„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. aprīlis
Svētdiena
Gundega, Terēze
+17.8 °C
nedaudz mākoņains

Ledus festivāls “Sniega dienā 2024” Dagdā

Aleksejs Gončarovs

Daudzus gadus strādājot plašsaziņas līdzekļos, jau sen esmu ielāgojis: jo rūpīgāk tiek gatavots pasākums, jo vēlamāka mediju pārstāvju klātbūtne. Atzīšos -- pēdējos gadu desmitos ielūgumus uz Dagdu esmu saņēmis divreiz biežāk nekā uz dzimto Krāslavu. Tā ir cilvēkmīlestība nevis vārdos, bet darbos.

Klusajā mazpilsētā pie gleznaina ezera pelēko ikdienu padara košāku aizraujošu kultūras pasākumu organizatori. Bija laiki, kad Dagdas ledus festivālu labā slava sasniedza attālākos Latvijas nostūrus. Lieliski atceros zemledus makšķerēšanas cienītāju sacensības, kas šeit pulcēja pusotru simtu prestižu balvu pretendentu! Divu gadu Covid-19 piespiedu karantīna pārtrauca tradīciju un, visbeidzot, šogad atkal notika ilgi gaidītā sanākšana. Vēl pirms ziemas mani makšķerēšanas un spiningošanas kolēģi Raitis Azins un Armands Pudniks uzaicināja uz janvāra salidojumu. Neapšaubāmi, dabas aizstāvju organizatoriskais talants palīdzēja Raitim un Armandam iegūt autoritāti ne tikai makšķernieku vidū. Abi tagad ir Krāslavas novada domes deputāti. Trešais un visjaunākais tautas kalps, dagdēnieties Aivars Bačkurs makšķernieku Mekā ieradās kā sponsors. Turklāt Aivars ir arī jauniešu biedrības "Dagne" valdes priekšsēdētājs.

Ledus festivālā kopā sapulcējās 73 dalībnieki, lai piedalītos ar nepacietību gaidītajās pēckoronavīrusa sacensībās.

Sals un saule -- brīnišķīgākus laikapstākļus festivālam ir grūti iedomāties. Sniegbaltā ledus ieskautais Dagdas ezers viesus sagaidīja ar skaistumu, ko nav iespējams izteikt vārdos. Pie trauslas, pūkainas sarmas klātajiem kokiem uzņemu pirmo fotogrāfiju. Uz ugunskura divos lielos katlos sāk vārīties zivju zupa, un pavāre Līga Vaivode noņem pirmo provi. Viņas kolēģe Valentīna Gabrusena ir tā iegrimusi savā darbā, ka pat nevar sasaukt. Ar talantīgiem pavāriem satiekos pastāvīgi – gadatirgos un citos pasākumos, kur ir iespēja paspīdēt ar savu kulinārijas mākslu. Jaundomes saimnieču zivju zupa ir reģionālais zīmols, un šoreiz mūs cienāja arī ar karstiem kruasāniem.

Sniegā, kas rītausmā izskatās iesārts, ir daudz melnu punktu. Tas ir gadījums, kad azarts pārņēmis visu vecumu ļaudis: ģimenes ar bērniem, vectēvi ar mazbērniem nopietni buras virs āliņģīšiem. Daudz līdzjutēju ar fotoaparātiem, tostarp šarmantā Dagdas iedzīvotāja Aleksandra Juhņeviča. Nejauši biju liecinieks tam, kā galvenais tiesnesis Staņislavs Maļkevičs mācīja pirmās ziemas makšķerēšanas gudrības bērniem -- dēlam Matejam un radu bērnam Radivilam. Pirms apbalvošanas ceremonijas žūrija visiem septiņpadsmit junioriem pasniedza balvas. Lai šī diena paliek atmiņā uz visu mūžu!

Gandrīz desmit daiļā dzimuma pārstāves ir ilgi gaidīto ledus svētku rota. Meistarīgākās dāmas nav ieradušās svarīga iemesla dēļ, jo šajā pašā laikā notiek valsts čempionāts. Kā vienmēr, labprāt pozē mana novadniece Anna Bogdanoviča, visu vasaras un ziemas sacensību dalībniece.

