„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. aprīlis
Svētdiena
Gundega, Terēze
+9.7 °C
apmācies

Kā sagatavoties ceļojumam: noderīgi padomi, lai viss būtu kontrolējams!

Apmaksāta informācija

Doties ceļojumā un atvaļinājumā nav tikai jautrs veids, kā pavadīt brīvo laiku, bet tas sniedz arī daudzus papildu ieguvumus fiziskajai un garīgajai veselībai. Regulāri atpūtas periodi no darba palielina enerģiju, padarot jūs daudz labāk sagatavotus tikt galā ar stresu. Lai gan tas var būt atalgojoši, ikdienas steigas un trokšņa aizbēgšana prasa vairāk nekā vienkārši lidmašīnā iekāpšanu. Brīvdienas sniedz perspektīvu un padara jūs laimīgākus. Pētījumi pat ir atklājuši, ka regulāras atvaļinājumi var samazināt stresu un depresiju; samazināt sirds slimību risku, vēl vairāk nekā asinsspiediena vai holesterola medikamenti; uzlabot miegu un produktivitāti atgriežoties darbā, un padarīt laulību laimīgāku. Galu galā, atpūtas vide un pārtraukums no nepārtrauktām ikdienas prasībām palīdz mūs ievirzīt augstākā garastāvoklī.

Sagatavošanās atvaļinājumam ārzemēs

Būt sagatavotam atvaļinājumam var novērst lielas galvassāpes un sarežģījumus, ja ceļojuma laikā sastopaties ar problēmām. Pirmkārt, jums jāizlemj, kur vēlaties doties, un jāizvēlas transports, kā tur nokļūt. Lidošana ir ātrākais veids, kā pārvietoties pa Eiropu. Ir daudz aviosabiedrību, kas piedāvā pieejamus. Internets un mobilās lietotnes atvieglo lidojumi tickets lv. Tas prasa tikai dažus klikšķus.

Pēc tam, kad zināt, kā ceļosiet, pēdējā lieta, kas jums jāizlemj, ir ko darīt. Ir daudz foršu vietu, ko apmeklēt. Ir daudz vietņu, kas piedāvā daudz ko darīt un ko redzēt. Tas pat ļauj plānot maršrutu. Tas var palīdzēt jums plānot apskates vietas jebkurā ceļojuma posmā. Vēl viens iemesls, lai pārliecinātos, ka zināt, kur un kad vēlaties doties. Daudzās vietās ir nepieciešams iepriekš rezervēt biļetes dažas dienas vai ilgāk iepriekš. Tāpēc pārliecinieties, ka viss ir plānots labi pirms jūsu ceļojuma.

Nepieciešamie dokumenti ceļojumam ārzemēs

Nepieciešamo dokumentu esība padara starptautisku ceļošanu daudz vieglāku un mazāk stresainu. Sekojiet zemāk esošajam sarakstam, lai pārbaudītu, vai jums ir visi nepieciešamie dokumenti ceļošanai ārzemēs.

Pase

Pase ir būtisks dokuments starptautiskai ceļošanai, kas kalpo kā oficiāls jūsu identitātes un pilsonības apliecinājums. Tās derīguma termiņam jābūt vismaz sešus mēnešus ilgākam par plānoto ceļojuma periodu, lai nodrošinātu ieeju lielākajā daļā valstu. Turklāt daudzas valstis prasa, lai ceļotāju pasēs būtu vismaz viena līdz divas tukšas lappuses zīmogiem ierašanās un izbraukšanas reizē.

ID karte/autovadītāja apliecība

Latvijas iedzīvotājiem arī jānēsā valdības izsniegta foto ID. Tas var būt autovadītāja apliecība vai eID karte papildus primārajai ID. Pat ceļojot iekšzemē vai ES. eID karte ir īpaši ērta ES un Šengenas zonā, jo tā parasti ir bezpasu ceļošana. Bet ārpus Šengenas zonas vēl joprojām ir nepieciešama pase.

Vakcīnu karte/veselības ieraksti

Dažas valstis prasa vakcināciju pret slimībām, tāpēc jums stingri ieteicams pārskatīt galamērķa veselības prasības. Latvijas ceļotājiem būs nepieciešams vakcinācijas dokuments, ieskaitot Eiropas Digitālo COVID Sertifikātu (EUDCC), lai izpildītu vairāku valstu ieejas nosacījumus.

Apdrošināšanas dokumenti

Latvijas ceļotājiem arī jāpārliecinās, ka viņiem ir Eiropas Veselības apdrošināšanas karte (EHIC) un Eiropas Digitālā Apdrošināšanas karte (EDIC), kas nodrošina piekļuvi nepieciešamajai veselības aprūpei ES ar samazinātām izmaksām vai bez maksas, bet tas neaizstāj ceļojuma apdrošināšanu. Tas nesedz privāto veselības aprūpi, ieskaitot atgriešanos mājās ar lidmašīnu, zaudētu vai nozagtu mantu izmaksas un vajadzības pēc dārgākas labklājības ārstēšanas 5 zvaigžņu viesnīcās vai kuģos.

Dokumentu kopijas

Ieteicams tos noskenēt un saglabāt digitālās versijas drošā mākonī vai e-pastā. Tādējādi jūs varat viegli piekļūt tiem no jebkuras vietas pasaulē, īpaši meklējot palīdzību no konsulātiem vai vēstniecībām, ja oriģināli ir zaudēti vai nozagti. Bet ieteicams saglabāt fizisku visu nepieciešamo dokumentu kopiju ceļojumam.

Avārijas kontaktpersonas informācija

Latvijai ir vēstniecības un konsulāti dažādās valstīs. Tie ir gatavi atbalstīt savus pilsoņus nelaimē, sniedzot juridisku konsultāciju, palīdzību ārkārtas situācijās vai ceļvedi par vietējiem likumiem un paražām. Tāpēc ieteicams saglabāt šos kontaktus savā tālrunī un arī fizisku kopiju, nodrošinot, ka tie ir pieejami pat bez interneta vai akumulatora enerģijas.

Ārvalstu valūta

Pirms ierašanās apmainiet daļu savu līdzekļu pret galamērķa vietējo valūtu, lei sajtu tūlītējās bezmaksas, piemēram, taksometru maksas un dzeramnaudas. Turklāt informējiet savu banku par saviem ceļojuma plāniem, ja plānojat izmantot savas debitkarte vai kredītkartes starptautiska.

Komentāri

Lai pievienotu rakstam savu komentāru, nav jāsniedz personiska rakstura informācija. IP adrese, no kuras rakstīts komentārs, ir zināma tikai LL redakcijai un tā netiek izsniegta trešajām personām.

Redakcija izdzēsīs neētiskus un rupjus komentārus, kuri aizskar cilvēka cieņu un godu vai veicina rasu un nāciju naidu.