„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. aprīlis
Svētdiena
Gundega, Terēze
+7.3 °C
daļēji mākoņains

Zemledus makšķernieki cīnījās par ziemas kausu pavasarīgā lietū

Aleksejs Gončarovs

Ezeri ir tūristu iecienītās Latgales galvenā bagātība un lepnums. Krāslavas novadā vien ir gandrīz trīs simti lielu un mazu dabas radītu ūdenstilpju, Grāveru pagastā -- astoņas.

Lieki piebilst, ka mūsu tālie senči prata izvēlēties visauglīgākās vietas savam apmetnēm. Arī ciems, par kuru šoreiz būs runa, atrodas pie gleznainā Jazinkas ezera. Vietējie makšķernieki, ar kuriem draudzējos jau gadu desmitiem, ir gatavi apzvērēt, ka visgaršīgākās zivis mīt tieši šeit. Turklāt, pateicoties centīgo saimnieku pūlēm, Jazinkā ir iedzīvojušies zandarti -- vislabākās zivis zivju zupai. Un ne tikai: lieliski garšo arī cepti un kūpināti zandarti. Ir tikai viena bēda -- ziemā zandarti neķeras, tāpēc Grāveru iedzīvotāji nolēma ezera delikatesi aizstāt ar jūras lasi. Viesmīlība ezera krastā ir svarīgāka par visu!

Februāra trešajā sestdienā Grāveros tika aizvadīts Krāslavas novada atklātais čempionāts zemledus makšķerēšanā. Komandu konkurencē pieteikumus pieņēma tikai no savējiem, bet sacensties individuālajā ieskaitē tika aicināti arī kaimiņi. Pats par sevi saprotams, ka arī aglonieši nelaida garām iespēju kārtējo reizi nodemonstrēt savu augsto meistarību. Lieliskais piecinieks sasniedza fantastisku komandas rezultātu, bet ārpus ieskaites. Toties tā bija viena varena meistarklase!

Laiks gan bija tāds, ka labs saimnieks pat suni laukā nedzīs. Piecas stundas nepārtraukti lija, bet dzelošais vējš pluinīja makšķernieku teltis un rāva tās no mietiņiem. Man tā bija pirmā reize, kad fotografēju uz ledus, paslēpies zem lietussarga.

Šoreiz sacensībās piedalījās 102 bļitkotāji, lai cīnītos par vērtīgām novada pašvaldības iedibinātām balvām. Kā gan lai neatceras mūsdienu teicienu, ka slikti laikapstākļi nav nekas, ja ir pareizais apģērbs. Par to ir parūpējušies Skandināvijas makšķernieku kombinezonu, jaku un apavu ražotāji.

Melnie punktiņi uz slapjā ledus -- gluži kā vasaras raibumiņi uz meitenes sejas. Daiļā dzimuma pārstāves ir jebkura festivāla, īpaši makšķerēšanas sacensību, rota. Jau pa gabalu redzu vietējo makšķernieci Kristīni Smirnovu. Sportiskā manierē, uz ceļiem, noliekusies virs āliņģīša, daiļā dāma gluži vai būrās, ik pa laikam nometot uz ledus mazas raudiņas. Copei nelabvēlīgajā dienā zivis aizpeldēja projām no iebarotajiem vietām, bet Kristīne pabēra nedaudz mannas, un tas līdzēja. Uzpūšot brāzmainam vējam, daudziem sacensību dalībniekiem sapinās makšķerauklas, un dārgais laiks tika tērēts to atpiņķerēšanai. Savukārt Kristīne izņēma no kastes neparastu makšķeri ar rāmi, uz kura, velkot zivi uz āliņģi, uztina makšķerauklu. Šķita, ka tas dod acīmredzamu pārsvara pār sāncensēm, kad no svara ir katra minūte un pat sekundes.

Drīzumā aizstaigāju pie lieliskās meistares Irinas Motiļkovas, kurai ir tikai un vienīgi zelta medaļas.

