„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. aprīlis
Svētdiena
Gundega, Terēze
+18.1 °C
nedaudz mākoņains

Daugavpilī darbojas vienas pieturas aģentūra

Publicitātes bildes

Trešo valstu iedzīvotāji, kuri ierodas Latvijā jaunas dzīvesvietas meklējumos, nereti saskaras ar sarežģītu problēmu. Kur vērsties, lai saņemtu uzturēšanās atļauju, kur meklēt mājokli, darbu, kādi dokumenti jānoformē. Un viņiem šī problēma bija jārisina vairākus mēnešus, klauvējot pie daudzu iestāžu durvīm. Tagad visu var uzzināt vienuviet – vienas pieturas aģentūrā, kas durvis vērusi Daugavpilī.

Vienas pieturas aģentūra ir ar Sabiedrības integrācijas fonda palīdzību izveidota īpaša iestāde, kurā trešo valstu pilsoņi varēs iegūt pilnīgu informāciju jebkurā jautājumā, kas saistīts ar dzīvesvietu, nodarbinātības iespējām Latgalē un Latvijā, kā arī Latvijas iedzīvotāju tiesībām un pienākumiem. Šāda organizācija cilvēkiem bija vajadzīga jau sen, īpaši aktuāls šis jautājums kļuva, kad Krievija iebruka neatkarīgajā Ukrainā, izraisot pilna mēroga karu. Desmitiem tūkstošu Ukrainas iedzīvotāju bija spiesti pamest savas mājas, lai glābtu savu un bērnu dzīvību. Daudzi patvērumu atrada Latvijā.

Taču ne tikai Ukrainas bēgļi saskārās ar akūtu informācijas un nepieciešamās palīdzības saņemšanas problēmu. Sabiedrības integrācijas fonda sekretariāta direktore Zaiga Pūce jaunās iestādes prezentācijā Daugavpilī pastāstīja, ka fonda darbinieki no pirmavotiem zina, cik bieži palīdzību lūdz trešo valstu pilsoņi, kas ierodas Latvijā.

“Cilvēkiem nav jādodas uz daudzām dažādām iestādēm, viņi atnāk un vienuviet saņem palīdzību no A līdz Z. Kopš 2023. gada sākuma esam konsultējuši gandrīz 4000 cilvēku. Konsultācijas sniedzam klātienē, telefoniski vai „WhatsApp,” sacīja Z. Pūce.

Pasākumā Daugavpils Izglītības pārvaldes speciāliste Ilze Onzule pastāstīja par savu pieredzi darbā ar trešo valstu pilsoņiem. Viņa palīdz šiem cilvēkiem gandrīz katru dienu, meklējot variantus latviešu valodas apguvei, lai viņi vēlāk atrastu darbu.

"Uz kursiem nāk cilvēki, kuri labākajā gadījumā zina angļu valodu, bet sliktākajā -- tikai čehu, itāļu vai baltkrievu valodu, arī krievu valodu zina nebūt ne visi. Pie mums bija atnācis jauns tētis no Itālijas, kurš atgriezās šurp, lai būtu kopā ar savu bērnu, bet viņš runāja tikai itāliski,” stāstīja I. Onzule.

Tajā pašā laikā cilvēkiem ir jāmeklē darbs, jo jāiegādājas pārtika, apģērbs un jāmaksā par mājokli. Un, pēc Latgales plānošanas reģiona darbinieku teiktā, visbiežāk viņi darbu atrod apkalpojošajā jomā. “Gan viesmīļi, gan šefpavāri, esmu dzirdējusi par tādu pašu situāciju citos valsts reģionos. Sākumā tas var nebūt augsti apmaksāts darbs, taču mēs esam dzirdējuši arī par ārstiem, medmāsām, medicīnas speciālistiem. Un šeit ir jāsaprot, ka iesācējiem ir vajadzīgs laiks, lai apgūtu latviešu valodu,” sacīja Latgales plānošanas reģiona vecākā komercdarbības speciāliste Ruta Priede.

Daudzi trešo valstu pilsoņi, nonākot Latvijā, vispirms dodas uz Nodarbinātības valsts aģentūru, kur cenšas ne tikai atrast darbu, bet arī risināt citas problēmas. Taču šīs valsts iestādes speciālisti ne vienmēr var palīdzēt, jo viņiem nav visas nepieciešamās informācijas. Rezultātā šie cilvēki dodas „ceļojumā”, ja tā var nosaukt šo birokrātisko riņķa danci. Tagad viņi var saņemt visu pakalpojumu klāstu vienas pieturas aģentūrā, kas Daugavpilī darbojas kopš 2023. gada 1. decembra.

Un, pēc Pilsētas saimniecības un attīstības komitejas priekšsēdētāja Igora Aleksejeva domām, šāda institūcija mūsu daudznacionālajai pilsētai ir ļoti aktuāla un bijusi vajadzīga jau sen: “Pagājušajā gadā, kad rīkojām tradicionālo “Branču ar uzņēmējiem” -- Daugavpils lielākajiem darba devējiem, viena no galvenajām problēmām bija darbaspēka trūkums, ko vairs nevar atrisināt bez ārzemnieku piesaistes. Daudzos uzņēmumos jau šobrīd tiek nodarbināti trešo valstu valstspiederīgie, un saistībā ar to darba devēji saskaras ar dažādām problēmām -- sākot ar dokumentu kārtošanu, viņu ģimeņu integrāciju mūsu kultūrā un beidzot ar akūtiem gadījumiem, kad nepieciešama, piemēram, neatliekamā medicīniskā palīdzība, taču nav skaidrs, kā nodrošināt dokumentu tulkošanu un saziņu.

Šādas vienas pieturas aģentūras atvēršana Daugavpilī ir loģiska. Jo Daugavpils ir pilsēta ar gadsimtiem ilgu pozitīvu pieredzi dažādu kultūru, valodu, tautību un reliģiju cilvēku līdzāspastāvēšanā. Mēs zinām un protam veidot vienotu sabiedrību, un vienas pieturas aģentūra palīdzēs mums turpināt virzīties šajā virzienā sava reģiona un valsts labā.”

Aģentūra plāno strādāt ar aptuveni 50 klientiem mēnesī, lai tos veiksmīgi integrētu Latvijā. Atgādinām, ka vienotais centrs konsultācijas un cita veida palīdzību sniedz jau kopš 2023. gada sākuma. Aģentūrai ir filiāles Rīgā, Liepājā, Jelgavā, tagad arī Daugavpilī.

Daugavpilī vienas pieturas aģentūras filiāle atrodas Ģimnāzijas ielā 11 (6. kabinets). Tālrunis uzziņām: 29557630.