Lielā un draudzīgā kompānijā pat dienās, kad cope nevedas, gadās sensācijas. Tā notika arī janvāra trešajā svētdienā. Krāslavieša Daiņa Smertjeva makšķerei pieķērās 3,720 kilogramus smaga līdaka. Jaunajam makšķerniekam palīdzēja pieredzējušie copes meistari ar padomu un rīcību, bet Dainis lepni paziņoja korespondentam: "Tas ir manas dzīves labākais rezultāts!" Prieku nedaudz aizēnoja tas, ka makšķerēšana ar dzīvu ēsmu sacensību nosacījumos nav paredzēta, taču ne jau visiem paveicas nokļūt avīzes lappusēs.

Makšķerējot laiks aizsteidzas nemanot. Kamēr notika svēršana, gan nogurušie makšķernieki, gan kaislīgie līdzjutēji gardu muti ēda zivju zupu. Pietika visiem, viesmīlīgās saimnieces piedāvāja arī papildu porciju. Garšīgs, kūpošs virums aukstajā dienā -- tā ir neaprakstāma bauda! Kad pazīstamu un nepazīstamu laimes meklētāju pulkā ieraudzīju Anatoliju Pupicu no Aglonas, uzreiz sapratu: copes meistars Dagdā nevienam nepiekāpsies. Vismaz desmit reizes viņš ir nonācis fotokameru objektīvos kā zelta medaļas ieguvējs.

Un tā arī notika -- dienas labākais rezultāts – 3,060 kg – ir vēl viens augstākais apbalvojums, ar ko no visas sirds apsveicu savu senu paziņu, sporta makšķerēšanas veterānu. Apstiprinot teicienu “mājās palīdz pat sienas”, Jānis Gerasimovs uz ezera, kuru pazīst kopš bērnības, noķēra sīkas zivtiņas, kuru kopējais svars -- 2,688 kg, un ieguva sudraba godalgu. Trešajā vietā -- preilēnietis Ivars Bogotais (2,318 kg).

Ieraugot uz ledus Madonas makšķernieci Ilzi Barūkli, man nebija šaubu par viņas kārtējo uzvaru. Neskaitāmas reizes esmu redzējis viņu uz goda pjedestāla augstākā pakāpiena. Taču šoreiz mazdrusciņ nepaveicās – tikai sudrabs. Taču slavas izlutinātā favorīte nemaz nejutās sarūgtināta, jo piekāpās savai novadniecei Inesei Kristapai. Dāmu sacensībās rekordloms -- 2,098 kg. Bronzas godalgu ieguva Elita Vanaga no Priežmales.

Mēdz teikt, ka ābols no ābeles tālu nekrīt. Dagdas copes meistara Armanda Pudnika deviņgadīgais dēls ar lepnumu saņēma pirmo zelta balvu. Artim izdevās pārspēt gados vecākos sāncenšus Kristiānu Filatovu un Kārli Utkinu. Juniora rekordloma svars -- 1,033 kg. Viss vēl priekšā, ir no kā mācīties, jo ikviens Dagdas ledus festivāls ir īsta meistarklase!

Dienas labākā trofeja? Šeit izcēlās krāslavietis Kristaps Gintars, kurš tiesnešiem prezentēja skaistu, gandrīz puskilogramu smagu asari.

Lieliski organizēto jauko svētku dalībnieki mājup doties nesteidzās, jo domubiedru komunikācija ir vērtīgāka par zeltu un sudrabu. Bieži bija dzirdams organizatoriem -- deputātu trio -- adresēts "paldies!". Savukārt ne tikai ezeru zemē populārā pasākuma rīkotāji pateicās sponsoriem -- Dagdas jauniešu biedrībai “Dagne” un laikrakstam “Latgales Laiks”.

Uz tikšanos!

 

Komentāri

06.02.2024 14:20
Vita
P.S. pareizi ir teikt "dagdānietis".