„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. aprīlis
Svētdiena
Gundega, Terēze
+17.3 °C
nedaudz mākoņains

Daugavpilī SMU pārsteidza ar biznesa ideju daudzveidību

Sestdien, 10. februārī, Daugavpilī, tirdzniecības centrā “Ditton nams”, norisinājās Biznesa izglītības biedrības „Junior Achievement Latvia” un Daugavpils pilsētas Izglītības pārvalde rīkotais Skolēnu mācību uzņēmumu (SMU) reģionālais pasākums “Cits Bazārs”, kurā piedalījās vairāk nekā 60 jauniešu veidoti SMU no 33 vidusskolām un 30 pamatskolām no Daugavpils, Rēzeknes, Rēzeknes novada, Viļāniem, Madonas un Gulbenes novada, piedāvājot dažādus oriģinālos izstrādājumus -- suvenīrus, dāvanas, preces mājai un interjeram, kosmētiku, preces skaistumam, aksesuārus un bižutēriju, auduma izstrādājumus, dažādus pakalpojumus, kā arī pārtikas/konditorejas preces. Lūk, ko daži uzrunātie jaunie uzņēmēji pastāstīja laikrakstam „Latgales Laiks”.

Kā nepiesārņot vidi, bet iepriecināt cilvēkus

Gulbenes novada Lizuma pamatskolas SMU “Otrā elpa” vadītāja Kitija Tomiņa pastāstīja, ka viņas pārstāvētais uzņēmums piedāvā pircējiem apsveikuma kartiņas, aploksnes un citus izstrādājumus no pārstrādāta otrreiz izmantojama papīra: “Izgatavojam tos no veciem papīriem, kas vairs netiek izmantoti, makulatūras, rezultātā radot kaut ko jaunu un skaistu, ko var izmantot gan ikdienā, gan arī dāvanām.”

Pārstrādes gaitā neizmantojamais papīrs sākumā tiek sagriezts, saplēsts, izmērcēts ūdenī, satrīts un izkāsts caur paštaisītiem sietiem. Iegūtā masa tiek izrullēta un izžāvēta, tādā veidā iegūstot pārstrādātu otrreiz izmantojamu papīru. “Lai piedotu papīram dažādas nokrāsas, visbiežāk tiek izmantotas vecas guaša krāsas vai arī tiek piejaukts krāsains papīrs,” stāsta Kitija.

Ideja par šādas papīra ražotnes izveidi meitenēm radusies, pāršķirojot neizmantojamos ārā metamos papīrus. Turklāt, veidojot uzņēmumu, gribējies, lai tas palīdzētu risināt kādu no problēmām. Šoreiz tā bija papīra pārstrāde.

Pieaugot papīra pārstrādes apjomam, skolā tikusi izsludināta akcija, kuras gaitā varēja ziedot nevajadzīgo papīru. Rezultātā papīrs, kas tiktu izmests un piesārņotu vidi, ir pārtapis glītos izstrādājumos, kas turpina sagādāt cilvēkiem prieku.

Jums ir stress? Mēs jums palīdzēsim

Laura Laganovska un Dina Eglīte no Lizuma pamatskolas “Cita Bazāra” apmeklētājiem piedāvāja iegādāties pašu darinātos spaidāmos spilventiņus. “To spaidīšana mazina stresu. Tos var lietot arī kā parastas mantiņas vai dekorus. Mūsu veidotie spilventiņi atgādina dažādas veikalā nopērkamas lietas, atšķirība ir tikai tā, ka tie ir spaidāmi,” stāsta Laura Laganovska.

Jaunā uzņēmēja atklāj, ka ideja par spaidāmo spilventiņu izgatavošanas biznesu nav radusies nejauši: “Skolā stundās, kad stipri uzraucos, man dažreiz mēdza trīcēt rokas. Lai nomierinātos, es taisīju šādas mantiņas un tās spaidīju. Tā kā tas man ļoti palīdzēja, nolēmām izgatavot šādas mantiņas un piedāvāt tās vienaudžiem, kas saskaras ar līdzīgām problēmām.”

Spaidāmos spilventiņus meitenes izgatavo no papīra, aplīmē to ar skoču un piepilda ar vati. Ar mantiņu meistarošanu meitenes pamatā tiek galā pašas.

