„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+8.5 °C
skaidrs laiks

Keratīns matiem: Kā uzlabot matu izskatu?

Apmaksāta informācija

Mēģinot iegūt veselīgus un skaistus matus, daudzi cilvēki izmanto dažādus produktus un procedūras. Viena no galvenajām sastāvdaļām, kas ir ieguvusi milzīgu popularitāti matu kopšanas jomā, ir keratīns. Keratīns matiem ir pazīstams ar savu pārveidojošo iedarbību, tam ir būtiska nozīme matu izskata uzlabošanā. Šajā rakstā mēs aplūkosim, kā uzlabot matu izskatu, iekļaujot matu kopšanas rutīnā lielisko brīnumlīdzekli - keratīnu.

Keratīns matiem

Keratīns ir šķiedrveida olbaltumviela, kas ir nozīmīga mūsu matu, nagu un ādas sastāvdaļa. Laika gaitā tādi faktori kā karstuma iedarbība, vides piesārņojums un ķīmiskā apstrāde var mazināt dabiskā keratīna līmeni matos, tādējādi tie kļūst vāji un sprogaini. Keratīns ir proteīns, kas veido apmēram 95% no mūsu matu struktūras.

Matu keratīns var tikt bojāts ar dažādiem faktoriem, tostarp:

  • Termiskās apstrādes, piemēram, matu žāvēšana ar karstu gaisu;
  • Ķīmiskās apstrādes, piemēram, matu krāsošana vai balināšana;
  • UV staru iedarbība.

Matu atjaunošana un uzlabošana ar keratīna procedūrām

Keratīna procedūras ir kļuvušas par populāru risinājumu tiem, kas vēlas atjaunināt matus. Šajās procedūrās tiek izmantota ar keratīnu bagātināta formula, kas palīdz atjaunot olbaltumvielu līmeni matos. Process parasti ietver matu attīrīšanu, preparāta uzklāšanu un karstuma izmantošanu, lai keratīns ieslēgtos kutikulā. Rezultātā mati kļūst gludāki, pakļāvīgāki un spīdīgāki.

Ir svarīgi atzīmēt, ka, lai gan keratīna procedūras salonā var sniegt ievērojamu rezultātu, ir pieejami arī keratīna produkti, ko var lietot mājās. Šie produkti bieži vien ir šampūni, kondicionieri un maskas, kuru galvenā sastāvdaļa ir keratīns. Šo produktu iekļaušana regulārajā matu kopšanas rutīnā var palīdzēt Jums saglabāt veselīgus un gludus matus. Matu kopšanas produktus ar keratīnu varat iegādāties šeit.

Pareizo produktu izvēle

Izvēloties produktus uz keratīna bāzes, ir svarīgi ņemt vērā savu matu tipu un Jūsu īpašās vajadzības. Atšķirīgi preparāti ir piemēroti dažādām matu tekstūrām - no plāniem un taisniem līdz bieziem un čirkainiem matiem. Izvēlieties produktus, kas nesatur skarbus sulfātus un parabēnus, jo tie var atņemt matiem to dabiskās eļļas un neitralizēt keratīna labvēlīgo ietekmi.

Sabalansēts uzturs

Sabalansēts uzturs var palīdzēt paaugstināt keratīna līmeni organismā. Keratīna veidošanās organismā ir atkarīga no aminoskābju, piemēram, cistīna, metionīna un glicīna, pieejamības. Šīs aminoskābes var iegūt no dažādiem pārtikas produktiem, tostarp:

  • Gaļa: Gaļa, piemēram, liellopu gaļa, cūkgaļa, vistas gaļa un zivis, ir labs cistīna un metionīna avots.
  • Olas: Olas ir labs olbaltumvielu avots, kas satur visas nepieciešamās aminoskābes keratīna veidošanai.
  • Pākšaugi: Pākšaugi, piemēram, pupiņas, lēcas un zirņi, ir labs olbaltumvielu avots, kas satur arī cistīnu un metionīnu.
  • Dārzeņi: Daži dārzeņi, piemēram, brokoļi, kāposti un spināti, arī satur cistīnu un metionīnu.

Papildus olbaltumvielām keratīna veidošanai nepieciešami arī C vitamīns, cinks un dzelzs.

Kādas ir keratīna priekšrocības?

  • Gludi un zīdaini mati: Keratīns var padarīt matus gludākus un zīdainākus. Tas ir īpaši piemērots sprogainu matu īpašniecēm.
  • Stiprāki un izturīgāki mati: Keratīns var padarīt matus stiprākus un izturīgākus. Tas var palīdzēt aizsargāt matus no bojājumiem, ko var izraisīt termiskā apstrāde un ķīmiskās procedūras.
  • Atvieglota matu ieveidošana: Keratīns var padarīt matu ieveidošanu vieglāku un ātrāku, jo tas padara matus gludākus un izturīgākus.
  • Keratīna procedūras ir piemērotas visiem matu tipiem: Neatkarīgi no tā, vai Jums ir gari, īsi, plāni vai biezi mati, keratīna procedūra ir piemērota ikvienam matu tipam.