„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 6. maijs
Pirmdiena
Didzis, Gaidis
+5.7 °C
apmācies

Apkures rēķini Daugavpilī sagādā nepatīkamu pārsteigumu

Ivars Soikāns

Daugavpils iedzīvotāji saņēmuši decembra apkures rēķinus. Un, jāatzīst, daudzus rēķina summa nepatīkami pārsteidza. Ņemot vērā, ka vidējā diennakts temperatūra bija -1 grāds, vidēji pilsētā iedzīvotāji maksās aptuveni divus eiro par vienu kvadrātmetru.

Tiesa, uzņēmuma „Daugavpils siltumtīkli” izpilddirektore Oļesja Duškeviča preses konferencē sacīja, ka, salīdzinājumā ar pagājušo gadu, tarifs ir manāmi samazinājies: “Ja atceramies pagājušo apkures sezonu, tad ar visu valsts kompensāciju tarifs pilsētā bija nedaudz virs 110 eiro, tagad -- 81,13 eiro. Jāteic, ka, salīdzinot ar novembri, kad vidējā gaisa temperatūra bija +1,5 grādi un viena kvadrātmetra izmaksas -- aptuveni 1,60 eiro par kvadrātmetru, decembrī temperatūra jau bija -1 grāds. Šajā gadījumā viena kvadrātmetra vidējās izmaksas būs aptuveni 2,00 vai 2,10 eiro.”

Saskaņā ar datiem par Daugavpils Dzīvokļu un komunālās saimniecības uzņēmuma apkalpotajām mājām, viszemākā maksa par kvadrātmetru reģistrēta renovētajā mājā Nometņu ielā 66. Tās iedzīvotāji maksās 0,6449 eiro par kvadrātmetru bez pievienotās vērtības nodokļa. Tradicionāli zemāko apkures cenu desmitniekā ir pilnībā vai daļēji renovētas mājas. Visaugstākās apkures izmaksas ir nelielajā mājā Daugavpils centrā, Cietokšņa ielā. Tās iedzīvotāji par vienu kvadrātmetru maksās 4,6121 eiro bez PVN.

Ņemot vērā janvāra pirmo nedēļu, kad gaisa temperatūra naktīs sasniedza gandrīz -30 grādus pēc Celsija skalas, sasniedzot jaunus rekordus, cilvēki sāk bažīties, ka februārī rēķina summa par šā gada pirmo mēnesi būs milzīga. Tomēr, pēc Oļesjas Duškevičas teiktā, to komentēt vēl ir pāragri. Tagad nav zināms, kādi laikapstākļi būs līdz mēneša beigām. Ja turpmāk atkusnis būs biežāk, maz ticams, ka apkures rēķins būs milzīgs. Taču arī šī summa, ko janvārī samaksāsim par decembri, daudziem ievērojami patukšos maku.

Kas ir jādara, lai samazinātu šos rēķinus? Speciālisti neatlaidīgi iesaka renovēt savu māju. Viņi atzīmē, ka pat jumta remonts ar bēniņu siltināšanu var samazināt apkures rēķina summu, taču, ņemot vērā daudzu pilsētas māju vecumu, labāk ir veikt pilnīgu renovāciju, jo īpaši tāpēc, ka šiem mērķiem ir paredzēts līdzfinansējums. Tas ne tikai uzlabos dzīves apstākļus mājā un samazinās rēķinus, bet arī pagarinās dzīvojamās ēkas mūžu.