt saziņu, un nevis internetā, bet gan klātienē, mēs sākām biežāk iziet no mājām tāpat vien, lai pastaigātos, sākām vairāk ceļot, kaut arī uz kaimiņvalstīm, bet tomēr. Un, kad, kā mums šķita, dzīve sākusi ieiet ierastajās sliedēs, Krievija iebruka Ukrainā. Sākās šī gadsimta asiņainākais karš Eiropā, kas ilgst gandrīz divus gadus. Arī šis gads bija ne mazāk dramatisks. Tagad daudzi no mums seko karam Izraēlā un lūdzas par saviem tuviniekiem, kas tur dzīvo.

Latgales un Sēlijas iedzīvotājiem aizvadītais gads bijis gana sarežģīts. Ar ko lai sāk? Droši vien ar ziemas plūdiem Jēkabpilī. Daudzi pilsētas un tās apkaimes iedzīvotāji cieta šajos palos. Pēcāk, jau pavasarī, šī pati stihija appludināja Augšdaugavas novada zemes. Daļēji cieta arī citi novadi, kā arī Daugavpils. Maijā ūdens līmenis sāka strauji kristies, bet, pirms zemnieki paspēja atviegloti uzelpot, dārzu ziedēšanas laikā naktīs gaisa temperatūra noslīdēja zem nulles, kas būtiski samazināja augļu un ogu ražu. Un tad sākās sausums, kas ilga apmēram divus mēnešus. Visi raudzījās debesīs un gaidīja lietu, bet tas sākās tikai jūlijā, toties lija visu mēnesi. Ko nesadedzināja saule, to appludināja ūdens. Un vasaras beigās -- vētra ar krusu. Lielākais negaiss bija 7. augustā, pēc tam 30. augustā un tad atkal septembra sākumā. Par laimi, valsts tomēr izrādīja pretimnākšanu pašvaldībām un sniedza finansiālu atbalstu. Tagad ir ziema, mēs gatavojamies sagaidīt Jauno gadu, taču sinoptiķi regulāri brīdina par iespējamiem plūdiem. Un tā visu gadu...

Taču mūsu dzīvē bija arī patīkami brīži, vai ne? Kāds satika mīļoto, citiem piedzima bērns vai mazbērni, kāds saņēma paaugstinājumu darbā, īstenoja veiksmīgu projektu. Un šo sarakstu var turpināt. Un tieši šie brīži mums jāsaglabā atmiņā un jāiet tālāk. Kas būs tālāk? Pēc astrologu domām, Pūķim ir jāienes pozitīvas pārmaiņas mūsu dzīvē. Visi kā viens apgalvo, ka, neskatoties uz to, ka 2024. gads ir garais gads, tas būs veiksmīgāks un ne tik dramatisks kā tā priekšgājējs. Un es tam ticu. Jau ir apnicis pastāvīgi rakstīt par kataklizmām, man daudz vairāk patīk lasītājiem stāstīt par vietējo iedzīvotāju panākumiem, iepriecināt visus ar labām ziņām. Lai tā arī notiek!