Attīstošas rotaļlietas bērniem

Anastasija un Konstantīns no Daugavpils Zinātņu vidusskolas pasākuma apmeklētājiem prezentēja bērnu rotaļām un attīstībai domātā interaktīvā dēļa jeb “bizboard” prototipu. Tā kā uzņēmums strādā pamatā pēc pasūtījumiem, šis interaktīvā dēļa prototips sniedz klientiem uzskatāmu priekšstatu par izstrādājumu dizainu un uzņēmuma iespējām, ko un kā tas var izgatavot.

Interaktīvā dēļa detaļu izgatavošanai no koka izmantojam lāzeru. “Bizboard” dod bērnam iespēju ne vien rotaļāties, bet arī attīsta viņa loģisko domāšanu un motoriku. Tādējādi šī attīstošā rotaļlieta ļauj bērnam pavadīt laiku ne tikai jautri un interesanti, bet arī sekmē viņa attīstību,” norāda Anastasija.

Ideja par šāda interaktīvā dēļa izveidi jauniešiem radusies, jo ģimenē aug mazas māsiņas un brālīši. “Kad bērni sasniedza gada vecumu, nācās meklēt veidus, kā viņus nodarbināt. Vēlējāmies rast nodarbi, kas bērnam būtu gan interesanta, gan arī noderīga un attīstoša. Radās doma par interaktīvā dēļa iegādi. Tā kā šāds izstrādājums maksāja gana dārgi, nolēmām izgatavot to paši,” turpina Anastasija.

Pie pasūtījumiem uzņēmums tiek pamatā ar „Instagram” un FB starpniecību. Biežākie klienti ir vecmāmiņas un vectētiņi, kas interaktīvo dēli iegādājas dāvanā saviem mazbērniem.

Lai iegūtu uzņēmuma tālākai attīstībai nepieciešamo finansējumu, Anastasija un Konstantīns ir apņēmības pilni piedalīties “Swedbank” rīkotajā konkursā “Biznesa skice”.

Skrubīši un skrubjziepītes jebkurai gaumei

Aroma touch” darbojas Daugavpils Saskaņas pamatskolas skolnieces Marta Bozoviča, Agate Čeirāne un Beatrise Agafonova. “Mūsu uzņēmums piedāvā gan sāls, gan cukura skrubīšus ar rožu, lavandas, apelsīnu, vilkābeļu, ķirbju, piparmētru un kanēļa aromātu. Piedāvājam arī skrubjziepītes ar piparmētru, vilkābeli un kanēli, kā arī jaukus Valentīndienas komplektus,” stāsta Beatrise.

Sākumā meitenes gatavojušas smaržu maisiņus automašīnām un telpām. Pēc tam sākušas domāt par jauniem produktiem. Tā radusies ideja par skrubjiem, kas tagad ir pieejami ar dažādiem aromātiem.

Beatrise stāsta, ka pirms sākt jauno produktu ražošanu, nopietni tikušas pētītas to receptes, kādas vielas ir nepieciešamas: “Sākot ražošanu, mums visā šajā procesā palīdzēja skolotāji, kuriem esam pateicīgas par idejām un konsultācijām saistībā ar ražošanas procesu un noformējumu. Lielu paldies par atbalstu sakām arī vecākiem.”

Izkrāsot” pelēko ikdienu

Daugavpils Valstspilsētas vidusskolas un J. Pilsudska Valsts poļu ģimnāzijas audzēknes Sofija un Marta ar savu ražoto produkciju cenšas dažādot cilvēku garlaicīgo ikdienu. “Radām polimērmāla un epoksīdsveķu izstrādājumus, veidojam gredzenus, auskarus, rokassprādzes un kulonus, apgleznojam arī kreklus ar tekstilkrāsu,” stāsta Sofija.

Ideja par šādu biznesu Sofijai radusies jau tad, kad viņa biju maza: “Man ļoti patika skatīties internetā, kā cilvēki kaut ko veido no polimērmāla. Pamēģināju, iepatikās un sāku veidot arī es.”

Ražošanas procesā jaunu ideju rašanai Sofijai lieti noder Saules skolā iegūtās zināšanas un prasmes, palīdzību neatsaka arī vecāki. “Mums ir daudz produktu, kas saistīti ar dabas tēmu, arī zīmējumi uz krekliem. Fotografēju, taisu skices un zīmēju,” stāsta uzņēmīgā jauniete.