Lūk, vēl viena nopietna konkurente -- Svetlana Vēvere no Skaistas, kuras kolekcijā ir desmitiem medaļu. Svetlana manāmi nervozē, nevar atrast savu „laimīgo” āliņģi. Savukārt dzīvesbiedram Jānim acīmredzami veicas, jo pāris simts gramus smagi asari šajā dienā bija īsts brīnums!

Aglonas meistari, kā vienmēr, ir lieliskā formā un piebarošanai nežēlo odu kāpurus. Sens paziņa Aldis Trimalnieks staro, labprāt pozējot ar lielu raudu. Tas ir nopietns pieteikums dienas trofejai! Veterāns Anatolijs Pupics ir nedaudz satraukts -- esot kļūdījies ar vietas izvēli, toties viņa novadnieks Ivars Bogotais ir atradis “zelta” āliņģi, taču pulksteņa rādītājs ir nepielūdzams. Un makšķerējot stundas aizsteidzas kā minūtes...

Starta un finiša vieta ir tieši tur, kur vasarā piekrastes estrādē tiek rīkoti svētki. Krastā spoži deg trīs ugunskuri. Uz viena no tiem Vadims Skorodihins gatavo īpašu ēdienu -- grūbu putru ar medījumu grāveriešu gaumē. V. Skorodihinam ir skaisti mākslīgie dīķi, kur notiek slavenās vasaras makšķerēšanas sacensības. Viņa meita Jeļizaveta palīdz pie diviem katliem, kur valda pavāri Ivita Platonova un Jānis Lunis. Pats piedzīvoju vislielāko svētlaimi, nosalušajās rokās paņemot šķīvjus ar karstu zivju zupu un kūpošu grūbu putru. Piedāvāja arī tēju un kafiju ar pīrādziņiem!

Kamēr nosalušie makšķernieki mielojās un slavēja pavārus, žūrija strādāja. Bez steigas, bez kļūdām, bez sūdzībām. Ja tādās pašās sacensībās Dagdā, par ko „Latgales Laiks” vēstīja jau agrāk, galvenie rīkotāji bija trīs deputāti, stiprā dzimuma pārstāvji, tad Grāveros galvenās bija dāmas.

Visas lielās kompānijas vārdā -- liels paldies Grāveru pagasta pārvaldes vadītājai Ainai Buiničai, kultūras pasākumu organizatorei Ivitai Platonovai un bijušajai sporta organizatorei, tagad brīvprātīgajai Inārai Paļenkovai.

Vajadzēja redzēt, kā gavilēja juniori. Čempiona titulu izcīnīja Kirils Paļenkovs (1,155), otrajā vietā Ričards Buko, bet trešajā vietā Sandis Grebežs. Savukārt dāmu goda pjedestāls jau bija paredzams: Irina Motiļkova izcīnīja zeltu, Kristīne Smirnova -- sudrabu, bet Svetlana Vēvere -- bronzu.

Individuālajā ieskaitē vīriešiem lielisku rezultātu sasniedza aglonietis Dzintars Matisāns -- 2,328 kg. Otrajā vietā ir viņa novadnieks Ivars Bogotais, bet Indras un Robežnieku pagasta pārvaldnieks Gunārs Svarinskis izcīnīja bronzu.

Aulejas pagasta pārvaldes vadītāja Aivara Umbraško palīdzēja Kombuļu komandai „Āķis” izcīnīt trešo vietu, otrajā vietā -- Grāveri. Galveno balvu saņēma Skaistas piecinieks, kopējais loms -- 6,370 kg. Tādējādi nākamgad ledus svētki tiks rīkoti Skaistā. Tāda ir tradīcija!

 

Komentāri

Lai pievienotu rakstam savu komentāru, nav jāsniedz personiska rakstura informācija. IP adrese, no kuras rakstīts komentārs, ir zināma tikai LL redakcijai un tā netiek izsniegta trešajām personām.

Redakcija izdzēsīs neētiskus un rupjus komentārus, kuri aizskar cilvēka cieņu un godu vai veicina rasu un nāciju naidu.