„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. aprīlis
Svētdiena
Gundega, Terēze
+10.4 °C
skaidrs laiks

Specializētā autotransporta pakalpojums būs pieejams arī gulošiem pacientiem

Publicitātes bildes

No šī gada Sociālā dienesta specializētā autotransporta pakalpojums Daugavpilī būs pieejams plašākam iedzīvotāju lokam: turpmāk to varēs izmantot arī guloši pacienti, turklāt pakalpojums būs pieejams arī ārpus dienesta darba laika.

Daugavpils valstspilsētas pašvaldībā „Latgales Laiku” informēja, ka, rūpējoties par sociāli mazaizsargāto iedzīvotāju interesēm, pilsētā tiek īstenotas vairākas programmas vides pieejamības un mobilitātes nodrošināšanai cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Nemitīgi tiek strādāts arī pie pakalpojumu kvalitātes uzlabošanas.

Ikdienā, tiekoties ar cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, konstatēju, ka līdz šim mūsu pašvaldībā netika nodrošināts transporta pakalpojums gulošiem cilvēkiem. Tādēļ, iespējams, kāds no viņiem vispār nevarēja tikt uz nepieciešamo procedūru vai izmeklējumu,” stāsta Daugavpils valstspilsētas pašvaldības priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Kononovs.

Tāpēc pašvaldībā sākās darbs pie tā, lai Sociālais dienests varētu sniegt arī šādu atbalstu. Tagad šis pakalpojums beidzot ir pieejams, un jebkurš daugavpilietis, kā arī viņa asistents vai pavadošā persona, var to izmantot. Turklāt tas ir pieejams ne tikai darba dienās darba stundās, bet tieši tad, kad cilvēkam jātiek pie daktera vai uz rehabilitāciju.

Bezmaksas specializētā autotransporta pakalpojumu (izņemot gadījumus, kad šāds pakalpojums tiek apmaksāts no valsts budžeta līdzekļiem) ne vairāk kā sešas reizes gadā nokļūšanai uz medicīnisko vai rehabilitācijas iestādi pašvaldībā vai citā Latvijas pilsētā tiesīga saņemt persona, kuras dzīvesvieta deklarēta pašvaldībā, ja: personai ir funkcionāli traucējumi (persona ir ar 1. vai 2. grupas invaliditāti, bērns ar invaliditāti), ir apgrūtināta pārvietošanās un tā nespēj pārvietoties ar sabiedrisko transportu; personai noteikta invaliditāte (izņemot personu, kura ārstējas ārstniecības iestādē) un ja tā transportējama guļus stāvoklī, jo veselības stāvokļa dēļ nespēj nosēdēt autotransporta sēdeklī vai ratiņkrēslā, jo nepieciešama pozicionēšana, un ja tās pārvadāšanai ir nepieciešams specializēts transportlīdzeklis.

Sociālā dienesta rīcībā esošais autotransports nav piemērots gulošu cilvēku pārvadāšanai, jo nereti viņu transportēšana prasa papildu tehnisko nodrošinājumu, piemēram, skābekļa balonus un citu specifisku aprīkojumu. Lai uzlabotu pakalpojuma pieejamību un padarītu to kvalitatīvāku, tika nolemts piesaistīt speciālistus, kas var nodrošināt pārvadāšanu arī tiem cilvēkiem, kuri iepriekš veselības stāvokļa dēļ to saņemt nevarēja.

Daugavpils domes deputāti veica grozījumus saistošajos noteikumos par pašvaldības sociālajiem pakalpojumiem. Savukārt Sociālais dienests izsludināja konkursu par pakalpojuma sniegšanu, kurā uzvarēja vietējais uzņēmums SIA “SPECMed”, kura rīcībā ir aprīkots specializētais transports, kas ir pielāgots gulošu cilvēku pārvadāšanai. Uzņēmuma pārstāvji arī nodrošina cilvēka pārnešanu no mājām vai iestādes uz mašīnu un atpakaļ.

Gulošu cilvēku pārvadāšana un nogādāšana līdz galamērķim Daugavpilī, kā arī ārpus tās, ir pieprasīts pakalpojums. Kaut arī Daugavpils ir salīdzinoši liela pilsēta, daudzi pakalpojumi tās iedzīvotājiem ar īpašām vajadzībām ir pieejami tikai Rīgā vai arī citās valstīs.

Mūsu uzņēmumam jau ir pieredze vairākos veiksmīgi realizētos starpvalstu braucienos. Mēs lepojamies ar labajām atsauksmēm par mūsu darbu un priecājamies, ka tagad mūsu pakalpojumi, pateicoties Daugavpils valstspilsētas pašvaldības atbalstam, kļūst pieejami vēl plašākam cilvēku lokam”, pauž SIA “SPECMed” valdes loceklis Andris Ondzuls.

Pakalpojuma saņemšanai nepieciešams uzrakstīt iesniegumu un pievienot ārsta nosūtījumu/medicīnisko izziņu 027/u. Ņemot vērā lielo pieprasījumu sociālā pakalpojuma saņemšanai, Sociālais dienests lūdz savlaicīgi (vismaz nedēļu iepriekš) sniegt informāciju par klientam nepieciešamo brauciena datumu un laiku.