Kad vecāki nodarbojas ar liniem

Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolas liceja audzēknes Darja Petrova, Viktorija Aņisimova un Darja Kuzminova “Cita Bazāra” apmeklētājiem piedāvāja iegādāties spilventiņus ar linsēklām un lavandu, veselīgo un vitamīniem bagāto linsēklu eļļu un linsēklu raušus.

Darja Petrova pastāstīja, ka viņas biznesa virziena izvēli lielā mērā sekmēja vecāku nodarbe: “Mani vecāki nodarbojas ar liniem. Izdomājām, ka cilvēkiem vajag piedāvāt kaut ko veselīgu. Sākām spiest linsēklu eļļu un taisīt linsēklu raušus. Izgatavojam arī spilventiņus ar linsēklām un lavandu.”

Unikāli zīmējumi uz auto detaļām

Latgales Industriālā tehnikuma transportlīdzekļu krāsošanas nodaļas studenti “Cita Bazāra” apmeklētājiem piedāvāja iespēju padarīt savu auto unikālu, izveidojot uz motora pārsega klienta izvēlētu zīmējumu.

Uzņēmuma “302T” pārstāvis Guntars Ušackis, kurš tehnikumā apgūst transportlīdzekļu krāsošanu, atzina, ka biznesa virziena izvēli lielā mērā sekmējis pasniedzējs: “Pasniedzējam ir izdevies mūs aizraut. Mums patīk tas, ko mēs mācāmies un ko darām. Tādēļ nolēmām izmēģināt savus spēkus, piedāvājot klientiem pakalpojumu, kurš paredz attēlu izveidi uz auto detaļām. Patlaban ir sajūta, ka viss izdodas.”

Pirms attēla izveides tiek sagatavota motora pārsega virsma. Ja ir nelīdzenumi, tie tiek izvilkti vai arī nošpaktelēti. Pēc tam virsma tiek gruntēta un tikai pēc tam var sākties klienta izvēlētā attēla izveide, izmantojot dažādus šablonus, kā arī zīmējot ar roku,” stāsta Guntars.

Cita Bazāra” uzvarētāji

Skolēnu mācību uzņēmumu reģionālā pasākuma Daugavpilī “Cits Bazārs” ietvaros notika arī jauno uzņēmumu izvērtēšana un apbalvošana septiņās nominācijās.

Nominācijā “Uz zināšanām balstīts SMU produkts/pakalpojums” uzvaras laurus plūca “Aroma Touch” pamatskolu grupā un “Pastyla” vidusskolu grupā, nominācijā “SMU biznesa potenciāls” par uzvarētājiem tika atzīti attiecīgi “Burvju mirkļu ķērāji” un  “Autoposters”, nominācijā “Ilgtspējīgs SMU produkts/pakalpojums” – “Stari” un “WoodHold”, nominācijā “Tehnoloģiskās inovācijas produkts/pakalpojums” - “RainShade” un “Edumath”, nominācijā “Labākais SMU stends” – “Sopfirta” un “Ingame”, nominācijā “Labākā SMU pārdošanas komanda” – “Aksesuari.x” un “ Edumath”, bet nominācijā “Sociāli atbildīgs skolēnu mācību uzņēmums” – “Flopi” un “ZenGlow”.

Junior Achievement Latvia“ vadītājs Jānis Krievāns atzīst, ka, veidojot savu mācību uzņēmumu, skolēns apgūst ne tikai zināšanas par uzņēmējdarbību un pārdošanu, bet vēl virkni dzīvē nepieciešamu un noderīgu prasmju -- prezentēšanas prasmi, spēju strādāt komandā, veiksmīgas saskarsmes un organizēšanas kompetences.

 

Komentāri

Lai pievienotu rakstam savu komentāru, nav jāsniedz personiska rakstura informācija. IP adrese, no kuras rakstīts komentārs, ir zināma tikai LL redakcijai un tā netiek izsniegta trešajām personām.

Redakcija izdzēsīs neētiskus un rupjus komentārus, kuri aizskar cilvēka cieņu un godu vai veicina rasu un nāciju naidu.